Halkın Avukatları Platformu, gizli tanıklar üzerinde baskı kurularak, ifadelerinin değiştirilmeye zorlanmasıyla ilgili Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'na başvuruda bulunuldu.

Tanıklarla görüşerek soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği ileri sürülen; Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınaztepe ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Konya, Aksaray ve Karaman Barosu avukatları bir araya gelerek, Dedeman Otel'de 'Hukuki Gelişmeler' konulu bir basın toplantısı düzenledi. Programa, 4 hukuk derneği ve yaklaşık 50 avukat katıldı.

Halkın Avukatları Platformu adına konuşan Denge Hukukçular Derneği Başkanı Erhan Şahin, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in, Erzincan'da yürütülen soruşturma kapsamında ifade veren gizli tanıklarla görüşme ayarlayarak, davanın seyrine etkilediğini ifade etti. Şahin, konuyla ilgili Özbek hakkında Yargıtay Başkanlar Kurulu'na suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.

Erhan Şahin, gizli tanıklar üzerinde baskı kurulmasının, bunların ifadelerinin değiştirilmeye zorlanmasının, yargı sürecindeki kirli oyunların göstergesi olduğunu söyledi. Konuyla ilgili görüntü kayıtlarının bulunduğunun altını çizen Şahin, "Gizli tanıkların gizliliği kalmadığı gibi gizli tanıklık müessesesi sorgulanır hale gelmiştir. Bizzat bu dosyalarla ilişkili kamu görevlilerinde açıkça suça karıştıkları anlaşılmaktadır. Olayın muhatapları halkın gözünün içine bakarak hala masumane görüşmeler gibi göstererek buna inanmamızı beklemektedir. Kadir Özbek, CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınaztepe ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in hakkında; göreve ilişkin sırrın açıklanması, soruşturmanın gizliliğini ihlal, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlamalarıyla Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk." dedi.

Bu görüşmelerin, yargıya müdahale anlamına geldiğini ifade eden Başkan Şahin, yürütülmekte olan bir dava hakkında gizli tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunmanın suç olduğunu vurguladı. Şahin, bu durumun yargılama faaliyetinin bağımsız ve tarafsız şekilde yürümesine etki ettiğini söyledi.

Erhan Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk hakkındaki mahkeme tarafından kabul edilen iddianame ile ilgili olarak, 'iddianameye baktık, bizce suç yok, Berk'in arkasındayız' ifadelerine de atıfta bulunarak, şunları söyledi:

"Mahkemeye ve yargılamaya gerek kalmadan suçsuzluğa hükmedilmiş durumdadır. Bu beyanat doğrudan yargılamayı yapan mahkemeyi etkileyecek mahiyettedir. O, şerefli Türk ordusunun başındaki komutandır. Bu ordunun onuruna yakışmayacak davranışlarda bulunan kişilerin ordudan uzaklaştırılmasında en fazla kendisinin hassasiyet içinde olması beklenir. Bu itibarla, TCK 288. Maddesindeki adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve 277. Maddesindeki yargı görevini yapanı etkileme kapsamında gerekli tahkikatın yapılması amacıyla Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'na ve Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere Konya Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk."

(CİHAN)