Azerbaycan Metbexi - Plovlar
Pilavların genel yapılışı: Azerbaycan mutfağında pilavlar bayramlarda ve diğer özel günlerde tercih edilen yemekler arasındadır. Pilavlar süzme ve çekme ile olur. İyi bir pilav yapmak için ayıklanmış pirinci 7-8saat soğuk suda (suya bir miktar tuz atılır) bekletilir. Büyük bir tencerede su kaynatılır. (Pirincin tuzlu suda pişirilmesini unutulmamalı) Bunun için 1k pirinç için 6 litre su ve 50q tuz konur. Pirinç kaynadıktan sonra suyun üzerinde oluşan köpük alınır. İki parmak arasında pirinci ezerek pişip pişmediği kontrol edilir.Eğer pirincin içi az da olsa eziliyorsa pirincin suyu süzülür. Süzme pilavlar her zaman kazmakla hazırlanır. Kazmaklar çeşitli oluyor. İsteye bağlı olarak yumurta kazmağı, pirinç kazmağı ve yufka kazmağı hazırlanır. (yufka kazmağı için bir adet yufka yeterlidir. Tencerenin dibine serilerek üzerine süzülmüş pilavı dökülür.) Yumurta kazmağını hazırlamak için 2-3 yumurta ayrı bir kapta çırpılır. İçine biraz tuz, istenirse çok az süt ve bir az da pişirdiğimiz pilavdan karıştırılır. Pilavı yapacağımız tencerenin dibine sıvı yağ dökülerek ocağa bırakılır. Isınan yağa hazırladığımız yumurtayı tencerenin tabanını iyice kaplayacak şekilde dökeriz. Yumurta kazmağı çok az pişince süzülmüş pirinç tencereye dökülür ve önceden demlenmiş safranın suyu pilavın üzerine damlatılır. (1q safran 100q suya dökülür kısık ateşte deme bırakılır) Artık pilavın deme bırakılması zamanı gelmiştir.Pilav yarım dem aldıktan sonra tencerenin ağı açılır, pilavın üzerine bir az sıcak sıvı yağ dökülür (miktarı isteye bağlı) ve yeniden deme konur. Pilav hazır hale gelmiştir.Tabaklara pilavı üzeri tümsek şekilde konur. Üzerine de eritilmiş tere yağı damlatılır. Süzme pilav genellikle sos (huruş) la beraber tercih edilir. Her ikisi de ayrı tabaklarda servis yapılır.
--------------------------------------------------------------------------------
KAVURMA PİLAV
İçindekiler: Kişi başına 200g koyun eti, 105g pirinç, 40 g yağ, 2 adet soğan, 20 g kurutulmuş erik, yumurta, 0.1 g safran, tuz ve karabiber .
Yapılışı: Et 35-40g’lık parçalara doğranır. Tuz ve karabiber koyularak bulyonda pişirilir. Et hazır olduktan sonra kalan bulyon ayrı bir kaba alınır. Etin üzerine yağda kızartılmış soğan, suda yıkanmış kuru erik ilave edilerek üzerine az su koyarak pişirilir. Pirinçten pilav hazırlanır. Sofraya verilirken pilavın yanına kazmak koyulur. Ayrı bir tabakta da kavurma koyularak servis yapılır.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
TURŞU KAVURMA PİLAV
İçindekiler: Kişi başına 100get, 50g yağ, 1 adet kuru soğan, 30g kurutulmuş erik, 30g kestane(suda pişmiş ve kabuğu ayrılmış halde), 50g kaysı kurusu, 05g havuç tozu(sarı kök), 1g safran(ze’feran), karabiber ve tuz .
