türkiyedeki tv ve gazetelerde detayili olarak karabağ hakkında bilgi alamıyoruz. acaba karabağ sorunu sorun olmaktan ne zaman çıkacak bu konu hakkında bilgi edinmek istiyorum.azerbaycan halkı bu meseleyi nasıl çözmeyi düşünüyor yada kısacası karabağda yaşayan azeri halkı şuan ne durumda?
karabağdaki son gelişmelerden haberdar olmak istiyorum.
Printable View
-
01-22-2007, 06:53 PMzafercankarabağdaki son gelişmelerden haberdar olmak istiyorum.
-
01-22-2007, 08:34 PMyeshu
Bir de Karabağ'ın kısa bir tarihçesi var mı? Açıkçası konuştuğum Azerbaycanlılar da pek fazla anlatamadı (hep 'Karabağ bizim' diyorlardı, ama tarihçesini anlatamadılar). Ama çok uzun olmasın... Karabağ Tarihin kısa bir versonunu nereden bulabilirim? Kömeyinize göre teşekkür edirem...
-
01-23-2007, 12:33 AMfidan494
Evet Yeshu, Qarabag bizimdir,
bu da Qarabag ve Qarabag tarixi :
Dağlık Karabağ
Dağlık Karabağ, Azerbaycan sınırları içinde bölge. Sovyetler Birliği döneminde, 1923'ten 1989'a kadar Dağlık Karabağ Sovyet Sosyalist Özerk Bölgesi (oblast) adını taşıyordu. 10 Ekim 1991’de, Rusların desteğini alan bölgedeki Ermeniler tarafından "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" adıyla bağımsızılığı ilan edildi. Dağlık Karabağ'da, Azeriler ile Ermeniler arasındaki anlaşmazlık günümüzde de sürmektedir.
Bölgenin yüzölçümü 4.400 km²'dir ve 1990 yılında nüfusu 192.000 dolayındaydı. Bu nüfus Ermeniler (40% ), Azeriler (% 49), Kürtler ve Ruslardan oluşuyordu. Bölgenin merkezi Hankendi diğer büyük kenti ise Şuşa’dır.
Dağlık Karabağ eski çağlarda Albanya (Kafkas Albanyası) sınırları içinde yer alıyordu. İÖ 95 yılında Ermeni kralı II. Tigran tarafından ele geçirildi. İS 4. yüzyıldan önce Albanlar Karabağ’ı geri aldılar ve 387 yılında yeniden Albania sınırlarına kattılar. 8. yüzyıldan itibaren Albania topraklarında kalan Karabağ’da Haçin Prensliği bulunuyordu.
17. yüzyıldan önce İran’ın, 18. yüzyıldan sonra ise Karabağ Hanlığı’nın sınırları içinde yer alıyordu. 1813 yılında imzalanan Gülistan Antlaşması’yla Dağlık Karabağ Rusya’ya geçti. 1822 yılında Karabağ Hanlığı ortadan kaldırıldı. Rus yönetimi bölgeye Türkiye’den və İran’dan 1 milyondan çok Ermeni göç ettirip yerleştirdi. 1923 yılında Sovyetler Birliği tarafından Azerilerin isteği dışında Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi kuruldu. 1989 yılında Azerbaycan parlamentosu kararıyla bölgenin özerkliği kaldırıldı.
1990’ların başlarında bölgede etnik çatışmalar başladı; Ermenistan’ın Karabağ’ı kendi sınırlarına katma isteğini açıklamasının ardından bu çatışma Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaşa dönüştü. 1991 yılında Kafkasya'da yeni cumhuriyetlerin birbiri ardına bağımsızlıklarını ilan ettiği dönemde Rusya tarafından boşaltılan üslerden elde edilen ağır silahlar, savaşta dengenin Ermenistan'dan yana ağır basmasına neden oldu.
Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesini ve bu bölgenin çevresindeki altı ilçeyi (rayon) işgal etti. Bu savaşı sona erdiren ateşkes antlaşması 1994 yılında Bişkek kentinde imzalandı. Dağlık Karabağ ayrılıkçı yönetimi bu arada, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmişti. Tek yanlı olarak ilan edilen bu bağımsızlık, Ermenistan Cumhuriyeti dahil hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.
