Kürt ve Ermenilere Birleşin Çağrısı
Rus ve Ermeni siyaset uzmanlarının ortak katılımıyla düzenlenen sözde Ermeni soykırımı konferansında...
26 Kasım 2007 / 20:17
Reklam
Rus ve Ermeni siyaset uzmanlarının ortak katılımıyla düzenlenen sözde Ermeni soykırımı konferansında 'Ermeni ve Kürt halkları' Türkiye'ye karşı birleşmeye çağrıldı.

Moskova'da RİAN Haber Ajansı'nda düzenlenen "Yeni Doğu Sorunu; Ankara ve Erivan ABD'nin Baskısı Altında mı?" başlıklı konferansta Rusya'yı, Türkiye'ye karşı sert tavırlarıyla bilinen BDT Enstitüsü Başkanı ve Duma'nın BDT Ülkeleriyle İlişkiler Komitesi Üyesi Konstantin Zatulin, Stratejik Değerlendirmeler Enstitüsü Başkanı Aleksandr Konovalov ve ünlü siyaset uzmanı Aleksey Malaşenko gibi isimler temsil ederken; Ermenistan'dan ise konferansa video bağlantı vasıtasıyla Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Vaan Ovannisyan, Kafkas Basın Üniversitesi Rektörü Aleksandr İkandaryan ve Erivan'daki Soykırım Müzesi Müdürü Gayk Demoyan katıldı.

ABD yönetiminin sözde Ermeni soykırımını tanıyıp tanımayacağından ziyade, Türkiye'nin sözde soykırımdan dolayı cezalandırılmasının önemi, sözde Kürdistan devletinin kuruluşu gibi konuların ağırlıklı olarak konuşulduğu konferansta, Türk Hükümeti'nin AB üyeliği için er geç soykırımı tanımak zorunda kalacağı görüşü savunuldu.

Türkiye'ye karşı zehirli sözlerin ardı arkası kesilmeyen konferansın açılış konuşmasını yapan Zatulin, Ermeni soykırımını tanımanın vicdani bir borç olduğunu savundu. ABD yönetiminin bu konuda çok geç davrandığını, halen bu konuda tereddüt içinde olduğunu söyleyen Zatulin, Türkiye'nin ise ABD'nin Ortadoğu'daki çıkarlarını göz önüne alarak ABD'ye her türlü şantajı yaptığını ve bunda büyük ölçüde başarılı olduğunu iddia etti.

Kendi teşebbüsü ile Rusya Duması'nın 1995 yılında (sözde) Ermeni soykırımını resmen tanıdığını da kaydeden Zatulin, "Ermenistan'daki Rus Ordusu'nun varlığı, Rusya'nın hiçbir zaman Ermenistan'ı yalnız bırakmayacağının apaçık bir işaretidir. Rusya, Türkiye tarafından Ermenistan'a uygulanan ambargonun bir an önce sona ermesini talep etmektedir. Ayrıca Ermenistan'da bulunan ordumuz da Türkiye'nin pasif ambargo eyleminden sonra ikinci bir Ermeni soykırımını gerçekleştirme teşebbüsünü de caydırmaktadır" dedi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nin de (sözde) Ermeni soykırımını tanımadığına ilişkin beyanlar yayınlamasını sert bir dille eleştiren Zatulin, "Rusya'da Ermeni soykırımını kabul etmemenin suç sayılmasına ilişkin bir yasa kabul edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Konovalov ise, Kürtler'in de Ermeniler gibi Türkler'den zulüm gördüklerini öne sürerken, dolayısıyla Ermeni ve Kürt halklarının Türkiye'ye karşı birleşmeleri gerektiğini söyledi. Kürt liderleriyle yaptığı görüşmelerde kendisine gösterilen (sözde) Kürdistan haritasından çok etkilendiğini kaydeden Konovalov, "Her ne kadar bu haritanın gerçeklemesi biraz zor gibi gözükse de Kürt halkının bu düşünce altında yaşaması çok sevindiricidir" dedi.

Ermeni konuşmacılar da, Türkiye'de son yıllarda (sözde) Ermeni soykırımının tanınması yönünde bazı gelişmeler yaşanmasına rağmen halkın büyük çoğunluğunun resmi tabu dolayısıyla bu konudan habersiz olduğunu ve Türkiye'nin AB baskısı olmadan (sözde) soykırımı tanımasının imkansız olduğunu dile getirdi.

Bu arada, konferansın Ermeni katılımcılarının Erivan'daki Dünya Bankası ofisinde toplanmaları ve konuşmalarında Dünya Bankası'na sözde Ermeni soykırımının tanınmasına verdiği destek için teşekkürlerini sunmaları dikkat çekti.