Namaz qılan insan
Nalayiq hərəkətlərdən və hər cür pis davranışdan uzaq durar.
Allahın böyüklüyünü təkrar-təkrar dilə gətirərək ona olan bağlılığını qüvvətləndirər.
Daima Allahı xatırlayaraq gün boyu hər bir davranışında Allahın məmnuniyyətini qazanmaga çalışar.
Dəstəmaz almaqla təmizliyinə diqqət edər, hər zaman təmiz qalmaga vərdiş edər. Bundan basqa, dəstəmaz vasitəsilə mənəvi bir dəstək qazanar.
Müəyyən zamanlarda namaz qılmaqla zamanını planlı şəkildə sərf etməyi öyrənər.
Gündəlik qaygılardan, qaçaqaç və qovaqovlardan, narahatçılıqlardan qurtularaq müəyyən zaman dilimlərində Rəbbiylə münasibət qurmağın sevincini yaşayar.
Uca Allahın, "Ey iman edənlər!" Səbr edərək və namaz qılaraq Allahdan yardım diləyin. Şübhəsiz, Allah səbr edənlərlə bərabərdir. (Bəqərə 2/153) çağırışına əməl edər və bu yolda çətinliklərə qarşı sinə gərməyi öyrənər.
Qıldığı namazlarla daxili aləmini isıqlandırar, qəlbindəki nuru artırar.
Bədən, dil, agıl, könül, zaman və məkan vasitəsiylə edilən bütün təşəkkürləri Allaha təqdim etmək fürsəti qazanar.
Zaman.az
Namaz qılan insan
Printable View
-
09-20-2007, 01:51 PMAzerbaycanliNamaz qılan insan
-
11-21-2007, 06:45 PMAnel
Allah b
-
12-06-2007, 03:54 AMSecde
Bismilləhir rəhmənir rəhim!
Əs salamu aleykum və rəhmətullahi və bərəkətuh!
Amin dostlar.Amin!!!
Namaz.... Qəlbimə elə süslən ki, qəlbim səni anınca gözlərim yaş olsun. Hər sənə durduqca dünyam fərah olsun. Namaz... sən Allahımın(c.c) əmri, Rəsulumun (s.a.s) müjdəsisin. Məni duy, məni özünə dost qəbul et. Məni buraxma.
Namaz... sən olduqca dünyanın ən gözəl neməti mənimlədir.Allahın rizasıylayam.
Allahım... bizi Namazlı et. Namazımızı bizdən alma ki, hər namazımızda səninlə söhbətə can atırıq.
Allahım....
Bizi hidayət yolunda et!
Amin!!! -
12-06-2007, 07:40 PMalara
salam ve salam Türk kardeşlerim/GARDAŞLARIM
sizlere Türkiyemizin istanbulundan yazıyorum. Bilmiyorum ki yazdıklarım dil olarak anlaşılabilir mi?
Ümit ederim ki Azeri Türk kardeşlerime niyetimi/meramımı anlatabilirim.
Namaz kılan insan başlığına katkı yapmak isterim.İzininiz olursa.
Öncelikle namaz derken hangi namaz diye soru sormak lazımdır. Çünkü bilirseniz ki Quranımızda Allah ımızın emrettiği namaz ile ,bize kıldırılıan namaz aynı değildir. Eğer siz Allahın emrettiği namazı değil de şirk dolu namazı kılmaktan bahsedirseniz ,bilmelisiniz ki namaz ile azıtanlardan olursunuz. Çünkü o namazda qurandan olmayan ,kul sözü birsürü dua okutulmaktadır. Esası ise sadece qurandan okunan ayetler le günde 3 vakit 2 rekattır. salam ve salam . -
12-06-2007, 07:52 PMElifKuranda emredilen 3 vakit 2 rekat namazın ayetlerini bizimle de paylaşır mısınız lütfen.Alıntı:
alara Nickli Üyeden Alıntı
Ve kul sözü birsürü dua derken hangilerini kast ettiğinizi merak ettim ( ki zaten duaların hepsi kul sözüdür) -
12-06-2007, 08:44 PMalara
Elif- selam,
Önce Allahın selamını verseydin...
anlaşılan o ki türkiye türkçesini düzgün konuşuyorsunuz.
