Sayfa 1/2 12 SonSon
12 sonuçtan 1 ile 10 arası

Bu hatalara duşmeyin

  1. #1
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Mesajlar
    391

    Bu hatalara duşmeyin

    Bu hatalara düşmeyin!
    Fazla kiloları olan kişiler bu kilolardan kurtulmak amacıyla çeşitli diyet yöntemlerine başvururlar. Çoğu zaman bir uzman kontrolü dışında yapılan bu uygulamalar kulaktan dolma biçimde gerçekleştirilir. Hatta bilinçsizce yapılan diyetler sağlığı tehlikeye bile atabilmektedir. Biz de buradan yola çıkarak sıkça yapılan diyet hatalarına düşmemeniz için yapmanız gerekenleri sizler için sıraladık…

    Kendinizi hazır hissedin: Diyette başarılı olmak istiyorsanız öncelikle beyin olarak buna hazır olmanız gerekir. Eğer buna hazır değilseniz diyeti tam olarak uygulayamayacak, kaçamaklar yapacak ve başarısızlığa uğrayacaksınız demektir. Başarısız oldukça da umutsuzluğa düşecek ve sonuç olarak hem kilo veremeyecek hem de mutsuz olacaksınız. Bu nedenle diyete hazır olduğunuzda başlayın.

    Bir hedef belirleyin: Diyete başlarken varmak istediğiniz hedefi, yani kaç kilo vereceğinizi ve bu kiloyu ne kadar sürede vereceğinizi belirlemeniz gerekir. Hiçbir zaman kısa sürede kilo kaybetmeyi planlamamalısınız. Bu şekilde uygulanan diyetlerle belki hedefe ulaşabilirsiniz ancak daha sonra koruma safhasında başarılı olamazsınız. Hatta diyet yapmaya başladığınız kilonun da üzerine çıkabilirsiniz.

    Size uygun diyeti yapın: Standart diyet yoktur, her diyet kişiye özel olmalıdır. Bir diyet uzmanı tarafından, o kişinin beslenme alışkanlıklarına, yaşına, cinsiyetine, iş koşullarına, metabolizma hızına ve sağlık problemlerine (yüksek kolesterol, tansiyon, diyabet ) uygun diyet programı belirlenmelidir. Herkesin aynı diyeti yapması söz konusu olamaz. Her bireyin kişisel özellikleri farklı olacağından diyete vereceği cevap da farklı olacaktır. Kimi sağlıklı bir şekilde kilo verirken diğer bir kişi hiç kilo veremediği gibi metabolizmasına uygun olmadığı için birçok, geri dönüşü zor sağlık problemleri ile karşılaşabilir. Bu durumda konusunda uzman bir doktor tarafından size özel olarak hazırlanan bir diyeti yapmak çok da sağlıklı olacaktır.

    Öğünleri dengeleyin: Diyette öğünleriniz, azar azar ve sık tüketilecek şekilde düzenlenmeli ve kesinlikle öğün atlamamalısınız. Genelde diyet yaparken birçok kişi tüm gün boyunca aç kalıp, metabolizmayı zayıflatır ve metabolizmanın en zor çalıştığı akşam saatlerinde çok daha fazla yemek tüketir. Bu en büyük yanlışlardan biridir. Buna paralel olarak da hızlı bir şekilde kilo alınır tabii. Bunu engellemek için akşam yemeğinizi en geç 19.00-19.30 saatleri arasında yemelisiniz.

    Ara öğünleri atlamayın: Diyetler genelde 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenlenir. Fakat ana öğünler kadar önemli olan ara öğünler her zaman ihmal edilir ve atlanılır. Kan şekeri, kişi öğününü tükettikten 2-2,5 saat sonra yavaş yavaş düşmeye başlar ve böylece açlık hissi doğar. Buradaki ara öğünlerin amacı da kan şekerinin düşmesini ve açlık duyulmasını engellemektir. Bu nedenle de ara öğünlere gereken önem vermeli ve asla ihmal etmemelisiniz.

    Tek tip beslenmeyin: Diyetiniz her besin grubunda bulunan besinleri dengeli bir şekilde içermeli. Tek tip besinlerle yapılan diyetlerin çoğu en başta kilo kaybetmeyi sağlasa da başlangıçtaki hızlı kilo kaybından sonra eskisinden daha çok kilo alınmasına neden olmaktadır. Bu yüzden amacınız dengeli beslenerek kilo vermek olmalıdır.