Hazırlanışı: Et kuşbaşı halinden biraz büyük olacak şekilde doğranır. Yağ içinde kavrulur ve üzerine bir az bulyon dökülüp hazır oluncaya kadar pişirilir. Ayrıca tavada yağda soğan kavrulur ve üzerine sarıkök ilave edilir. Erik ve kaysı kuruları yıkanır, kestaneyi hazırlanır. Malzemeler hazır olduktan sonra tencereye önce et dizilir, yağ-soğan, erik, kaysı kurusu ve kestane dökülür. Etten kalan bulyondan bir az ilave edilip kısık ateşte pişirilir Pirinçten pilav pişirilir. Servis yapılırken büyük tabağa pilav konur, hazırlanan turşu kavurma da ayrı bir tabaklarda verilir.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
SEBZE-KAVURMA PİLAV
İçindekiler: kişi başına 200g et, 150g pirinç, 50g yağ, , 1 adet soğan, 5g abgora, 150g sebze, 0, 1g safran, karabiber ve tuz .
Hazırlanışı: Sebze-kavurma pilav için kırmızı eti 35-40g’lık parçalara doğranır ve buna tuz, karabiber konarak tavada kavrulur. Sonra buna abgora, yağda kavrulmuş soğan, doğranmış sebze ilave edilerek az miktarda bulyon içinde hazır oluncaya kadar pişirilir. Ayrıca da pirinçten pilav hazırlanır ve pirincin üzerine safran şiresi ilave edilir. Servis yapılırken pirinç tabağa tepecik şeklinde konur üzerine ise yağ dökülür, ayrı bir tabakta ise sebze-kavurma koyulur.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
KÜKÜ PİLAV
İçindekiler: Kişi başına150g kuru kütüm, 150g pirinç, 40gyağ, 2 adet yumurta, 50g barbunya, 30g taze ekmek, dereotu maydanoz, karabiber ve tuz .
Hazırlanışı: kütüm balığı pullardan temizlenir, yağda kızartılır. Taze ekmek ezilip ufak hale getirilir. Buna doğranmış sebze, çırpılmış yumurta karıştırılarak. Kızarmış balığın üzerine dökülür ve fırında pişirilir. Barbunya ıslatılır ve suda pişirilir. Pirinçten normal şekilde pilav hazırlanır ve süzülür, sonra barbunya karıştırılarak deme alması için kısık ateşe konur. Hazır olmasına az kalmış pilava yağ ilave edilir. Servis yapılırken barbunyalı pilav tabağa konulur, üzerine de istenilen geometrik şekilde kesilmiş kütüm küküsü konur.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
FİSİNCAN PİLAV
İçindekiler: Kişi aşına 200g et, 150g pirinç, 50g ceviz, 50g nar, 1 adet soğan, 0, 2g tarçın, 0, 05g safran ve tuz .
Hazırlanışı: Et parçalara doğranır. Baharatlar karıştırılır ve ısıtılmış tavada yağda kızartılır. Üzerine azacık bulyon, yağda kızartılmış soğan, azilmiş ceviz ve nar taneleri ilave edilip hazır oluncaya kadar pişirilir. Ayrı tencerede pilav hazırlanır. Servis yapılırken pilav tabağa tepecik şeklinde koyulur, fisincan ayrı tabaklarda sofraya verilir.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
MERCİ PİLAV
İçindekiler: Kişi başına 200g et, 150g pirinç, 50g merci, 40g yağ, 1 adet soğan, 0, 2g tarçın, karabiber ve tuz .
Hazırlanışı: Merci ayıklanıp yıkanır ve 2-3 saat soğuk suda ıslatılır. Sonra ıslatılmış merci tuzlu suda pişirilir. Pirinç de ayrıca tencerede pişirilir ve üzerine yarı pişmiş merci ilave edilerek hazır oluncaya kadar pişirilir ve süzülerek deme konur. Tencerenin tabanına yufka kazmak için konulur. Bu arada da et doğranır tuzlanıp tavada kızartılır. Üzerine yağ-soğan ve azca bulyon, baharat karıştırılarak hazır oluncaya kadar az suda pişirilir. Servis edilirken merci pilavın üzerine et konur ve üzerine tarçın atılır.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
DEREOTU PİLAV
İçindekiler: Kişi başına 150g pirinç, 50g yağ, 2 adet yumurta, 30g süt(kuru), 60g dereotu, 200g koyun karaciğeri, 200g koyun eti, 1 adet soğan ve tuz .