Bir az da Xocali soyqirimindan :
Hocali soykirimi
Hocalı Soykırımı, 25 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde Hocalı kentinde çok sayıda Azeri sivilin öldürülmesi olayı için kullanılan terimdir. Azeri kaynaklarına ve Memorial Human Rights Center, Human Rights Watch ve diğer bazı uluslararası insan hakları kuruluşlarının bildirdiklerine göre katliam Ermeniler tarafından ve bazı güvensiz kaynakların aktardığına göre, Rus 366. Motorize Alayı'ın desteğiyle işlenmiştir.
Human Rights Watch Hocalı katliamını Karabağ'ın işgalinden bu yana cereyan eden en kapsamlı sivil kırımı olarak nitelendirilmiştir. Azeri kayıplarının sayısı üzerinde tartışmalat devam etmekteyse de, 400 ila 1000 arasında oldukları genel kabul görmektedir. Azerbaycan resmî kaynaklarının bildirdiği resmî rakam 613 sivil olup, bunların 106'sı kadın ve 83'ü çocuktur.
Elave melumat almaq uçun [ saytina da baxa bilersiniz -
01-23-2007, 05:17 AMfidan494Qarabag tarixi
Qarabag tarixi
Karabağ Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan'a bağlı özerk bir bölge olmusdur. Ayrica 19 asrın ortalarına kadar bu bölge, adından da anlaşılacağı üzere, bir Azerbaycan toprağı olmusdur. Ruslar stratejik nedenlerle bu bolgeye Ermenileri yerleştirip Azereilerin çoğunluğunu başka yerlere göndermisler, bu şekilde Ermeniler Karabağ'da çoğunluğu ele geçirmisler. -
01-23-2007, 05:31 AMfidan494
Zafercan, Azerbaycan - Ermenistan savaş bölgesinde herdenbir atişmalar olur ateşkesi çox vaxt ermeni terefi pozur şehidlerimizin sayi artir bundan başqa Qarabağ meselesinin çözülmesi üçün danişiqlar gedir.
Etrafli melumat almaq uçun asagidaki sayta baxa bilersen :
[
Bu saytda Qarabagdaki son gelismeler haqqinda etrafli melumatlar var. -
01-23-2007, 05:34 PMceng
Günlük olayları Uydu dan Azerbaycanın AzTV veya ANS kanallarından takipedebilirsinz.
Ayrıca her sabah saat 6 ile 7 arasında Türkiyenin STV kanalı canlı olarak Azerbaycandan yayın(haber,qazete başlıkları vs.) yapmaktadır. -
01-23-2007, 05:40 PMzafercano kanalları seyrediyoruz ceng ama karabağ hakkında halkın durumu göz önüne serilmiyor ans kanalı ise genelde rus dili ile yayın yapıyor.Alıntı:
ceng Nickli Üyeden Alıntı
-
01-28-2007, 07:54 PMmavi_gezegen
Azerbaycan'ın ordusu, askeri yok mudur? Neden topraklarını işgalden kurtarmak ve geri almak için hiçbir şey yapılmıyor? Siyasetle topraklar geri alınmaz!
-
05-10-2007, 07:49 AMOrdu_ZabitiQarabagin geri alinmasi
En evvel salam. Yeni uzv oldum. Siralariniza qatilmama sebeb de ele bu movzu (Veten) oldu. Metbuatda ordumuzla bagli lazimi derecede materiallar yoxdur. Daha dogrusu ASQ'nin doktrini hazir olmadigindan biz, ordumuz haqqinda her hansi bir statistik melumat vermirik veya vermeye mecbur deyilik. Be'zileri bele hesab edirler ki, millet aydinlatilmalidir. Ele bu "be'zileri" esas meseleni gozden qacirirlar. Bu bizim millet (!) ve elbette neye sahib oldugunu bilmelidir! Lakin millete aciqlanan eyni vaxtda bu milleti diqqetle izleyen yagilara da beyan edilir. Ele bu sebebe de dayanaraq, ASQ son yeddi ildir herbi doktrini bu il beyan edeceyik deyir ve ertesi ilde kecen il ede bilmedik (mueyyen behaneler qostererek), amma mutleq bu il edeceyik deye soz verir. Herbi doktrinimizin beyan edilmemesi bizim xeyrimizedir!!! Ne qeder gec olarsa, bir o qeder de dunya ictimaiyyetini qercek ve qacinilmasi mumkun olmayan faktlar qarsisinda goya bilerik!
