Bextiyar Vahabzade – bu ad hamiya doğma idi. Men eminemki her bir azerbaycan vetendaşi en azi onun bir bend şerini ezber bilir. Onun şeirlerinde her bir insan özünü tapir. Böyük şair idi. Milletimizin başi sag olsun... Daha bir fexrini torpağa verdi.

Bextiyar müellim 1925 – ci ilde Şekide dünyaya göz açdi. Sonra ailesi ile birlikde Bakiya köçdüler. Tehsilini Bakida davam etdirdi. Baki Dövlet universitetinin filalogiya fakultesini qebul oldu. 50 ile yaxin ise hemin universitetde ders dedi. 1985 – ci ilde xalq şairi adini aldi. 1995 – ci ilde ise milli azadliq mübarizesinde xüsusi xidmetlerine göre “İstiqlal” ordeni ile teltif olundu. Eslinde \bextiyar müellimin qiymetini xalq vermişdi bu ordenler olmasada olardi. O xalqin şairi idi. Bütün ömrü boyu xalqi üçün yaşadi ve yaratdi. Onun butun misralarinda xalq sevgisi var. Xalqini sevdiyi üçün onlarin derdlerini, problemlerini şeirlerinde canlandirdi. Bezen tenqit bele etdi öz xalqini bunun hamisi xalqina olan sevgi ve hörmetden ireli gelirdi. Edebiyyatimizda onun xüsusi yeri var. Kimse onun yerini dolduramaz. Özü - biz Semed Vurğun şeirlerinden behrelendik onu davam etdirdik desede mence bu mövzuda çox tevezökar davranmişdi. Onun öz desti xetti vardi. Hetda o özü özlüyünde bir mektebdi...
Yaşamaq yanmaqdir yanasan gerek
Şaminda menasi yanmağindadir
Şam eger yanmirsa yaşamir demek
Onunda menasi yanmağindadi – deyen şair bütün ömrü boyü içinden belkede asta asta yanirdi. Deye bilmediyi sözler onun içini yandirirdi. Yazmasaydi bağri çatlayirdi, yazandada bağrini çatlada bilerdiler... Amma yenede o yazdi! Bacardiği qeder açiq yazmağa çalişdi baxmayaraqki setr alti menalardanda çox istifade edirdi. Ancaq o buna mecbur idi... Yenede böyük üreyi var idiki o dövrde “Gülüstan” poemasini yazdi.

Bextiyar müellim bugün 50 il ders dediyi universitetde sevenleri ile vidalaşdi. 84 illik heyatinin son nöqtesini qoydu teessufler olsunki... Sonra ise fexri xiyabanda torpağa tapşirildi. Yeri cennetlik olsun. İnşallah torpağinda bextiyar yata biler. Nedense ölümü ona heç yaraşdira bilmirem. Göresen bu ayriliq neden oldu bextiyar müellim? Heçmi möhlet istemediniz Ezrailden? Belkede yazacağiniz hele çox şey var idi... Bu millet sizi heç vaxt unutmayacaq. Milletin ureyinde, düşümcesinde, fikrinde yaşayacaqsiniz ebedi olaraq. Allah size rehmet elesin!!!
__________________

Sadece azadliğdir ki ,köksünden güclü insanlar çixardir , tezyig ise insan öldürür mehve yöneldir...