Hazırlanışı: Dereotu yıkanıp küçük doğranır. Pirinç normal şekilde pişirilir ve suyunu süzmeye az kalmış dereotu pirincin içine katılır. Koyun eti parçalara doğranıp kızgın yağın içinde soğanla kavrulur, sonra üzerine çok az bulyon dökülüp kısık ateşte pişirilir. Sonra üzerine tuz, karabiber döküp karıştırılır. Sofraya verilirken dereotu pilavın üzerine kavrulmuş et konur.
Not: Bazen dereotu pilav ezme ile sofraya verilir. Ezme hazırlamak için koyun karaciğeri yıkanır, tuzlu suda pişirilir. Ayrıca kuyruk kavrulur sonra kuyruk ve karaciğer kıyma makinesinden geçirilir. Üzerine tuz ve karabiber karıştırılarak dereotu pilavla servis yapılır.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
PİLİÇ PİLAV
İçindekiler: Kişi başına 300g piliç eti, 150g pirinç, 50g yağ, 25g kuru üzüm, 25g kaysı kurusu, 0,1g safran ve tuz.
Hazırlanışı: Pilicin içi temizlenip yıkanır. Her piliç iki parçaya ayrılır. Sonra bunlar tuzlanır ve tavada yağda kızartılır, aynı zamanda pirinçten pilav hazırlanır, pilavın üzerine safran şiresi katılır ve sıcak yağ dökülür. Ayrı tavada yağda kuru üzüm ve kuru kaysı kavrulur. Sofraya verildiğinde tabağa pilav koyulur, üzerine yağ dökülür, kavrulmuş meyve ile kızartılmış piliç ayrı tabakta verilir.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
KURU ÜZÜM PİLAV
İçindekiler: Kişi başına 200g pirinç, 50g yağ50g kuru üzüm, 10g buğday unu, 1 adet yumurta ve tuz
Hazırlanışı: Pirinçten pilav hazırlanır ve ayrı bir tavada kuru üzüm kavrulur. Sofraya verildiğinde pilavın üzerine kavrulmuş kuru üzüm tere yağ eritilip üzerine dökülür, yanına da kazmak koyulur.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
KIRKIR PİLAV
İçindekiler: Kişi başına 150g koyun eti, 150g pirinç, 40g yağ, 1 adet kuru soğan, 15g erik kurusu(çekirdeksiz), 50g kestane, 15g maydanoz, 0, 2g tarçın, kestane, karabiber ve tuz .
Hazırlanışı: Pirinçten pilav pişirilir, süzülür ve safran suyu vurulur. Ayrıca kemiğinden ayrılmış koyun eti kuru soğanla beraber kıyma a haline getirilir. Ete karabiber, tuz ve tarçın koyup iyice karıştırılır. Sonra kıymadan küçük köfteler yapılıp tavada yağda kızartılır. Üzerine bir az bulyon, yarı pişmiş kestane, suda yıkanmış kuru erik koyup karıştırılır ve kapağını kapatıp pişirilir. Pişene yakın ince doğranmış maydanoz katılır. Sofraya verilirken tabağa pilav tümsek şeklinde koyulur. Pilavın kenarlarına suyuyla beraber kırkır köfteleri konur.
Afiyet olsun!
--------------------------------------------------------------------------------
SÜTLÜ PİLAV
İçindekiler: Kişi başına 100g pirinç, 200g süt, 50g kuru üzüm, 50g hurma, safran tuz, yoğurt kaymağı ve şeker .
Hazırlanışı: Sadece sütle pişirilir. Pirinç sıcak suyla yıkanır. Pirincin iki katı süt koyulur. Pirinç süt kaynadıktan sonra tencereye dökülür, karıştırılır, bir az da tuz atılır. Rengi sarı olana kadar safran dökülür, pirinç pişene yakın içerisine yıkanmış kuru üzüm, hurma, zevke göre şeker dökülür. Yavaş yavaş karıştırılır. Pirincin içi yumuşamış ve suyu çekilmişse diğer pilavlarda olduğu gibi dem alması için kısık ateşe koyulur. Sütlü pilav sofraya verilirken yanında kaymak yada bal verilir.
Afiyet olsun!