2 sonuçtan 1 ile 2 arası

ARDNŞ və Palmali Türkiyənin TEKFEN şirkətinin 50%-ni aldı

  1. #1
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2007
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    157

    ARDNŞ və Palmali Türkiyənin TEKFEN şirkətinin 50%-ni aldı

    SOCAR Və Palmali oratqlığı, 5 il əzrində Tekfen İnşaata 37 milyard dollarlıq inşaat işi verəcək

    Türkiyə mətbuatının yaydığı məlumata görə, Azərbaycan Dövlət Neft Şirkəti (SOCAR) və “Palmali” şirkəti Türkiyənin “Tekfen İnşaat və Tesisat A.Ş” şirkətinin səhmlərinin 50%-ni 520 milyon dollara satın alıb. Əldə olunan razılaşmaya görə, ARDNŞ və Palmali oratqlığı, 5 il əzrində Tekfen İnşaata 37 milyard dollarlıq inşaat işi verəcək.


    Tekefenin satılması bu gün İstanbul Fond Birjasına (İMKB) bildiriləcək. Beş il davam edəcək inşaat işləri arasında əsas iş Azərbaycan ve Türkiyədə olmaqla, dünya üzrə neft sahəsindəki inşaat işləri də yer alır. Tekfen şirkəti , neft kimya müəssisələrində, bütün təmir və bərpa işlərini həyata keçirəcək.Qeyed edək ki, Tekfen, Bakı-Tiflis-Ceyhan neft kəmərinin inşa işlərində də iştirak edib.


    [
    Ayaqqabım olmadıgından şikayet eleyirdim..
    Yolda gederken ayaqsız insan gordum..
    MEVLANA

  2. #2
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2007
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    157

    Türkiye'nin en büyük müteahhitlik şirketlerinden Tekfen İnşaat'a Azeri ortak geldi

    Türkiye'nin en büyük müteahhitlik şirketlerinden Tekfen İnşaat'a Azeri ortak geldi. Şirketin yüzde 50'si, Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar ve Palmali Holding'e satıldı.

    1 milyar 40 milyon dolar olarak hesaplanan şirketin yarısı için 520 milyon dolar ödenecek. Konuyla ilgili anlaşma dün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de imzalanırken, resmî açıklamanın bugün yapılması bekleniyor. Anlaşmaya imzayı Palmali Holding ve Socar yetkilileri ile Tekfen Holding'in yöneticileri Bakü'de attı. Türkiye'nin en büyük özelleştirmelerinden biri olan Petkim'i satın alan Azeri şirket Socar, Türkiye'ye toplam 10 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Dünyanın en büyük beşinci gemi filosuna sahip Palmali Holding'in de Türkiye'de medyadan gayrimenkule çok sayıda yatırımı bulunuyor.

    Azeri şirketlerin yarısını satın aldığı Tekfen İnşaat, 52 yıl önce Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar tarafından kurulan Tekfen Holding'in en önemli şirketlerinden biri. 'Teknoloji' ve 'fen' sözcüklerinin kısaltılmasından adını alan şirket, ilk projesini Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde inşa edilen 9 NATO havaalanının banket stabilizasyonu ile gerçekleştirdi. Şirket 1978 yılından itibaren yurtdışı projelerine yöneldi. İlk olarak Sangamo Group ile birlikte Kuveyt'teki Fahaheel Otoyolu projesini gerçekleştirdi. Tekfen Taahhüt Grubu, 18 bini aşkın çalışana, yaklaşık 2 milyar dolar tutarında aktif portföye sahip. Bugüne kadar 300'e yakın proje gerçekleştirdi. Başta Suudi Arabistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Irak, Kuveyt, Yemen, Almanya, Rusya ve Fas'ta önemli altyapı ve endüstriyel projelerinin yapımını üstlenen Tekfen Taahhüt Grubu, özellikle petrol ve doğalgaz tesislerinin yapımı üzerinde uzmanlaştı. Şirketin yurtdışında üstlendiği projelerin tutarı 3 milyar doları buluyor. Halen şirketin üstlendiği projelerin yüzde 90'ı yurtdışında.

    Tekfen İnşaat'ın yarısını satın alan Palmali Holding'in yönetim kurulu başkanlığını Mübariz Mansimov yapıyor. Şirket, dünyanın en büyük 5 gemi filosundan birine sahip. Holdinge ait 116'sı petrol taşıma tankeri, 14'ü kuru yük olmak üzere toplam 130 gemi bulunuyor. Gemiler Akdeniz ve Karadeniz arasındaki Rus petrollerinin yüzde 75'ini taşıyor. Şirket ayrıca Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'yla Türkiye'ye ulaşan petrolün 10 yıl boyunca dünyaya dağıtım ihalesini de kazandı.

    Ceyhan'dan ilk petrol Palmali'ye ait Haydar Aliyev gemisine yüklenmişti. Mansimov aynı zamanda Türkiye hayranı. Türk pasaportu da bulunan işadamı, buradaki yatırımlarını artırmayı planlıyor. Son olarak HSCB'nin eski binasını 93 milyon dolara satın almıştı. Holdingin hedefi İstanbul'a ilk 7 yıldızlı oteli yapmak. Diğer taraftan 60 milyon dolara Türkiye'nin en büyük hastanelerinden birini inşa ediyor. Medyada da yatırımları bulunan holding, 2007'de bölgesel yayın yapan 99.2 ve İstanbul FM 106 kanallarını Pal FM ve Palstation olarak bünyesine kattı. İnternette ise Palhaber adıyla bir site kurdu.

    Şirket gelecek dönemde 1,3 milyar dolarlık yatırım yaparak yeni gemiler almayı ve bunları Türk bayrağı altında çalıştırmayı hedefliyor. Yalova'da tersane açmak da bir diğer projesi. VIP hava taşımacılığı konusunda biri Falcon 900EX, diğeri de Challenger 300 tipi iki uçakla faaliyet gösteren Palmali, ekim ayında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uçak bakım merkezini faaliyete açacak.

    Tekfen İnşaat'ın yeni ortaklarından diğeri de Türkiye'nin en büyük özelleştirmelerinden biri olan Petkim'i Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'yla birlikte 2 milyar 50 milyon dolara alan Azerbaycan devlet petrol şirketi State Oil Company of Azerbaijan Republic (Socar).

    Socar, Türkiye'de gelecek dönemlerde 10 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, "Türkiye'de yeni yatırımlarımız olacak. Özellikle Ceyhan'da ve Petkim'de yeni petrol rafinerisi kurulması, bunun ardından kimya teçhizatlarının kurulması projemiz var. 10 milyar dolara yakın yatırım yapacağız." açıklamasını yapmıştı.

    Abdülhamit Yıldız/Zaman
    Ayaqqabım olmadıgından şikayet eleyirdim..
    Yolda gederken ayaqsız insan gordum..
    MEVLANA

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.