Brokoli memleketimizde son on
yıldan beri tanınmaya başlamıştır. Halbuki, Bizans döneminde
Anadolu'da ve Akdeniz Bölgesi'nde özellikle yetiştirilmiş bir
sebzedir. Brokoli, karnabaharın yeşiline benzeyen bir sebzedir.
Brokoli gerçek bir C vitamini deposudur. Orta büyüklükteki brokoli
günlük C vitamini ihtiyacımızın tam iki katını karşılar. Brokolinin
lifli yapısı ve içerdiği beta karoten sağlıklı bir bağırsak florası
için vazgeçilmez birer takviyedir. Aynı büyüklükteki brokoli günlük A
vitamini ihtiyacımızın yüzde 15'ini karşılaR..



Malzemeler:

- 1/2 kg brokoli
- 1 yemek kaşığı un (tepeleme)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı süt
- 1 yumurta (tercihe bağlı)
- 1 kahve fincanı haşlanmış mısır
- 3/4 su bardağı tulum / kaşar peyniri rendesi
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Tuz, taze çekilmiş karabiber

Yapılışı:

1. Brokoliyi dallarına ayırın, buharda hafifçe haşlayın. Tuzu sebzenin içine işleyebilmesi için haşlama sırasında serpin. Sap kısımlarına çatalla dokunduğunuzda yumuşadıysa haşlama yeterlidir. Yağlanmış bir borcama brokolileri sıralayın.

2. Beşamel sos için zeytinyağında unu kavurun. Sütü azar azar ekleyin, sos kıvamına gelinceye dek tel çırpıcıyla sürekli karıştırın. Karabiber ekleyin. Yumurta tercihe bağlı, yani kullanmayabilirsiniz. Daha besleyici bir yemek olmasını isterseniz sosu ocaktan alıp bir süre ılımasını bekledikten sonra yumurtayı ekleyin (annem benim protein ihtiyacım için genelde yumurta ekliyor).

3. Sosu bir kez daha çırparak brokolilerin üzerine gezdirin. Üzerine haşlanmış mısırları serpiştirin. Üstünü tulum ya da kaşar peyniri rendesi ile kaplayın (peynir miktarını zevkinize göre artırabilirsiniz). En son kekiği serpin.

4. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında peynirler iyice kızarana dek pişirin.