Örf ve adetlerimiz...
Toplumda yapistirici birlestirici gorevi de olan bi tur kurallar tertibi olan orf ve adetler zamanin kosullarina gore yeniden yorumlanmasi gerektigini dusunuyorum..
seramik arkadasimizin buyuge saygi nin kayboldugu kaygisini ictenlikle katiliyorum ancak cocuk sevmenin zaman ve yer mefhumu gozetilmesini dogru bulmuyorum....cocuga gereksiz sinirlamalar ozgurlugunu kisitlamak, cocugun bilincaltina bi sekilde asi bi ruh kazandiracagini dusunuyorum ..
olayi su acidan bakildiginda: dunya muazzam bi sekilde degisim gosteriyo bu gun dogru olarak kabul ettiginiz bi cok seyi yarin yanlis olarak gorebilirsiniz ..veya yanlis olarak bilinen seyler dogru olarak karsiniza cikabilir bu acidan buyuklerle kucukler diyalagonunun bu perspektiften bakilmasi gerektigini dusunuyorum..yani gereksiz dayatmalardan yada yanlis dayatmalardan kacinilmalidir..
ayaga kalkma bence de onemli zira Turk yapisinda "karsilama" onemlidir..
bu gun baslik, kan davasi gibi adetlerin yanlis oldugu artik daha net gorulebilmektedir zira evlenme modeli ni Peygamber en iyi sekilde gostermistir..
ama bakiniz nevruz gibi guzel etkinliklerede sahibiz ancak son yillarda ihlali fazla yapilsada ancak son yillarda Turkiyede "bahar bayrami" bilinci olusmasi uzucudur..
sonuc olarak adetlerimizi cagin sartlarina gore kendimize uygun hale gtirip yeniden yorumlayabilir zenginlestirebiliriz...
20 sonuçtan 11 ile 20 arası
-
03-14-2007, 09:25 PM #11Azeri.net Sevdalısı
- Yer
- Yerixo
Lawyerın yazısına baxanda insanın üreyinden, 'Ne gözel... hemişe Novruz olsa... 365 gün 6 saat Novruz...' geçir. Amma fikirleşirem de, her gün Novruz olsa, Novruz da Novruz qalmazdı... Demeli bir gün besdi...