1. nisa 102. ayet>>namazın 2 rekat olduğuna delildir.
euzübillahbismillah;
[004.102] [E0] Ve o vakıt sen içlerinde olub da onlara nemaz kıldırdığında içlerinden bir kısmı seninle beraber namaza dursun, silâhlarını da yanlarına alsınlar, bunlar secdeye vardıklarında diğer kısım arkanızda beklesinler, sonra o nemaz kılmamış olan diğer kısım gelsin seninle beraber kılsınlar ve ihtiyatlı bulunsunlar ve silâhlarını yanlarına alsınlar, kâfirler arzu ederler ki silâhlarınızdan ve eşyanızdan bir gafil bulunsanız da size birdenbire bir basgın bassalar, eğer yağan yağmurdan bir eziyyet varsa veya hasta iseniz silâhları bırakmanızda beis yoktur, bununla beraber ihtiyatı elden bırakmayın çünkü Allah kâfirler için mühiyn bir azab hazırlamıştır
DİİKAEDERSENİZ AYETDE ANLATILAN MANZARADA EFENDİMİZ İMAMDIR.NAMAZI TERKETMEMİŞTİR. NAMAZDA SADECE MÜMİNLER YERDEĞİŞTİRMİŞTİR. ÖNCE BİRKISMI NAMAZA BAŞLAMIŞ 1SECDE ETTİKDEN SONRA AYRILIP DİĞER ARKADA BULUNAN GRUP NAMAZA DAHİL OLMUŞTUR.EFENDİMİZ S.A.V HALA NAMAZADADIR .YERDEĞİŞEN MÜMİNLERDİR. MÜMİNLER İKİ GRUP HALİNDE HER GRUP BİRER SECDE EDİ AYRILMIŞTIR.YARISI 1 REKAT OLAN NAMAZIN TAMAMI KAÇ REKATTIR. EFENDİMİZ TOPLAM KAÇ KILMIŞTIR.
BU AYETDEKİ DURUMA SAVAŞ HALİ DİYE İTİRAZLAR EDENLER ÇOK ÇIKMIŞTIR VE ÇIKMAKTADIR. AMA GAYET NET ANLAŞILIYOR Kİ ZATEN SAVAŞ OLDUĞU İÇİN MÜMİNLER 1 REKATA İNDİRMİŞLERDİR.EFENDİMİZ TAMAM KILMIŞTIR. TAKİP EDEN AYETDE GÜVENE KAVUŞUNCA NAMAZI TAM KILIN EMREDİLMİŞİTR. MÜMİNLER KISALTIP 1 REKAT KLDIĞI İÇİN.
2. hud 114.ayet> namazın 3 vakit olduğuna delildir. KANITTIR.
Euzübillahbismillah
011.114] [E2] Gündüzün her iki tarafında/tarafeyn en nehar/ ve gecenin saçaklarında (gündüze yakın olan saatlerinde) namaz kıl! Muhakkak ki, iyilik kötülükleri giderir. Bu ise, düşünebilenlere bir öğüttür.
gündüzün iki tarafı nedir.gündüzün vasatı /ortası nedir.
