Çingelerde / Romanlarda Koruyucu ruh
Sırbistan ve Türkiye’deki göçer Çingeneler, butyakengo (çok gözlü) adında ve her insanın vücudunda yaşayan bir koruyucu ruha inanırlar. Bu ruhlar, çeşitli işaretlerle insanları yaklaşmakta olan bir tehlikeye karşı uyarabilirler. İnsanları hastalandıkları zaman terk eder ve ancak o kişi iyileştikten sonra geri dönerler. Bu ruhlar insanı sağ kulağından terk eder ve sol kulağından tekrar vücuduna geri dönebilirler. Geceleri insanın vücudundan dışarı çıkar ve o kişinin malını mülkünü korurlar. Bu ruhlar, ölmüş birinin ruhunun bir parçasıdır.
Ruhun bu parçası yeryüzünde kalır ve geride kalan kişinin vücuduna yerleşir. Bu ruh, babadan en büyük oğla, anneden en büyük kıza ve büyükbabadan babanın en büyük ikinci oğluna geçer (Ruh Göçü).
Beklenmedik bir kısmet karşısında butyakengoya bir Şans Dağı’nın üstünde kurban kesilir.
ROMANLAR / Çingeneler
Printable View
-
02-23-2007, 03:19 PMyeshu
-
03-05-2007, 04:05 PMyeshu
Çingeneler üzerine yazılmış bir şiir:
bendim
dünyanın akkor dudaklıları
son sigarasını yakar gibi
dudaklarınızı yakan
bendim
kanlar içinde
ağzında bir gülle
yanınıza uzanan
bendim
mezarlıkta sevişen o cüretkar
bendim
puşkin’in adını söylemeyi unuttuğu
o çingene adam
Hasan Hüseyin Mert -
03-05-2007, 08:55 PMyeshu
Notre Dame’ın Kamburundaki 'Esmeralda' da çingenedir. Soylu adam Esmeralda'yı sever... Esmeralda da kambur ve çirkin adama sempati duyar...
-
04-25-2007, 07:33 PMyeshu
'MASKELİ BEŞLER IRAK' FİLMİNDEKİ BİR SÖYLEŞİDE SARF ETTİĞİ SÖZLER NEDENİYLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU.
İzmir Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yönetmenliğini Murat Aslan'ın üstlendiği "Maskeli Beşler Irak" filmiyle ilgili bir söyleşide rol arkadaşı Peker Açıkalın için dediği belirtilen "Çingeneyi padişah yapmışlar önce tutmuş babasını kesmiş" şeklindeki sözleri nedeniyle oyuncu Şafak Sezer hakkında suç duyurusunda bulundu.
İzmir Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sosyolog Cemal Bekle, Şafak Sezer'in 21 Ocakta bir TV kanalında yayınlanan magazin programında rol arkadaşı Peker Açıkalın için "Çingeneyi padişah yapmışlar önce tutmuş babasını kesmiş" dediğini iddia etti.
Tarihte hiçbir Romanın "padişah" olmadığını dile getiren ve bu sözlerin Romanlara hakaret içerdiğini ifade eden Bekle, şöyle konuştu:
"Şafak Sezer, bu sözleriyle tüm Romanları derinden yaralamıştır. Biz derneğimizi toplumun hafızasında Romanlara ilişkin yer alan ön yargıları ortadan kaldırmak amacıyla kurulduk. Toplumun önünde bulunan insanlar söyledikleri sözlere dikkat etmelidir. Örnek olması açısından Şafak Sezer hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Savcılarımıza ve Türk adaletine güveniyoruz. Suçunun cezasız kalmamasını istiyoruz."
Şafak Sezer'in sevilen bir sanatçı olduğunu belirten Bekle, sanatçıdan bu konuda kamuoyu önünde özür dilemesini beklediklerini de sözlerine ekledi. -
04-25-2007, 07:35 PMyeshu
ÇİNGENELERİN DE İNSAN OLDUĞUNU UNUTAN DENİZ AKKAYA`NIN, CANLI YAYINDA "ÇİNGENE GİBİ KONUŞMAYALIM" DEMESİ TEPKİ TOPLADI
Fox TV'de yayınlanan "Magazin Mahkemesi" isimli programda bu hafta Hüsnü Şenlendirici ve Deniz Seki arasında yaşanan aşk masaya yatırıldı.
Tartışmanın en alevlendiği yerde konuşmalar birbirine karışmaya başladı. Kimse kimseyi dinlemiyor her kafadan bir ses çıkıyordu. Durumu düzeltmeye çalışan ünlü manken Deniz Akkaya "Lütfen birbirimize çingene gibi cevap vermeyelim" dedi ama öyle sanıyoruz ki Deniz Akkaya, tartışmalarının sebebi olan kişinin çingene kökenli olduğunu unuttu. Hüsnü Şenlendirici ve eşi de çingene kökenli. -
04-25-2007, 07:37 PMyeshu
Makedonyalı müzik grubu “Koçani Orkestar”, 4 Mayıs'ta İstanbul'da konser verecek. Emir Kusturica'nın ”Underground” ve “Çingeneler Zamanı” filmlerinde Goran Bregoviç ile çalışan grup, Garajistanbul'da 4 Mayıs Cuma günü sahne alacak.
Adını Makedonya'nın Koçani şehrinden alan Makedonyalı Roman Nefesli Çalgılar Orkestrası “Koçani Orkestar”, çingene müziğini dünya listelerine taşıyan grup olarak tanınıyor. -
04-25-2007, 07:40 PMyeshu
ÇİNGENE YAHNİSİ
Malzemeler
1 Kg kemiksiz tavuk yada kuzu eti
2 Adet havuç
2 Adet sivri biber
3 Adet defne yaprağı
9-10 Adet ufak taze patates yada ceviz büyüklüğünde kesilmiş patates
20 Adet arpacık soğanı
100 gr margarin
20 Adet mantar
1 Çorba kaşığı kekik
1 Çorba kaşığı domates salçası
5 Sap maydanoz
Yerince tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Eti, margarin yağında kavurun.
Arpacık soğanları ve aynı boyda kestiğimiz havucu da ilave edip biraz daha kavurun.
Üst seviyesine kadar su ilave edip pişirmeye devam edin.
Pişmeye yakın yarım parmak boyunda kestiğimiz sivri biberleri, domates salçasını, tuzu ve karabiberi ilave edip orta ısıda hepsinin pişmesini sağlayın.
Hepsi piştiği zaman ince kıyılmış maydanozu da ilave ederek tencereyi ocaktan indirin.
10 dakika demlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın. -
04-25-2007, 08:08 PMyeshu
Rajastanlı (Hindistan) Çingenelerin Folklor ve Müzikleri
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LjNNK-KUKg0[/youtube] -
04-25-2007, 08:17 PMyeshu
Rajastanlı Çingenelerin folklor ve müziklerinden bir örnek daha
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ssae0D3Mw7M[/youtube] -
04-25-2007, 08:20 PMyeshu
Fransız Çinegene filmi Gadjo Dilo'dan bir kesit
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=byzQXluhyvs[/youtube]
