İran ile Irak arasında iki ülke sınırı üzerindeki bir petrol kuyusu yüzünden çıkan gerginlik büyüyor. İran ihtilaflı topraklar üzerindeki petrol kuyusunun etrafına yüzlerce askerini konuşlandırdı. Irak, İran'ı hemen işgal ettiği topraklardan çıkmaya çağırırken, İranlı askerler elleri tetikte bekliyor.

İRANLI ASKERLER ELLERİ TETİKTE BEKLİYOR

On bir İran askeri dün Irak sınırını geçerek Maysan vilayetindeki Fakka petrol sahasındaki bir kuyuyu işgal etmiş ve bölgeye İran bayrağı çekmişti.

Olayın ardından Irak, İran'a nota vererek Tahran'dan hemen askerlerini geri çekmesini istedi.

İran ise kuyunun olduğu toprakların kendi sınırında olduğunu belirtti ve bugün bölgeye çok sayıda takviye asker gönderdi. Sınırda gerginlik giderek artıyor.

Irak Dışişleri Bakanı Yardımcısı Muhammed El Hacı Hamud, Bağdat'ın protestolarına rağmen Fakka petrol sahasındaki 4 numaralı kuyudaki işgalin sürdüğünü belirterek, “Dün İran Büyükelçisini Bakanlığa çağırdık ve kendisine bu saldırının kabul edilemez olduğunu ilettik, Tahran'daki Büyükelçimiz de İran Dışişleri Bakanlığına birliğin çekilmesi için nota verdi” dedi.

Böyle bir olayın ilk kez meydana geldiğini de söyleyen Hamud, “Önceleri İranlılar ateş açarak, 1974'te Irak tarafından açılan bu kuyuda bizim teknisyenlerimizin işlerini engellemeye çalışırdı ama hiç işgal etmemişlerdi” diye konuştu.

Bu gelişme 1980 ve 1988 yılları arasında savaşan iki ülke arasında ABD'nin Irak işgalinden bu yana en ciddi gerginlik olarak değerlendiriliyor.