öğlen günışığının dik geldiği ana dikkat edersek
gündüzün 1.ci taafı sabah tanyeri ağardığından öğleye
2.ci tarafı öğleden akşama dek olan vakittir.
ve gecenin saçakları> gece girergirmez kılabilirsiniz ya da isra 78 de
017.078] [TK] Güneşin sarkmasından gecenin kaymasına kadar namazı kıl, fecir vakti Kur'an'ını (namazını) da; çünkü fecir vakti (namazda okunan) Kur'an'ı, işte o, şahid olunandır.
gereğince tüm gece boyunca emredilen 2 rekatı kılabiliriz.
inanan için bunlar qurandaki açık beyanlardır. kendimce yorumlamış değilim.
diğer vakitler yani öğle- ilkindi vakitleri quranda geçmez. bu kelimelerin olduğu ayetlerde namaz kelimesiyoktur.salat kelimesi vardır. salat namaz değldir.ikametussalat ikame edilen salat- anlamındadır.salat kelimesi namaz olsa idi ALLAH VE MELEKLERİ NEBİYE SALAT EDERLERLER AYETİ -NAMAZ KILARLAR DİYE MEAL EDİLMELİYDİ KİHAŞA ALLAH NEBİYE NAMAZ KILMAZ. DEMEK Kİ DESTEK ANLAMINDA BİR KELİMEDİR SALAT.
EKIMETUSSALAT FİİL İÇEREN İBADETİMİZ YANİ FARSÇADAN DİLİMİZE SOKULAN NAMAZ KELİMESİ İLE İFADE ETTİRİLENDİR.
-----DİĞER KONU ELİF HANIM;
ALLAH QURANDAN KOLAY GELENİ OKUYUN DER NAHL SURESİNDE- AYETDE KIRAAT GEÇER VE KIRAAT EKIMETUSSALATIN BÖLÜMÜDÜR. YANİ QURANDAN KOLAY GELENİ OKU - NAMAZDA NE OKUYACAĞIZ SORUSUNUN CEVABIDIR. CEVAP ALLAHTANDIR. BAŞIMIN ÜSTÜNE.
5 VAKİT DİYE İNSANLARI İBADETTEN UZAKLAŞTIRAN NAMAZDa qurandan olmayan ir takım dualar edersiniz. ettehıyatu mesela. yoktur quranda. Allahtan başkasının peygamberimiz bile olsa adı anılmaz. ibadet allaha yapılır. zira efendimiz s.s da allah a ibadet etti.
konut duaları adı üstünde duadır.
qurandan bazı bölümler alınıp araya kul sözleri ile bağlanmıştır.
durum böyledir. Ben hanifbirmüslümanım. dikkatin lütfen hanefi değil. ve sadece allahın emirleri beni ilgilendirir. onlar da şükür ki ellerimizde.[/b] -
12-06-2007, 09:09 PMElif
Ben gösterdiğiniz ayetlerde miktar belirtir bir kelime göremedim.
Ya da farzedelim ki öyle Kur'an'da namaz 3 vakit 2 rekattır yazıyor diye kabul etsek bile biz Peygamberimizin yolundayız. O nasıl yaptıysa ibadetlerini bizler de öyle yaparız. O Allahın emirlerinden çıkmış mıdır sizce bizim şuan yapmaya çalıştığımız gibi ibadet ederek?
Kaldı ki Kur'an'da bildirilmeyen ama Efendimizin yapığı ibadetler de var. Bunları hiçe mi sayıyorsunuz acaba yazdıklarınızdan ben bunu çıkarıyorum.
Bizler de Hanif müslümanlarız Allah'ın izniyle :) Kur'an ve Sünnet ışığında!!! -
12-06-2007, 09:25 PMalara
elif hanım- quran eksiksizdir. astamamdır.hakkında şphe yoktur . efedimize özgü ibadetler quranda "sadece sana mahsus olarak " diye belirtilmiştir. diğer müminler bundan sorumlu değildir. örneğin gecenin 3 de ikisinde namaz kılması gibi.
mümnilerden bir kısmı onunla bir kılmıştır , ama bu efendimize özeldir. yapmayanı zolayamazsınız .ayrıca gündüz namazı yoktur efendimize...siz bilirsiniz. efendimiz kendi adını ana ana ettehıyatü okumuş demek kisizin düşüncenize göre. bakın elif hanım, ben sizi iknaya çalışmam. quran ortadadır.siz herhalde deki; "ben sadce bana vahyedilene uyarım -size de bana da ne yapılacağını bilmem- "ayetini hiç okumamışsınız.
