Sağol Fidan ellerin dert görmesin
3 sonuçtan 1 ile 3 arası
-
04-17-2007, 09:02 AM #1Moderator
Hurşut Banu Natavan özel olarak
Forumda bezı Türkiyeli arkadaşlar resimdeki bu qadının kim olduğunu, onunla bağlı melumatları merak etmiştiler

natavanın baküdeki heykeli
(Xurşud Banu Natavan)
Hurşut Banu Natavan
(1830 - 1897)
1832-de Azerbaycanın Karabağ bölgesinin Şuşa kentinde doğdu. Karabağın sonuncu egemen hanı Mehtikulu Hanın kızı, İbrahim Halil Hanın torunu olmuştur. Ailenin tek evladı ve Karabağ hanlığının mirasçısı olduğundan sarayda "Dürr-i yekta" (Tek inci), halk arasında ise "Han Kızı" adıyla tanınmıştı. XIX yy. Azeri kadın şairesi Natavan lirik gazelleri ile meşhurdur. Eski Şark Edebiyatının geleneklerine dayanmakla beraber Halk Edebiyatı örneklerinden de faydalanmıştır.
İlk tahsilini sarayda aldı. Burada Arap ve Fars dillerini, edebiyatını benimsedi. Aynı zamanda ince zevkle işlenmiş resimlerin ve kumaş üzerinde işlemlerin de sahibi olmuştur.
1845-de Mehtikulu Hanın ölümünden sonra Karabağ Hanlığının toprakları Rusya İmparatorluğunun idaresine geçti. Tabii ki, bu durumda Han kızının şahsi hayatını da, Tiflisteki Rus yöneticileri düzenliyorlardı. Şayet Natavan Karabağın han neslinden olan biriyle evlenseydi bu, sülalenin ve hanlığın yaşaması demek olurdu. Bu sebeple de Kafkas genel valisi Vorontsovun emriyle 1850-de Hurşut Banu, Dağıstan asilzadelerinden, milliyetçe Kumuk Türklerinden olan Hasay Han Usmiyeyle evlendirildi. Hasay Han, Kafkas ordusunun subaylarındandı. Petersburgda eğitim görmüş, genç yaşlarında general rütbesine yükselmişti. 1866-da Şeyh Şamille gizli ilişkileri olduğu şüphesiyle Rusiyanin içerilerine -Voronej kentine- sürülmüş, bu güvensizliğe öfkelenen Hasay Han kendi hayatına kastetmişti. Hurşut Banu ile evliliklerinden iki çocukları Mehtikulu Han ve Hanbike doğmuştu.
1858-de Rusya seyahatine çıkmış ünlü Fransız yazarı Aleksandr Duma (Ata), Baküde Hasay Han ve eşi Natavanla görüşmüş, bu görüşmenin tesirleri, kendisinin 1860-da Pariste yayınlanan "Kafkaz" kitabına yansımıştır.
Natavan 1872-de Şuşada "Meclis-i Üns" (Dostluk meclisi) adı altında şairler birliği kurmuş ve yirmi yıldan fazla onun yöneticisi ve mali destekleyicisi olmuştur. Karabağın çoğu şairleri bu meclisin üyeleriydiler. Natevan, aynı zamanda Şuşanın imarında, gelişmesinde burada maarif ve kültürün yayılmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycanın farklı yerlerindeki şair meclislerine ve ayrı-ayrı sanatkarlara da destek vermişti. Karabağla birlikde bütün Transkafkazın sanat insanları onun himayesine sığınıyorlardı".
Kullandığım kaynaktan türkçeye daha önceleri çevirilmiş olan şiirlerini götürürken üzerinde bir kaç deyişiklikler ederek düzenlediyim yeni versiyonunu sunuyorum, türkçeyi bildiyim kadarıyla düzüp koşa bildim ancak.
Anlaşılmazlık olursa inşallah kusura bakmazsınızdır
Hoştu bana hem kokusu, hem sefası gülün
Cefası çoktu ne hasil ki yok vefası gülün
Cefayı - harı görüp, göçtü bağdan bülbül
Acaba kim oldu bir gülşende aşinası gülün
Hazana meyleyledi almadı vefayı dikkate
Yetişti bülbüle gam-ı cefası çok - çok gülün
Yazılsa nokta nokta, söylense harf harf
Bitmez kıyamete kadar hal-i macerası gülün
Hata edip bülbüle cefa kıldı
Hataya salıp kendini akibet-i hatası gülün
Felek rengine benzer bu menekşe