Indi ise gelek movzunu acan qardasimizin (ayni zamanda bordobereli ve basqa turkiyeli qardaslarimizin melumatlandirilmasina) sualina (Asagidaki metnde anadolu turkcesinden istifade etmeye calisacagam):
Azerbaycan Silahli Quvveleri (ASQ) dunya capinda guc emsali teskil etmekdetir. Dunyada movcud Silahli Kuvvetlerin ates gucu siralamasinda 35 yeri tutuyor. 9 milyon nufuzla siralamada 35 yeri tutmak cok yuksek gostericidir. Listede Azerbaycandan once gelen devletler Israil haric, Azerbaycandan buyuk ve daha gelismis devletlerdir. Ayni listede Ermenistana 97 yer ayrilmis. Yani aradaki farkin olculmesi dahi mantik disidir. Burada gozden kacirmayacagimiz tek konu, Azerbaycanin son 7 yilda personel ve silah beyaninda bulunmamasidir. Konuyla ilgili uluslararasi kurluslar Azerbaycanin kapasitesini ara sira goze carpan materialler ve birde alinan silahlarin hecmi dolayisiyla belirlemisler. Kendileri dahi gercek resmi rakamlar aciklandikdan sonra Azerbaycanin bu listede 25-28 yerler arasinda yer alacagini gizlemiyorlar.
Faktlar:
ASQ'nin personel sayisi resmi olarak aciklanmir. Ilgili uluslararasi kuruluslar bu rakami 125-130 bin arasi olarak tahmin ediyorlar. Kendimizin ekleye bileceyi: Su an icin Azerbaycan'da takriben 150 bin kisi silah altinda bulunmaktadir.
Hava Kuvveleri (HQ) yeteri derecede gelismis, ve vurucu gucu 200 civarinda modern savas ucaklarindan olusmaktadir. Bu rakam ayni zamanda ASQ'in bu yil aldigi 48 adet MIG-29 (fourth generation) ucaklarini da icermektedir.
Genel olarak Hava Kuvvetlerine bagli olan HHMQ (Hava Hucumundan Mudafie Quvveleri), radar ve fuze savunma kalkani bakimindan, dunyanin en mukkemel hava savunma sistemi olan bir kac ulkelerden gerilik bir yana dursun hatta ve hatta deye biliriz onundedir! Tabii Rusiya, Cin, Amerika ve Britaniya haric. HHMQ'in goz bebegi Leki elektronik radar ussudur ki, guney Rusiya, Iran ve nihayetinde Kibris adasi ustunde ucan her hangi bir ucagi monitorunde gorme ve kontrol etme gucune sahipdir. Hava savunmasinda kullanilan fuze baterileri S-75 rampalari ile donatilmis. Gorme ve imha etme kapasitesi, HHMQ'ye devlet sinirlari ustunde kus ucurtmama imkani veriyor. Turkiyeli kardeslerimiz Azerbaycanin mukemmel hava savunmasi hakda internet uzerinden yeterli informasyonu elde ede bilirler. Sanal alemde bu konuda cok material var.
Herbi Deniz Quvveleri (HDQ), konumuz disindadir. Amma Hazarda Rusyadan sonra ikinci deniz gucunu Azerbaycan olusturmakdadir. Iran cok yirtindi, yine de Azerbaycani yakalamasi akil disi gibidir. Ozellikle son bes yil muddetince tatbik olunan NATO programlarindan sonra Iran ne derecede yirtinsa dahi, Azerbaycan Deniz Kuvvetlerine esit olamaz.
Simdi gelelim Azerbaycan Ordusuna:
Azerbaycan Quru Quvveleri (AQQ), qisa adla Azerbaycan Ordusu, son 6 yilda akilalmaz derecede mukemmel seviyye sergilemekdedir. 2005 NATO zirvesinde bu konu dile geldiginde, bu zirvenin yuksek rutbeli askerleri tam NATO uyesi (Azerbaycan NATO'un Peace and Partnership programina uyedir) olmayan, lakin tam NATO standartlarinda olan Azerbaycan Ordusu hakkinda kesin fikir bildirmisler. Azerbaycan Ordusunun bu seviyyesi mubahise konusu olmayacak derecede kesindir! Yalniz kisa olarak deye bileriz ki, Turk Ordusunun seviyyesi ve Azerbaycan Ordusunun seviyyesi arasinda her hangi bir fark yok. Buna kanaat getirmeniz icin TSK G.K.Baskani sn. Orgeneral Buyukanitin ve suanki TSK Kara Kuvvetleri Komutaninin ilgili beyanatlarina dikkat yetirmeniz gerekmektedir.