    Bol bol su için: Diyet sırasında en az 2 - 2,5 litre su içmelisiniz. Ancak suyu yemek arası veya yemekten hemen sonra değil de yemeklerden önce içmelisiniz

    Spor yapın: Diyet sırasında koşullarınız el verdiğince spor yapmalısınız. Bunun için illa bir spor salonuna gitmeniz de gerekmiyor. Günlük hayatta mümkün olduğunca hareketli olmak, mesela yürüyen merdivenler ve asansörler yerine merdivenleri, çok yakın mesafelerde yürümeyi tercih etmek de epey faydalı olacaktır. Ya da evde her gün düzenli olarak yarım saatinizi ayırarak mekik çekebilir, çeşitli hareketleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

    Her duyduğunuza inanmayın: Birçok kişi sabahları aç karnına içilen sıcak veya limonlu suyun vücuttaki yağları erittiğini düşünür. Ancak bunların vücuttaki yağları eritmek gibi fonksiyonları yoktur. Sadece aç karnına içildikleri zaman bağırsakları harekete geçirir ve kabızlığı ortadan kaldırırlar o kadar.

    Meyve ve sebzelere daha fazla önem verin: Vitamin ve mineral açısından oldukça zenginlerdir. Aynı zamanda posa içerikleri de yüksektir. Posa içeriğinin yüksek oluşu kabızlık probleminin tedavisinde yardımcı olur. Ayrıca vücudumuz ihtiyacı olan sıvının bir kısmı da sebze ve meyvelerden almaktadır.

    Kepekli ekmek tüketin: Meyve ve sebzeler gibi posa oranı yüksek bir diğer besin de kepek ekmeğidir. Bu yüzden beyaz ekmek yerine tercih edilmesi daha avantajlıdır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde, kan şekerinin ve kan yağlarının dengelenmesinde, midede şişerek tokluk hissinin artmasında etkilidir. Aynı zamanda kalori değeri daha düşüktür. Bu arada beyaz ekmek tüketenler diyet sırasında kalorisi azalacağı düşüncesi ile ekmeği kızartırlar. Fakat bu şekilde sadece ekmekte su kaybı olurken, kalorisinde hiç bir değişiklik olmamaktadır. Aynı zamanda bu uygulamayla protein kaybı da söz konusudur. Bu yüzden en iyisi kepek ekmeği yemektir.

    Diyabetik ürünlere aldanmayın: Kalorisi düşük olduğu için içeriğinde tatlandırıcı bulunan ürünler diyet süresince fazlasıyla tercih edilir. Fakat bunlar zayıflama diyetlerine yönelik ürünler değillerdir. Bu ürünler (reçeller, çikolatalar, baklavalar... vb. ) diyabet (şeker) hastalığı olan insanlara yönelik geliştirilmiş ürünlerdir.

    Rejim sonrasında kilonuzu koruyun: Yapılan en büyük hatalardan biri de zayıflama dönemi bittikten sonraki dönemde kilonun korunamamasıdır. Genelde diyete başlamadan önceki, şişmanlamaya neden olan kötü beslenme alışkanlıklarına geri dönüş yapılır. Burada yapılması gereken, sağlıklı beslenme alışkanlığının bir yaşam tarzı haline getirilmesi ve diyet süresince belirlenen ilkelerin bu dönemde de benimsenmesidir. Bu arada bazı davranış değişikliklerini de yapmak gerekir. Örneğin; alışverişe giderken liste yapıp onun dışına çıkmamak, her zaman tok karnına alış veriş yapmak, tabağı çok doldurmamak, yemek yerken yiyecekleri çok çiğnemek ve gereksiz yere masa başında vakit geçirmemek, fast-food türü besinlere, hamur işlerine ve tatlılara ağırlık vermemek…

  2. #2
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    May 2007
    Yer
    Sensizliğin sokağından...
    Mesajlar
    657
    size uğurlar

  3. #3
    Senior Member adem52 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jan 2007
    Yer
    ordu fatsa istanbul türkiye
    Mesajlar
    667
    önce ye yemekleri al kiloları sonra rejım baştan düşünmek lazım bence
    herzaman doğruyu söyle ne dediğini hatırlamak zorunda kalmassın

  4. #4
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    6.163
    Kilo vermek gibi bir derdim yok çok şükür almaya çalışıyorum şimdilik
    [
    Ya da
    [

  5. #5
    Senior Member adem52 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jan 2007
    Yer
    ordu fatsa istanbul türkiye
    Mesajlar
    667
    Alıntı elif-elif Nickli Üyeden Alıntı
    Kilo vermek gibi bir derdim yok çok şükür almaya çalışıyorum şimdilik
    yaşın küçük daha 30u geç bi bakalım görecez senide
    herzaman doğruyu söyle ne dediğini hatırlamak zorunda kalmassın

  6. #6
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Mesajlar
    391
    Alıntı elif-elif Nickli Üyeden Alıntı
    Kilo vermek gibi bir derdim yok çok şükür almaya çalışıyorum şimdilik
    Maşallah. Nazar değmesin. Kiskandim seni doğrusu.

