5 sonuçtan 1 ile 5 arası

MEMMED EMIN RESULZADE

  1. #1
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Dec 2006
    Mesajlar
    2.721

    MEMMED EMIN RESULZADE



    28 may 1918 ci ilde qurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyyetinin banisi


    31 yanvar 1884-cü ilde Bakının Novxanı kendinde dünyaya göz açmışdır. İlk tehsilini 2-ci «Müselmani ve rus» mektebinde almışdı. Şer ve meqaleleri ile o dövrün tanınmış qezet ve jurnallarından «İrşad», «Tereqqi», «Füyuzat» ve b. metbuat orqanlarında feal çıxış edirdi. Genc yaşlarından inqilabi herekata qoşulmuş, Settarxanın rehberliyi ile İran monarxiyasını silkeleyen milli-azadlıq mübarizesine reğbet beslemiş, bu herekatın fedaileri ile görüşmüşdür. O, 1910-cu ilde İran Demokratik partiyasının özülünü qoyanlardan biridir. 1911-ci ilde Bakıda Tağı Nağı oğlu, Mehemmed Emin Resulzade ve Abbas Kazımzadenin qurduğu «Türk edemi-merkeziyyet Müsavat» firqesinin tezlikle üzvü olur ve
    onun liderlerinden birine çevrilir. M. E. Resulzade 1917-ci ilin oktyabr ayında Müsavatın Bakıda keçirilen 1-ci qurultayında partiyanın MK-nın sedri seçilir. Ondan evvel ise Rusiya Dövlet Dumasının deputatı vesiqesini daşıyırdı. Zaqafqaziya Seymi 26 May 1918-ci ilde Gürcüstanın özünü müsteqil elan etmesi ile parçalandı. Seymin Azerbaycan nümayendeleri mayın 28-de Tiflisde keçirilen iclaslarında Azerbaycan Xalq Cumhuriyyetinin istiqlal beyannamesini elan etmekle yanaşı M.E.Resulzadeni Milli Şuranın sedri seçdiler. Iki il sonra 1920-ci ilin 27 aprelinde Azerbaycan Cumhuriyyeti Meclisi-Mebusanın fövqelade iclasında ses çoxluğu ile 7 bendlik qerar esasında hakimiyyet dinc yolla kommunistlere tehvil verildi. Az sonra repressiyalar başlamış yalnız B.İ.Stalinin bu işe müdaxilesinden
    sonra azad edilmişdir. Bir müddet Moskvada işlese de 1922-ci ilden Mehemmed Emin beyin taleyinin mühaciret dövrü başlayır. Türkiyede ve Almaniyada yaşadığı illerde «esrimıziın Seyavuşu», «İstiqlal mefkuresi ve genclik», «Çağdaş Azerbaycan edebiyyatı», «Çağdaş Azerbaycan tarixi» ve s. eserlerin müellifidir.
    Azerbaycan xalqının vetenperver oğlu görkemli, siyasi xadimi Mehemmed Emin Resulzade 1955-ci il Martın 6-da Ankarada şeker xesteliyinin uzun müddetli ezabları içerisinde 3 defe AZERBAYCAN! AZERBAYCAN! AZERBAYCAN! deyerek gözlerini ebedi yummuşdur.

  2. #2
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Yer
    Turkiye
    Mesajlar
    129
    bir kere yükselen bayrak bir daha inmez.
    ne kadar güzel demiş.
    Mehmed Emin Resulzade Azerbaycan için çok şey yapmış. Kendini bu yola adamış.
    Bilgiler için Teşekkür ederiz fidan
    [
    [

    [

    [

  3. #3
    Azeri.net Sevdalısı
    Üyelik tarihi
    Oct 2006
    Yer
    İsTaNbUl//TüRkİyE
    Mesajlar
    2.922
    fidan bu bölümü eklemen çok iyi olmuş sağolbizde sayende azerbaycan tarihini öğreniyoruz


  4. #4
    Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2007
    Mesajlar
    2

    Dahiler

    Bir kere yukselen bayraq bir daha enmez
    Her shey veten ucun

  5. #5
    Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Yer
    Kocaeli/TÜRKİYE
    Mesajlar
    17

    Re: MEMMED EMIN RESULZADE

    Alıntı fidan494 Nickli Üyeden Alıntı


    28 may 1918 ci ilde qurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyyetinin banisi
    Resulzade'ni rehmetle yad edirem.O heqiqeten Azarbaycan'ın tarixi şexsiyetlerinden biridir.Menim xoşuma geden en gözel sözlerinden biride "Demokrasya ideyalımız,Sovyetlerse düşmenimizdir"sözüdür.Onun yükseltdiği bayraq ebedi AZERBAYCAN Semalarında dalğalanacaqdır.

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.