Azerbaycan Ordusunun kurulusu ve birlik dagitimi hakkinda her hangi resmi bilgi verilmemektedir. Ve hos husnuniyetle olsa dahi, bilgi verilmesi Vatana ihanet hesab ediliyor. Yillar once, eski bir savunma bakanimiz (General Dadas Rzayev) gorevi burakdikdan sonra, bir qazeteye cok basit beyanatda bulunmus (samimi ve iyi niyetle) ve mahkemelik olmusdu. Musahibesinde bir kac tank, top ve zirhli aracdan bahs etmisdi. Bana kalirsa Vatana ihanet deyilen bir sey yokdu o soyleside. Lakin unutmamak gereken tek sey, kanundur. Kanun ve kural her kes icin kecerlidir. En azindan Ordu icin!!! Bereket versin General Rzayev cezaya captirilmadi.
Uluslararasi askeri kurluslari incelediyimizde, Azerbaycan Ordusunun kapasitesini asagi yukari tahmin etmelerini gormekteyiz. Ben yalniz o tahminleri takdim eder ve onlarin ustunde asagi yukari fikir belirte bilirim:
Uluslararasi Askeri makamlara gore:
Azerbaycan Ordusunun personel sayi 110 bin (bu sayi bir kadar artik olmali gibime gelir)
Tugay sayisi 25, kolordu sayisi 5 gosterilir (dogru soze ne deyeceksin ki..... En az 15 tugay her an savasa hazir durumda olarak, suan silah partlarsa personel donatimina dahi ihtiyac duymamaktadir)
Havadan endirme komando birlikleri 15 bin deye tanitilir (tam isabet)
Tank sayisi en az 500 olarak gosterilir (hmmmmm, siz ikiye carpa bilirsiniz. Unutmamak gereken nukte, tanklarimiz mukemmel donatilmis ve cok moderndir)
Zirhli savas araclari da 500 civarinda gosterilir (bunu da ikiden fazlaya carpin)
Agir toplarimiz 450 civari olarak tahmin edilir (fazla ola bilir. Toplarimizin ustunlugu, hucum toplarinin agir basmasidir. "SP classification")
Saldiri helikopterlerimiz ise 70 civarinda tahmin edilmektedir (asagi yukari bu tahminde de hata yok gibime gelir)
Profesionellik ve meslegi egitm, savasan birliklerde cok yuksek standartlardadir.
Iste Ordumuz hakkinda yeterli bilgi edindiniz. Ve bu Ordu, mudafaa doktrinini yalniz Ermenistana dayali kurmamis, Ordunun esas gucu bize iyi munasibet beslemeye bilen guzey ve guney komsularimizin kapasiteleri nezerde tutularak teskil edilmistir. Karabag'da askeri operasyonlarin berpasi, Ordumuz tarafindan sevinc goz yaslariyla karsilanacakdtir. Seferberlik deyilen bir sey de olmayacak. Yalniz aktiv yedekten az bucuk, bazi meslegi yedeklerimizin cagrilma imkani var. Oda sirf Ermenistana sevk edilmis birliklerden dolayi genel mudafa da yipranti olmasin deye.
Cok yakin olan bu savasda, kendi yedeklerimize ihtiyac olmadigina gore Anadoludaki kardeslerimizin de katilmasi mumkun gorulmemektedir. Sirf ihtiyac duyulmadigindan dolayi. Yani Ermenistan gibi cuceye karsi boyle ihtisam bizim hepimize hakaret olardi. Zaten sicak temas olan gibi kahbe bati, Turkiyeden Azerbaycana gelen her yolcu ucagina monitoring teskil edecekdir. Bir de sicak temas dedikde de oyle alem sahim boyuk bir sey gibi algilanmamalidir. Vur partlasin cooooook kisa surecek! Buna emin olun!!!
