Gençlik hiç şüphe yok ki bir gün elden gidecek. İlkbahar mevsiminin güze ve kışa doğru gitmesi, gündüzün akşama ve geceye değişmesi gibi, kesinlikle gençlik de ihtiyarlığa ve ölüme dönüşecek. Eğer o fâni ve geçici gençlik iffetle hayrata istikamet dairesinde sarf edilse, onunla ebedî, bâki bir gençlik kazanılacağını bütün semâvî fermanlar müjde veriyorlar.

Eğer gençlik sefahate sarf edilse, nasıl ki bir dakika hiddet yüzünden bir katil, milyonlar dakika hapis cezasına çarptırılır; öyle de, gayr-ı meşru dairedeki gençlik keyifleri ve lezzetleri, ahiret mesuliyetinden ve kabir azabından ve zevâlinden gelen teessüflerden ve günahlardan ve dünyevî mücazatlarından başka, aynı lezzet içinde o lezzetten ziyade elemler olduğunu aklı başında her genç tecrübeyle tasdik eder.

Meselâ, haram sevmekte, bir kıskançlık elemi ve firak elemi ve mukabele görmemek elemi gibi çok ârızalarla o cüzî lezzet zehirli bir bal hükmüne geçer. Ve o gençliğin suiistimâliyle gelen hastalıkla hastahanelere ve taşkınlıklarıyla hapishanelere ve kalp ve ruhun gıdasızlık ve vazifesizliğinden neş'et eden sıkıntılarla meyhanelere, sefahethanelere veya mezaristana düşeceklerini bilmek istersen, git hastahanelerden ve hapishanelerden ve meyhanelerden ve kabristandan sor. Elbette, ekseriyetle gençlerin gençliğinin suiistimalinden ve taşkınlıklarından ve gayr-ı meşru keyiflerin cezası olarak gelen tokatlardan eyvahlar ve ağlamalar ve
esefler işiteceksin.

Eğer istikamet dairesinde gitsen, gençlik gayet şirin ve güzel bir nimet-i İlâhiye ve tatlı ve kuvvetli bir vasıta-i hayrat olarak ahrette gayet parlak ve bâki bir gençlik netice vereceğini, başta Kur'ân olarak çok katî ayetlerle bütün semâvî kitaplar ve fermanlar haber verip müjde ediyorlar. Madem hakikat budur. Ve madem helâl dairesi keyfe kâfidir. Ve madem haram dairesindeki bir saat lezzet, bazen bir sene ve on sene hapis cezasını çektirir. Elbette, gençlik nimetine bir şükür olarak, o tatlı nimeti iffetle, istikamette sarf etmek lâzım ve elzemdir.

O zaman gençlik nakdini sakın boşa harcama; doğduğun zaman sen ağlamıştın ama çevrendeki bütün insanlar bayram etmişti, şimdi öyle bir hayatın olsun ki öldüğünde herkes ağlasın ama sen bayram et.