Kızarmış tavuk hemen bütün ülkelerin mutfağında kendine özgü yöntemlerle bulunmaktadır. Vietnam’ın gà xaò ile İtalya’nın pollo fritto’su Amerika’ya erken zamanlarda yerleşmiş ve İngiliz usulü haşlanmış ya da fırınlanmış tavuktan bıkmış İskoçların yarattığı kızarmış tavuk üç ayrı kıtada kültürlere göre değişen tavuk lezzetidir. 1828 yılında ev kadını Mary Randolph’un yazdığı “derisi ve kemikleri çıkarılıp doğranmış tavuğun tuzlu una bulanıp yağda kızartılması” tarifi oldukça basittir. Ancak bu basit tarif “Maryland kızarmış tavuğu”nun ellinci yılında tavuğun bulandığı una tereyağı kaymak maydanoz ve karabiberin de eklendiği daha karmaşık bir endüstriye dönüşüyor. Bugün ise nasıl karıştırıldığı bir sır olan on bir çeşit baharat ve acı biberin kullanıldığı dünyada yaklaşık 11 bin şubesi ile yılda yaklaşık dokuz milyar dolar bütçesi olan bir endüstri.
KFC halen tavuğunun sırrını kimseye vermiyor ama tahminler kırmızıbiber soğan tozu sarmısak tozu kekik maydanoz adaçayı zencefil kullanıldığı yönünde. Üçünün de tarifini verelim seçimi siz yapın:
Yarım kilo kemikleri ve derisi çıkarılmış küp küp doğranmış tavuk
Bir kaşık mısır unu
Kızartma yağı
Karabiber
İki kaşık dolusu kıyılmış yeşil soğan
İki diş sarmısak
Kırmızıbiber
Bir fincan su
Bir kaşık kahverengi şeker
Yapılışı:
Tavuk parçalarını verilen malzeme ile karıştırıp sekiz saat buzdolabında bekletin. Derin bir tavaya yağı koyup kızdırın. Yeşil soğanları sarmısakları ekleyip yarım dakika hızla kızartın. Kırmızıbiberi ekleyip bir kez daha kavurun. Sosta beklettiğiniz tavukları tavaya dökün. Sallayarak pişirin. Ateşi kısın. Su ile şekeri de ekleyip kısık ateşte fokurdatın. Pilavla servis yapın.
Yapılışı: Derin bir kaseye tavuk parçalarını koyun. Üstüne tuz karabiber zeytinyağı ve limon suyu ekleyin Çatalla tavuk parçalarını birkaç yerinden delerek sosu emmesini sağlayın. Sosun içinde ara sıra çevirerek buzdolabında dört beş saat bekletin. Derin bir tavaya kızartma yağını koyun. Tavukları dolaptan çıkarıp sosunu iyice süzün ve kâğıt peçete ile ıslaklığını emdirin. Bir kasede yumurtaları tuz ve karabiberle çırpın. Tavuk parçalarını önce una sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağa atın. Nar gibi oluncaya kadar her yanını kızartın. Kâğıt peçeteye alın ve yağını iyice emdirin. Sıcak servis yapın.
Yapılışı:
Yeşilbiberi ve mantarları tereyağında beş dakika kısık ateşle kavurun. Unu ve tuzu ekleyin. Kavurmaya devam edin. Ekşi kremayı ekleyin ve kalınlaşıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Tavukları içine atıp ateşi yükseltin. Erimiş tereyağını yumurta sarıları ile çırpın. Soğan suyunu limon suyunu ve kırmızı toz biberi ekleyin. Karıştırmaya devam ederken iki kaşık beyaz sirkeyi ve kurutulmuş kırmızıbiberi ufalayarak ekleyin. Suyunu iyice çekince ateşten indirin. Kızarmış ekmek dilimlerinin üstüne yerleştirerek sofraya getirin.
Yer imleri