Muğla’da yenilip içilecekler Akdeniz ve Ege mutfağının harmanından oluşmaktadır. Konum olarak her iki denize kıyısı bulunan Muğla’nın mutfağı da bundan etkilenmiş ve yöresel yemeklerinin tamamını bu iki bölgeden almıştır. Doğal organik köy kahvaltısından balığa ve diğer Ege ve Akdeniz mutfağı yemeklerine kadar geniş seçeneklerin yer aldığı [’da her damak tadına hitap edecek sayısız seçeneği bir arada bulmak mümkün. Denizi ve gece hayatı kadar Muğla mutfağı da gerçekleştirdiğiniz ziyarette sizden tam puan almayı başaracak.


Balık ve Deniz Ürünleri

Muğla’da yenilecek yemekler başında şüphesiz balık ve deniz ürünleri gelir. Özellikle ülkemizin iç kesimlerinden Muğla’ya ziyaret eden okurlarımız balık ve deniz ürünlerine olan hasretlerini Muğla’da dindirebilirler. Tüm balık çeşitlerinin yanında ahtapot, kalamar, karides ve mavi yengeç gibi farklı deniz mahsullerinin Muğla’da geçireceğiniz zamanda size iyi bir öğün oluşturacağını aklınızdan çıkarmayın.

Tarhana Çorbası

Tarhana çorbası her ne kadar Uşak ve Kütahya mutfağında meşhur olsa da Muğla usulü tarhana çorbası içmek size unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşatacak. Doyuruculuğu oldukça yüksek olan Muğla tarhana çorbası iki farklı şekilde hazırlanmaktadır. İlk çeşidi tarhana otu, yoğurt ve buğday yarmasından yapılmakta iken ikinci tarhana çeşidi bol malzemeli olarak bilinmektedir. İçerisinde yukarıda sayılan malzemelerin yanında nohut, fasulye, mercimek, soğan, salça ve biberin bulunduğu bol malzemeli tarhana da oldukça hoş bir lezzet sunuyor.

Çökertme Kebabı

Bodrum’la özdeşleşmiş bir lezzet olan Çökerme Kebabı, Muğla’da meşhur kebaplar listesinin en bilinen kebap türüdür. İnce çıtır çıtır patatesler, dana eti ve süzme yoğurt ile yapılan çökerme kebabı denemekten pişman olmayacağınız bir lezzeti sizlere sunuyor. Henüz yolunuz Bodrum’a düşmemişse kebabın Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının bir parçası olduğunu düşünebilirsiniz. Ama yolunuz Bodrum’a düşmüş ve çökerme kebabını tatmışsanız bu düşünceniz değişecektir.

Börülce Ekşilemesi

Deniz börülcesi Ege ve Akdeniz mutfağında yer alan besleyici bir ot türüdür. Deniz börülcesi kullanılarak yapılan börülce ekşilemesi Muğla’da deneyimleyebileceğiniz sağlıklı lezzetler arasında yerini alır. Muğla’da yenilecek sebze yemekleri içerisinde lezzeti ve besleyiciliği ile önde gelen börülce ekşilemesi börülcenin yanı sıra domates, nar ekşisi, sarımsak ve koruk suyu kullanılarak yapılmaktadır. Balık ve et yemeklerinin dışında sebze yemekleri tatmak isteyen Muğla ziyaretçileri börülce ekşilemesi ile Muğla mutfağının sebze yemeklerini tanımaya başlayabilirler.

Kabak Çiçeği Dolması

Meşhur Muğla kabak çiçekleri ile yapılan kabak çekirdeği dolması Muğla’ya özgü bir lezzettir. Kabak çiçeklerinin içine pirinç, dereotu ve zeytinyağı katılarak hazırlanan harcın doldurularak hazırlanmaktadır. Muğla’da Ege mutfağının en sağlıklı örneklerinden olan kabak çiçeği dolmasını denemeyi ihmal etmeyin.

Keşkek

Ege mutfağında önemli bir yer tutan ve düğün yemeği olarak bilinen keşkek, Muğla’da yenilebilecek yöresel yemekler arasında yer almaktadır. Buğdayın ana bileşenini oluşturduğu keşkekte kullanılan et ise oğlak, dana veya tavuk eti olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Muğlalıların keşkeki düğün ve bayram gibi en önemli günlerinde yaptıkları düşünüldüğünde Muğla’ya gelip bu özel yemeği tatmadan gitmek düşünülmemelidir.