Azeri ya da Azerbaycanlı, Azerbaycan Türkü ya da Azeri Türkü olarak da bilinirler, çoğunlukla kuzeybatı İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nde, fakat Kafkasya ve İran platosu'nun arasında daha geniş bir alanda da yaşayan Türk halkıdır. Azeriler genellikle İslam'ın Şii mezhebine mensuptur, ve miraslarında İranî, Kafkas ve Türkî unsurlar vardır.

Ardından İran'ın kuzey topraklarının Rusya'ya kaybetmesine sebep olan Gülistan ve Türkmençay antlaşmalarından sonra bir uluslararası sınırın her iki tarafında yaşamalarına rağmen Azeriler tek bir etnik gruptur. Mamâfih, Rus/Sovyet etkisi altındaki Azerbaycan ve İran Azerbaycanı'nda iki yüzyıl süren ayrı sosyal evrimin nedeniyle kuzey ve güney Azeriler birbirinden farklıdır. Azerice, Azerileri birleştiriyor ve Türk dil ailesinin Oğuz grubu'na ait olan Türkmence, Kaşkayca ve Türkçe (Irak Türkmenleri tarafından konuşulan diyalekt dahil olmak üzere) ile karşılıklı anlaşılabirliğe sahiptir.

18. ve 19. yüzyıllarında yer alan Rus-İran Savaşları'nın ardından Kafkasya'daki İran topraklar Rus İmparatorluğu'na devretildi. Bu toprakların kapsamına, günümüzdeki Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bazı parçaları girer. Gülistan ve Türkmençay antlaşmaları, Rusya ve İran'ın arasındaki sınırına son şeklini verdiler.

Bu ayrı yaşamın nedeniyle Azerbaycan'daki Azeriler genellikle seküler, İran'dakiler ise dindar Müslümanlardır. Azerbaycan'ın 1991'deki Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığından beri din ve sınır ötesi etnik bağlarda yenilenmiş bir ilgi var.