“Ailenizin kökenini öğrenin” diye kampanya başlatan National Geographic ve IBM, DNA örnekleri topluyor. Genographic isimli proje ile DNA’sını bağışlayanlar dünyanın neresine ait olduğunu öğrenebiliyor!

National Geographic ve IBM’in ortaklaşa yürüttüğü ve “The Genographic Project” adını verdiği proje ile insanoğlunun aile ağaçı çıkarılıp, ’aslen nereli’olduğu ortaya çıkarılacak. Bu projeye katılmak isteyenler DNA’sını belirli bir ücret karşılığında bağışlayarak, gerçekte dünyanın neresine ait olduğunu öğrenebiliyor.Nüfus genetik uzmanı Dr. Spencer Wells başkanlığında yürütülen ’Genographic’projesi ile dünya üzerindeki pek çok gönüllü kişiden DNA örneği toplanıyor.

Özel laboratuvarlarda analiz ediliyor
Projenin hedefi ’insanlığın kesin olarak nereden yayılmaya başladığını ortaya çıkarmak’ olarak açıklansa da, dünya üzerindeki insanların DNA’sının toplanması birçok tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Projeyede yer alan uzman ekip, insanoğlunun Afrika’nın kalbindeki kökenlerinden, dünyanın dört bir yanına dek uzanan yolculuğunu, zaman ve mekanlara göre araştırıyor. Bağışlanan DNA örnekleri, özel laboratuvarlarda ve bilgisayarlar yardımıyla analiz ediliyor.
99 dolar ödeyip DNA’nı satıyorsun!

Projeye katılmak için, [ adresindeki internet sitesine girip, 99 dolar ve kargo ücreti karşılığında DNA toplama kiti satın almak gerekiyor. Kitle gelen aparat ağız içerisine sürülerek DNA örneği elde ediliyor ve örnek, laboratuvara geri gönderiliyor. Sonuçlar gelen kitte yazılı kişiye özel kimlik numarası internet sitesinden öğrenilebiliyor. Sonuçlarda, kişinin atalarının binlerce yıllık göç serüveni ve nerelerde yaşadıkları hakkında bilgiler bulunuyor.