Karabaq meselesi siyasidir! Ve her kecen gun ermenileri daha da acizlesdirir. Kuculdukce kuculurler. Bitmisler. Mesele Karabagla bitmiyor. Bu yuz yillik problem kokunden hell edilmelidir! Halihazirda mesele sirf diplomatik metodlar ve tezyikler araciligi ile yurutulur. Ateskesden sonra geden bu danisiklari 4 etapa bolmek olar. Iki etap cokdan asilmis ve 3'cu etap da tamamlanmis gibi. Yani 4. etapin baslarindayiz. 1994den bu yana suregelen bu diplomatik danisiklara dikkat yetirmeniz kafidir:
1994-1998, Biz Yukari Karabag disinda isgal altinda olan topraklarin bosaltilmasini ve ic Karabagda Susanin bize koridor vasitesi ile birlesdirilmesini sart kosururz. Ermeniler kesin olarak YOK diyorlar.
1998-2004, Disaridaki isgal altindaki bolgelerin kesin bosaltilmasi ve Yukari Karabagin icinden Susa ve baska bolgelerin birbasa merkeze bagli kalmasi ile Yukari Karabaga otonomi teklifi ile masa basina gidiyoruz. Ermeniler fazlaya umud ediyorlar ve direniyorlar.
2005-2007, Butun isgal altindaki bolgelerin (Yukari Karabag dahil) kayitsiz sartsiz bosaltilmasi ve bir de, zayif sekilde, Ermenistanin Zengezur ve Goyce bolgelerine iddia etmiyoruz, amma oralarda kesin gozumuz var deye masaya oturuyoruz!!! Ermeniler zamanin hayirlarina calismadigini biliyor ve diz ustunde dilenercesine argumanlar getirirler. Yalvar yakarla mayis secimini atlatmak icin zaman istiyor ve kendi milletine danisiklarda gerileme yok gibi ucuz yalan propagandalar satiyorlar.
2007-____, Suanki diretmeler! Masada esas diplomatik trikleri kullanarak anlasmaya yanasir gozuken, aslinda diplomatik anlasma olmamasini isteyen bizleriz! Isgal edilen arazilerimizin tumunu kayitsiz sartsiz bosaltilmasini taleb edir ve o bolgelerde yasayan ermenilere Azerbaycandaki baska azinliklara verilen hakklari on gorur ve bundan kayri her hangi bolgesel hakk tanimamaktayiz. 50-60 yil once, Ermenistanin, Zengezur, Coyce ve Vedibasar bolgelrinden Azerbaycana surulen kockunler meselesine zemin hazirlayir ve Naxcivanin Anavatana baglanma yollarini meydana serir ve acimazisca diretiriz! Ermeni tarafi cigliklara batir ve triplere girir....
Iste bu anlasmamazlik zemini de nereye goturer.... Iste siz dusunun..... Ikinci Karabag savasina, dimi? Dikkat edersiniz, bu yazida devamli olarak Azerbaycan Ordusu ve Ordumuz gibi ifadelerden istifade etdim. Hic SANLI ORDUMUZ demedim. Iste Ordumuz ikinci Karabag miharibesinden kisa zamanda zaferle ciktiginda SANLI olacaktir. Azerbaycan Ordusu bu serefli adla odullenmege hazir!!! Yeter ki emr verilsin!
-
05-10-2007, 10:52 PMceng
sağol Ordu_Zabiti verdiyin melumat üçün.
-
05-11-2007, 05:37 PMadem52
inşallah bi savaş olursa başarılı olurlar kardeş bu ayrıntılı bilgiler içinde sağol eline sağlık
-
07-28-2007, 05:33 PMtengriturk
karabağ sorununa azerbaycanın sorunu olarak bakmamak gerekir.Bu sorun Türk dünyasının sorunudur.dolayısıyla ermenistanın karabağı işgali Türk dünyasının işgali anlamındadır.sadece türkiye değil diğer türk devletleri de bu işgale tepki göstermeli ermenistanı yaptırım uygulatmak için çalışmalarda bulunmalıdırlar.
azerbaycan hükümeti anladığım kadarıyla saldırı için uygun zamanı beklemekte.güç toparlamakta.gerçekten de azerbaycan ordusunun işgalden sonra tsk nın da yardımıyla çok gelişti ve güçlendi.Tanrının izniyle karabağ tekrar Türk toprağı olacak.
::aze:: -
08-27-2007, 11:31 AMTURAN2023Uluslararası kurallar var.
ermeniler uluslararası kuralları ihlal eder.Karabağ için tek çare iki kardeş Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte mücadele etmesidir.Güzellikle olmuyorsa savaşarak,tarih bizim kahramanlıklarımızı yazar.Bir TÜRK dünyaya bedeldir,eğer iki TÜRK elele verirse kimse karşılarında duramaz,bunu unutmayın kardeşlerim...
