Yoğun iş hayatı olan bir kadın için hamilelik süreci soru işaretleriyle doludur. Anne adaylarının doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta, yani toplam 16 hafta çalışmama hakkı vardır. Ama isteyen ve sağlık durumu uygun olan anneler, doktor onayıyla beraber doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerlerinde çalışabilirler.

Tabii bu süreçte en önemli şey bebeğinizin sağlığıdır. Onun sağlığını tehdit etmeyecek şartlarda ve tempoda çalışmak onu etkilemeyeceği gibi sizin de hamilelik sürecini kolay, zinde, aktif geçirmenizi sağlar. Hamilelik sürecinde doğru beslenme ne kadar önemliyse, stresten uzak durmak ruh sağlınızı korumak da o denli önemlidir. Bebeğiniz sağlıklıysa normal bir hamilelik dönemi geçiriyorsanız ve iş hayatınız sizi mutlu ediyor, bedenen çok yormuyorsa doktorunuzun da onayını aldığınız takdirde hamileliğinizin son haftalarına kadar çalışmanızda bir sakınca yoktur.

Bilgisayar başında çalışıyorsanız sık sık küçük molalar vermelisiniz. Bu molalarda Kalkıp belinizi biraz ovalayıp derin nefesler alarak, yürümenizde fayda vardır. Uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin. Oturarak çalışıyorsanız ayaklarınızı bir pufa uzatın. Masanızın üzerinde mutlaka literlik büyük bir şişe su bulundurun ve onu gün içinde tüketin. Kimyasal maddelerden uzak durun. Röntgen ya da radyasyonla alakalı bir iş yeriniz varsa bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Doktorunuzla konuşup gerekli tedbirleri alın. Sigara dumanından kaçının. Tuvalet ihtiyacınızı ertelemeden giderin. İş yerinizde fiziksel ve ruhsal olarak sizi yıpratabilecek sorumluluklar almamaya özen gösterin. Bu konuda çalışma arkadaşlarınız size anlayış göstermelidir. Kendinizi yorgun, bitkin hissettiğiniz anlarda istirahat etmeye özen gösterin. Gerekirse eve gidin.

Hangi durumlarda işe gitmemelisiniz?


Doktorunuzun söyleyeceği herhangi bir tehdit unsuru varsa
Hamileliğinizi kanamalı geçiriyorsanız
Rahim ağzında açılma varsa
Rahim ile ilgili istirahati mecbur kılan rahatsızlığınız varsa
Yüksek tansiyonunuz varsa
Fetusta büyüme geriliği mevcutsa
Daha önce erken doğum yaptıysanız
Polihidramnios (suyun fazla olması) söz konusu ise
Doktorun teşhisi sonucu düşük riskiniz bulunuyorsa

Hamilelik bir kadının hayatında dönüm noktasıdır. Bundan sonraki önceliğiniz sağlıklı bir hamilelik geçirmek ve bebeğinizi en iyi şekilde dünyaya getirmek olmalıdır. Bu riske atılamayacak kadar değerli döneminiz hayatınızdaki en önemli sorumluluğunuzdur. Sağlıklı huzurlu mutlu bir hamilelik dönemi geçirmeniz dileği ile.