3 sonuçtan 1 ile 3 arası

Qloballaşma

  1. #1
    MEX
    MEX çevrimdışı
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2010
    Mesajlar
    127

    Qloballaşma

    Cemiyyetimiz Qloballashmani nece basha dushur...?
    Qloballashmanin bize xeyrimi var yoxsa eksine...?

  2. #2
    Moderlər
    Üyelik tarihi
    May 2009
    Yer
    Amerika
    Mesajlar
    2.811

    Re: Qloballashma

    Alıntı MEX Nickli Üyeden Alıntı
    Cemiyyetimiz Qloballashmani nece basha dushur...?
    Qloballashmanin bize xeyrimi var yoxsa eksine...?
    Globalleşme- birbirleriyle mal işlemleri, çeşitliliği, değer artışları, hizmetler, uluslararası sermaye akımları, teknolojinin çok hızlı ve yaygın bir şekilde yükselmesi ve bu sayılanların ülkeler arasında giderek serbestleşmesi sayesinde ekonomik gelişmeyi ifade eder .Açıkça, globalleşme; ulusal devlet politikalarıyla ilişkili, dünya insanlarının günlük yaşamlarında daha fazla önemli olan, insanların, sermayenin ve uluslararası serbest mal hareketliliğinin oluşturduğu global piyasa güçlerinin yer aldığı bir dünya tasviridir.Tabiki globelleşme bizim yararımıza olan bir seydir.

  3. #3
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Dec 2006
    Mesajlar
    2.721

    Re: Qloballashma

    Qloballashma fikrimce uç esas prinsipi ehate edir :
    Integrasiya, Kooperasiya (Emekdashliq) ve Assimilyasiya.
    Integrasiya oz kimliyini saxlayaraq neyinse terkibine daxil olmaqdir.
    Kooperasiya sadece emekdashliqdir.
    Meseleni siyasi yonden tehlil etmek isterdim.
    Assimilyasiya ise tamamen kimliyini itirib mehve dogru getmekdir. Fikrimce, daha çox integrasiya ve emekdashliq munasibdir. Ancaq inteqrasiya kor-tebii shekilde olmamalidir. Milli kimlik qorunaraq inteqrasiyaya yol vermek olar. Ve ya sadece terefdashliq ve ya qonshuluq siyasetine ustunluk vermek munasibdir.
    Emekdashliq dovletlerin suverenliyini daha çox qorumaga imkan verir. Ancaq dovletlerde bash veren çatishmazliqlari ve ya milli qanunvericilikde olan boshluqlari duzeltmeye imkan vermir bu baximdan bezen inteqrasiya daha munasibdir, çunki inteqrasiya zamani teshkilatin çixardigi qerarlar mecburi qaydada olkelerde icra edilir bu da bir çox sahelerde mohkemlenmeye getirib çixarir. Inteqrasiyanin menfi bir ceheti de ondan ibaretdir ki, her bir uzv oz mal varligini ortaya qoymali sonradan kollektiv shekilde ondan istifade edilmelidir, bu muessiselerdeki ictimai kapitali xatirladir ve bezen dovletlerin naraziçiligina sebeb olur.
    Meselen, Norveç Avropanin yegane dovletidir ki (Islandiya ve Isveçreni çixmaq shertile), Avropa Birliyinin uzvu deyil. Zengin neft ve bioloji resurslari oldugu uçun, Avropa Birliyine daxil olarsa bu resurslardan diger azgelirli kiçik dovletler istifade edecek.
    Norveçin oz servetleri uzerindeki selahiyyetleri mehdudlashdirilacaq. Bu kimi dovletler çox zaman mushahideçi ve ya xususi qonaq (special invited) qisminde çixish edirler. Bu variant da munasibdir.
    Sovetler Birliyi bir az assimilyasiyani xatirladirdi, çunki dinleri, milli bayramlari, elifbani qadagan ederek, soyadlar deyishdirilirdi. Elece de Irlandiyanin Ingilisler terefinden ishgali ve irland dilinin tamamen mehvi.

    Mesajin hecmine gore uzr isteyirem, genish tehlil teleb eden movzudur, çoxsagolun.

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.