"Büyük bir Türk dünyası kuralım. Birlik olalım. Türkiye ve Azerbaycan birleşelim. 110 milyonluk bir güç olalım. "
(Elçibey, Mayıs 2000)
::aze:: -
08-28-2007, 11:02 PMcimbomRe: Uluslararası kurallar var.çok güzel konuşuyorsun yazdıklarınızı okuyunca çok mutlu oldum hakikatende gün gelecek türk dünyası kurulacak ve büyük bir güç olarak dünyada sesimizAlıntı:
TURAN2023 Nickli Üyeden Alıntı
çıkacak ve bütün dünya gücümüzü görecek ama avrupada ve dünyadada da bunu bilip korkan ülkeler bizi birbirimizden uzak tutmak ayırmak birbirimize
düşman etmek istiyorlar ve bunun için türlü türlü oyunlar çeviriyorlar
çünkü onlarda bizim birlikte olursak nekadar güçlü ve yenilmez olacağımızı biliyorlar. -
08-28-2007, 11:42 PMmechulaskerRe: Uluslararası kurallar var.ARKADAŞLAR SONUNA KADAR KATILIYORUM SİZE VE BÖYLE GÜZEL KONUYA DEYİNDİYİNİZ İÇİNDE TEBRİK EDERİM :aferin: :alqis: ::aze::Alıntı:
ceyda Nickli Üyeden Alıntı
-
09-27-2007, 03:16 AMOthmanBirlik HEMEN INDI !
kardesimin biri Türk Birligi`nin önüne engel teskil eden nedenlerden bahsetmis... hakli . Yillardir su arab kardeslerimize bakin bir ne haldeler. Bunu bize yani Türk dunyasi icinde yapiyorlar. :angry: Birlik icin calisani engelleyemediklerinde ise her zamanki kahpe metodlarini kullaniyorlar. Meselen Rahmetli Özal`a yaptiklari kimi...
InsaAllah özledigimiz ve umutla bekledigimiz günler yakindir, Anavatanda birlik saglandimi digerleri tez dahil olar. Önce Agabey, Imparator , Dunyanin baskenti Istanbul ayaga kalkmali. GELIN CANLAR BIR OLALIM, ::yerivar::
Hepinizden istirham ediyorum TÜRK BIRLIGI ni heryerde konusun buna hazirlasin, bizim birligimiz butun insanligin hayrinadir, arab kardeslerimizde kurtulur kardes kavgasindan ::yeriyox:: Hepinize hürmetler -
12-09-2007, 01:29 AMkurekmahkumu
merhaba azeri kardeşlerim ben ve bütün türkiye halkının karabağ konusunda haklı mücadelenizi taktirle karşıladığımızı bilmenizi isterim başta azeri ve türkmen türkleriyle olmak üzere inşallah birgün birleşik bir devletimiz olur ve birbirmizle güç birliği yaparak düşmanlara karşı daha caydırıcı oluruz bütün dünya tekrar bizim lehimize döner
-
12-24-2007, 02:48 PMFarik-90
Xəzər İbrahim: “Təcavüzkar Ermənistanın ümumi daxili məhsulunun həcmində hərbi xərclərin faizi təcavüzün qurbanı olan Azərbaycanla müqayisədə daha yüksəkdir” “ATƏT-in Madriddə Nazirlər səviyyəsində keçirilmiş görüşündən sonra Ermənistanın hökumət rəsmiləri yerli və beynəlxalq ictimaiyyəti danışıqların mahiyyəti ilə bağlı çaşdırmağa cəhd edərək, Ermənistan-Azərbaycan, Dağlıq Qarabağ münaqişəsi üzrə sülh danışıqları haqda yanlış təsəvvür yaratmaq məqsədilə fəal təbliğat aparmağa başlayıb”. Bu sözləri Azərbaycan Xarici İşlər Nazirliyinin (XİN) mətbuat katibi Xəzər İbrahim Ermənistanın XİN başçısı Vardan Oskanyanın son bəyanatlarını şərh edərkən deyib. Qeyd edək ki, V. Oskanyan dünən İrəvanda keçirdiyi mətbuat konfransında Ermənistanın münaqişənin xalqların öz müqəddəratını təyin etməsi prinsipi əsasında nizamlanmasında israr etdiyini bildirib. XİN Mətbuat Mərkəzindən X. İbrahim bu cür bəyanatları Ermənistan əhalisini çaşqın salmaq üçün seçkiqabağı isteriyanın açıq əlaməti adlandırıb: “Danışıqlar Azərbaycanın ərazi bütövlüyü və suverenliyinin tam bərpası və Ermənistan