    Kilo almak icin de bir mevzu acsam mi acaba

  7. #7
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    6.163
    Alıntı adem52 Nickli Üyeden Alıntı
    Alıntı elif-elif Nickli Üyeden Alıntı
    Kilo vermek gibi bir derdim yok çok şükür almaya çalışıyorum şimdilik
    yaşın küçük daha 30u geç bi bakalım görecez senide
    Kökelersem bunları oxuyaram ee
    [
    Ya da
    [

  8. #8
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Mesajlar
    391
    Su içerek nasıl zayıflanır?
    Hemen hemen hepimiz suyun ne kadar faydalı olduğunu biliriz. Her diyette 1,5-2 litre su önerilmektedir ancak nedense bu kurala uyanımız son derece azdır. İşte size suyun ne kadar önemli ve kilo vermede ne derece etkili olduğunu kanıtlayan bazı temel bilgiler;
    • Birçok kişi sinirli ya da üzgün olduklarında ilk iş olarak buzdolabına yönelir. Çünkü bu zamanlarda vücutta salgılanan endorfin hormonu iştah açar ve bizi yemeye yönlendirir. Oysa bu durumda yapılacak en yararlı şey su içmektir. Çünkü su, endorfin hormonu salınımını bloke ederek gereksiz yemek yemeyi engeller.
    • Su, kasların dengesini sağlayarak kasılma anındaki doğal fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur.
    • Vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlar.
    • Kabızlığı önler. Yeterli su alınmadığı zaman beden ihtiyacı olan suyu bağırsaklardan çektiği için kabızlık oluşur.
    • Yemeklerden en az 30 dakika önce içilen su tokluk hissi verir.
    • Cildi güzelleştirir, kurumayı ve deri sarkmalarını önler.
    • Yağların vücutta depolanmasını önler. Karaciğerin başlıca görevlerinden biri de depolanmış yağları enerjiye çevirip, yakmaktır. Ancak böbrekler yeterli su alamazsa karaciğer iyi çalışmaz ve yağlar bedende depolanır.
    • Vücudumuz yeterince su alamazsa bunu bir tehlike gibi algılayıp suyu saklamaya başlar. Bu da vücutta su toplanmasına özellikle el ve ayaklarda ödem oluşumuna neden olur. Bu yüzdendir ki kişinin gün içinde yeterli miktarda su içmesi çok önemlidir.
    Not: Susamak, vücudumuzdaki sıvı miktarının azaldığına işaret eder. Günde 0.7 litre maden suyu içerseniz, günlük sıvı miktarınızın yarısını karşılamış olursunuz. Eğer günde 1 saat spor yapıyorsanız, bu miktarı 1 litre arttırmanız gerekir. Genelde insanın 8 bardak (2 litre) suya ihtiyacı vardır. Ancak kilolu kişilerin metabolizmalarını hızlandırmaları için daha fazla su tüketmeleri gerekir. Uzmanlar bunu fazladan her 12 kilo için 1 bardak su olarak ifade etmektedir

  9. #9
    Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Yer
    izmir
    Mesajlar
    20
    Alıntı adem52 Nickli Üyeden Alıntı
    Alıntı elif-elif Nickli Üyeden Alıntı
    Kilo vermek gibi bir derdim yok çok şükür almaya çalışıyorum şimdilik
    yaşın küçük daha 30u geç bi bakalım görecez senide
    SANA KATILIYORUM KARDEŞ BENDE 30 YAŞIMA KADAR 52 KİLODAYDIM ASTIM İLAÇLARI ALINCA KORTİZYONLAR ŞİŞİRDİ 93 LERE ÇIKTIM 5 AYDA 22 KİLO VERDİM AMA İNSAN DAHA DİNÇ VE GENÇ KALIYOR AMA ZAYIF OLUPTA SPOR YAPMAYAYIM OLMAZ SPOR HERZAMAN LAZIM HİÇ İMKANLAR YOKSA BİLE EVDE YAPILIR BEN SAĞLIĞIMA DÜŞKÜN İNSANIM VE ÇOK ARAŞTIRMALAR YAPARIM BU YÜZDENDE DOKTORUMDA BENİMLE GURUR DUYDU ÇÜNKİ AZİM VE SABIR GEREKTİREN İŞ AMA SADECE YEMEKLEDE ALINMIYOR KİLOLAR STRES ALDIĞIMIZ İLAÇLAR KEMİĞE KADAR ZARAR VERİYOR O YÜZDEN . NEYİM DEMİYECEKSİN NE OLACAĞIM DİYECEKSİN

  10. #10
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2007
    Yer
    Danmark
    Mesajlar
    789
    benim kilo verme gibi bi derdim yok zaten yasim ve kilom bana gore ama spora gidiyorum ablamlar :razz: kendimi iyi his etmemi sagliyor..

    :razz: bide ablam sisko hehe oda bana diyorki, benim gibi sisko olmak istemiyorsan spor yapmalisin

Sayfa 1/2 12 SonSon

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.