bana sünnetmuhammed diye bir kelime gösterin qurandan. yoktur .Allah efendimize vahyerine uymasını emetmiştir.
sizin gibi düşüneneler canım peygamberime de haksızlık ediyorlar. iyice biliyormusunuz allahın yasalarından/sünnetinden başka sünnetler getirdiğini. evet diyorsanız, o rivayetçilere güveniyorsanız ,qurana göre ZANN a uyar onlar ancak dediklerinden olursunuz diye korkmazmısınız. mahşer günü o adamları mahşerde görüp efendimiz hakkında bunların söylediklerine uydum diye onalrı suçlayınca Allah sana quran gelmedi mi diye sorarsa ne yapacaksınız. delil var mı o rivateçi gazalinin buharinin vesair in gerçeği söylediklerine dahil elinizde.
yoksa atanızdan gördüğünüzü mu savunuyorsunuz. bakın onların doğru olmadığına dahil ,islamı bölük bölü böldüklerine dahil delil var ben de .QURAN.
Sanki ben yazıyormuşum gibi bana tepkili olmayın. İnanmıyorsanız açın bakın quranı. Allah ın yanına herhangi bir resulünü koyan hiç kimse haniff olamaz. Haniff lik Allah tan başkasına rağbet etmez. rehberi qurandır. tüm resulleri nebiyleri eşit sayar. Allah emridir bu. okuyun amenerassulü yü. bakara 285 -286. -
12-19-2007, 12:14 AMOthmanSacmalardan secmeler!!
Cavab vermeye ehtiyac yokdu, Oxumasini bilmeyenleri qaale alirsak bizi de Cahillerden sanirlar. Yada ...... birisi cuxura tash atmish, men diyer 40 .... den biri deyilem o tashi cuxurdan cixarmak isteyen :al: .
(Not: Alara kuracayin yeni tarikata meni de aza al; istersen men indiden isim axtarmakda sene kömeklik edirem :D hemide super yarashir bir isim mene minnettar olarsan: "HER YOL VAR TARIKATI". -
12-19-2007, 11:55 PMuykucu
ben pek anlamdım ama herkese yorumu ııcn tesekkurler...
-
12-31-2007, 01:00 PMsinan_61
namaz kılmak insana bütün kapıları açar...
-
01-03-2008, 02:14 AMSecdeƏs salamu aleykum və rəhmətullah! Alara kardesAlıntı:
alara Nickli Üyeden Alıntı
Fikir ve memnuniyyetini bizimle paylaşdığın üçün teşekkür edirem!
Sözümüzə gəlincə.....
Bilki, QURANDA namazı neçə rəkət qılmaq barəsində buyurulmamış. Sadəcə "Namaz qılın" deyə əmr edilmiş. Namazın nə zaman qılınması barəsində də bir neçe ayədə açıqlanmışdır.
Hansı namaz deyəndə QURANDA namaz deyilərkən əsas gündəlik namaz nəzərdə tutulub və bizdə bundan bəhs edirik. Digər olaraq QURANDA gecə namazının adı dəfələrcə keçib.
Sənən yazdığların isə tamamilə ziddir. Əgər namazın adının keçdiyi bütün ayələri istərsənsə bildir. Mən onu ayrıca yazaram. İnşaallah!
Öz sözümüzə gəldikdə isə çox insanlara namaz qıl dedikdə özlərinə bir bəhanə tapırlar. "Hansı namazı qılım" " Nə bilim hansı düzdür". Bu kəlmələr sadəcə özünü aldadan insanlarındır. Onu bilmək lazımdır ki, sadəcə "Namaz Qıl" və günahlardan çəkin. Necə istərsən inşaallah səni düzgün yola çəkər.
Sənə gəldikdə sənin bu bilgiləri aldığın yeri bilmək istərdim.