dövləti tərəfindən etnik təmizləməyə məruz qalmış köçkün əhalinin öz torpaqlarına, o cümlədən Azərbaycanın Dağlıq Qarabağ bölgəsinə qayıtmasını aydın əks etdirən mövqe üzərində qurulub. Azərbaycan öz ərazi bütövlüyünü müzakirə etmir və heç zaman etməyəcək. Eyni zamanda Azərbaycan münaqişənin sülh yolu ilə həlli üçün bütün imkanları axtarmaqla hər zaman öz xoş niyyətini nümayiş etdirib. Biz inanmırıq ki, diplomatik yollar tükənib. Ermənistan isə davam edən hərbi təcavüzü ilə dəyişməyən zor tətbiqi siyasətini nümayiş etdirir. Bu dözülməzdir. BMT Əsasnaməsinin 51-ci maddəsinin silahlı təcavüzün baş tutduğu zaman özünümüdafiəyə tam haqq verməsinə baxmayaraq, paradoks bir vəziyyət yaranıb ki, təcavüzkar dövlət olan Ermənistanın ümumi daxili məhsulunun həcmində hərbi xərclərin faizi təcavüzün qurbanı olan Azərbaycanla müqayisədə daha yüksəkdir - 4,3%. Azərbaycanda isə bu rəqəm 3,8%-dir”. XİN rəsmisi Ermənistanın Dağlıq Qarabağdakı separatçıları tam hərbiləşdirdiyini də vurğulayıb. Rəsmi Bakının dövlət və beynəlxalq təşkilatlar səviyyəsində qəbul olunmuş qətnamələr, qərarlar və bəyanatlar vasitəsilə Azərbaycanın ərazi bütövlüyünü qeyd-şərtsiz tanıyan beynəlxalq ictimaiyyətin mövqeyini yüksək dəyərləndirdiyini qeyd edən X. İbrahim Ermənistan rəsmilərinin təbliğatının Ermənistan hökumətinin əsl niyyətləri haqqında növbəti həyəcan siqnalı olacağına ümidvar olduğunu vurğulayıb. ::aze::
-
03-26-2008, 03:19 AMezizim
Teşekkürler zafercan güzel bir konu açmışsınız.
-
04-18-2008, 07:06 PMalperxan
ŞUNA EMİN OLUN SOYDAŞLARIM,TÜRKİYENİN ÜRK HALKI SİZİNLEDİR
ARAMIZDAN ERMENİYİ ÇIKARTIP İKİ ÜLKE TOPRAKLARINI BİRLEŞTİRMELİYİZ
BUNUN İÇİNDE HALKI UYANDIRMAK LAZIMDIR
BUNUN İÇİN HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMALIDIR
HALK OLARAK DAHA İÇ İÇE OLMALIYIZ Kİ SOYSUZ ERMENİLER VE DİĞER HAİNLER BİRLİKTE OLDUĞUMUZU ANLASIN
TÜRK BİRLİĞİ KURULMALI BUNADA HALK ÖNDERLİK ETMELİ
BAŞIMIZDAKİLERE KALIRSA İŞİMİZ YAŞ -
05-25-2008, 09:43 PMTurksoylu
Qarbağın tarixçəsi sovet dönəmində yazılan tarixdən ibarət deyil.Zaman- zaman Türk xalqınin yaşadığı torpaqları sonradan bölgələrə bölməklə, adlarıni dəyişməklə özününküləşdirməyə çalışan yadellilər daxili düşmənlərin köməyi nəticəsində istəklərinə nail oldular.Nəticədə bəzi bölgələrin adları dəyişdirildi.Bununla kifayətlənməyib ərazilərimizə yadelli axınını təşkil etdilər.Sovetlər yaradilana qədər necə ki, Türkiyənin siyasi arenada olan mövqeyinden həmişə ehtiyatlanan Rusiya qabaqlayıcı tədbir kimi ermənistan adlı dövləti yaratdı.Əslində bu yeni yaradilan dövlət Türkiyyə ilə Rusiya arasında bufer dövlət rolu oynayır.Sovetlər dağılanda Türkiyənin Azərbaycana yardımçı olacağını görən Rusiya əvvəlcədən həmişə hazır saxladığı Qarabağ kartını açdı.Əvvəlcədən hazırlıq görmüş rus və ermənil ordusu Azərbaycanın ərazilərinə soxuldular.Azərbaycanda hakimiyyət uğrunda gedən mübarizədə rusiya öz adamını -Heydər Əliyevi prezident qoyacağı təqdirdə müharibəni dayandıracağını bildirdi.Beləliklə,təkcəQarabağ deyil Azərbaycan yenidən işğal olundu...Budur bizim tariximiz qardaş.İndi ümüdümüzü BöyükTürk Dövətlər Birliyinə bağlamışıq .İnşallah bir Türk oğlu Türk Azərbaycanda hakimiyyətə gələr və biz öz torpaqlarımızı qan bahasına azad edərik.