şe-ker-bu-ra.... is-te-yi-rem... tez!Şükr Allaha ki pişiklerin qənətləri yox... Olsa idi, göydə göyərçin qalmazdı... Allah kimə qənət verəcəyini bilir!
-
03-14-2007, 10:14 PM #12Senior Member
aksam savusur, gun cikar ..aydinlik bizimdir....
-
03-16-2007, 11:47 AM #13Azeri.net Sevdalısı
Büyüklerimizden kalan örf ve adetlerimizi ne kadar muhafaza edebiliyoruz ve sahip çıkabiliyoruz.Şöyle geçmişe dönüp baktıgımızda bu örf ve adetlerin çogunu banal ve geri kalmışlık sayıyoruz.örf ve adetlerimiz yaşadıgımız kültürün bir sonucudur.onlara sahip çıkmalıyız bence
-
03-16-2007, 12:25 PM #14Azeri.net Sevdalısı
- Yer
- Yerixo
Şu örf ve adetlerimizi yeniden bir gözden geçirip elemeler yapsak... Hani özellikle 'töre' şeklinde ifade edilenleri... Örf ve adetlerimize sahip çıkalım, gelecek nesillere aktaralım... 100 faiz hemfikirim... Ama bir İstanbullu olarak şunu söyleyebilirim ki, kentimizin kendine ait gelenek ve görenekleri dümdüz edildi... Buraya göçen vatandaşlarımız ne kendi geleneklerini sürdürebildiler ne de bizimkilere uyum sağlayabildiler... Ortaya kötü bir melez çıktı... Keşke küçük bir kent olsaydık... sakin kalsaydık... ve değiştirilmeseydik... ama dokumuzu çoktan kaybetmek zorunda kaldık... El Fatiha!
Şükr Allaha ki pişiklerin qənətləri yox... Olsa idi, göydə göyərçin qalmazdı... Allah kimə qənət verəcəyini bilir!
-
03-16-2007, 07:10 PM #15Senior Member
- Yer
- Baki
Novruz bayrainin cox adetlerini yaziblar.menim en xosladigi ise her il axir cersenbeni qizlarla birimizin evine yigisib cersenbe ffalina baxariq,duzdu inanmasamda cok maraqli olur.birde sekerburani naxisini kim goze vurur yarisa cixiriq.gozel azeri reqsleri qoyur sehere qeder oynayiriq.
gulumse bir az gulsun gozlerin,gulumse bir az getsin kederin.
-
03-17-2007, 04:59 PM #16Moderator
Re: Novruz Bayramı
Meni Azerbaycan'a aparabilersiz?
Lawyer Nickli Üyeden Alıntı
[
Ya da
[
-
03-17-2007, 09:54 PM #17
Azerbaycan
Özüm gedende seni de aparacam Elif. Söz.
Dünyɑ üç grup insɑndɑn oluşur, sonuçlɑrı ortɑyɑ çıkɑrɑn küçük bir bɑşɑrılı grup, olup biteni seyreden oldukçɑ büyük bir diğer grup ve nelerin olup bittiğini bilmeyen muɑzzɑm bir kɑlɑbɑlık.
Bɑşɑrılı olmɑk isteyen her insɑn için iki kritik bilgi vɑrdır. Gücünü bilmek! Hɑddini Bilmek! Aslɑn oluncɑ kɑrɑnın krɑlı olduğunu bilmek gücünü bilmektir ɑmɑ suyɑ girip timsɑhɑ kɑfɑ tutmɑmɑsı gerektiğini görmek ise hɑddini bilmektir.
-
03-18-2007, 12:44 PM #18Moderator
Re: Azerbaycan
Sen sürekli bi yerlere gidiyosun zaten. Sıra Azerbaycan'a gelene kadar ben yaşlanırım
Azerbaycanli Nickli Üyeden Alıntı
[
Ya da
[
-
03-18-2007, 06:01 PM #19Moderator
Ben de Türkçesini buldum

Azerbaycan' da Nevruz Bayramı yaklaştığında onun kutlanılması hazırlıklarına başlanır. 21 Mart'tan önceki haftanın son Çarşamba günü de özel Nevruz Arifesi olarak kutlanır. Ayın 21'inden başlayarak 3 gün bayram edilir. Genel törenler ise Nevruz Arifesi Çarşamba gününden başlar: Kosa-kosa, Papak Atma, Anabala, Diredöyme gibi ilginç halk oyunları vb. oynanır. Evlerden hediyeler alabilmek için kapıdan veya bacadan torba atmak veya ,şal sallamak, ateşin üzerinden atlamak, yumurta boyamak veya tokuşturmak, yeşil semeni, yani cücertilmiş buğday vb. Nevruz Bayramında ve önceki Çarşamba günlerinde yapılan Nevruz geleneklerindendir. Azerbaycan'da kutlanılan Nevruz Bayramlarında bir başka görülmeye değer olaylardan biri de Nevruz sofrasıdır. Nevruz sofrasında ne olmaz ki? Azerbaycan mutfağının en güzel yemekleri. Özellikle de pilavları! Parça döşeme pilav, Levengi pilavı vb. Aynı zamanda çeşitlili baklavalar, şekerbura, ,seker çöreği ,şor goğalı, bayram sofralarını, kent ve kasabalarda gezi ve dinlenme yerlerindeki köşkleri, mağaza vitrinlerini bile süsler.[
Ya da
[
-
05-24-2007, 10:17 PM #20
hıdırellez vardır bide.o günde de bi önceki geceden gül ağacının altına taşlarla dilek çizilir ya da dilekler yazılıp kırmızı bir keseye konulur sonra o kese gül dalına asılır hıdırellez sabahı erkenden alınıp sessizce deniz kenarına gidilip suya atılır ben çok yaptım dileklerimde gerçekleşti
bırak dağınık kalsın

LinkBack URL
About LinkBacks

Yer imleri