-
07-29-2008, 06:39 PMalperxan
Axır yarasından qan Qarabagım,bağışlama bizi Vətən.
-
07-29-2008, 10:18 PMcengunuttuq tarixi ,öten zamanıAlıntı:
alperxan Nickli Üyeden Alıntı
unuttuq torpağa tökülen qanı
unuttuq ferqini yaxşı,yamanı
bağışlama bizi veten
görsekte köksüne batan qılıncı
başımız altına qoyduq balıncı
doğrandın,bölündün sen xıncım xıncım
bağışlama bizi veten
işimiz peşemiz oldu ahu-zar
feryat sesimizden felekte bezar
ölmemiş senin üçün qazıdıq mezar
bağışlama bizi veten
aldattı divleri çox bilmiş cırttan
ayıra bilmedik quzunu qurttan
hamı candan geçti biz ise yurttan
bağışlama bizi veten
yağıya yedirttik gözün yağını
yandıra bilmedik kor çırağını
quşlardan alırıq ses sorağını
bağışlama bizi veten
seni esir iken qoymuşuq darda
cengaver ruhumuz hardadır harda
qoynuna gelmedik offf bu baharda
bağışlama bizi veten
güneş içimizde eyleyib qurub
serhedsiz sebrimiz illeri yorub
yolar yetim kimi boynunu burub
bağışlama bizi veten
hesretten yanıbdır o qara bağrın
ağlamaqdan kordur neçe bulağın
axır yarasından qan Qarabağın
bağışlama bizi veten
qefese salıblar quş qelbimizi
didir peşimanlıq kaş qelbimizi
qebir daşı eyle daş qelbimizi
bağışlama bizi veten
hele ki vicdanlar qoyulub dince
köksünü ötürür meğrur elince
senin ayağına biz gelmeyince
bağışlama bizi veten
bağışlama bizi veten -
07-30-2008, 10:44 AMalperxanAlıntı:
ceng Nickli Üyeden Alıntı
Çok sağ ol kardeşim,ben de bu şiiri arıyordum,çok çok sağ ol,Allah razı olsun,herkes bu şiiri okusun da bazı şeyleri tekrar hatırlasın,unutmasın.
Nerde beni gül koynunda doğuran,
Hamuru gözyaşiyle yoğuran,
Beşiğimde, layla balam, çağıran…
Azerbaycan, benim bahtsız anam oy!..
Neçe bir yıl hasretine yanam oy!…
Selam desem, rüzgâr alıp götürse,
Ağrı dağdan Alagöz’e ötürse,
Kür sesimi gök Hazer’e yetirse,
Hazer coşup zincirini kırsa oy!…
Hükmetse bu sersem gidiş dursa oy!..
Haber alsam Muğan’ımdan, Mil’imden,
Nazlı Baküm, o neft kokan gülümden,
Kim demiş ki, düşmüş adı dilimden…
Azerbaycan, benim eşsiz yurdum oy!..
Ölmez aşkım, İçimdeki derdim oy!..
Kafkaslardan aşacağız,Türklüğe şan katacağız
Azerbaycan bayrağını Karabağdan asacağız.
::aze:: ::aze:: ::aze:: ::aze:: -
10-23-2008, 04:39 PMkursatgules
ekonomik olarak azarbaycan ermenilerden yıllardır çok güçlü
bu süre içinde ordu da güçlenmedimi
neden daha saldırıp topraklarımızı kurtarmıyolar
