3 sonuçtan 1 ile 3 arası
Like Tree1Beğenme
  • 1 Gönderen Aygun

Azerbaycan Hamur Yemekleri

  1. #1
    Senior Member Aygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2004
    Mesajlar
    501

    Azerbaycan Hamur Yemekleri

    Azerbaycanın nefis hamur yemekleri tarifleri. Sizin için biraraya topladık.

    Püre

    Buğday unu - 100 gr, erimiş yağ - 25 gr, doşab - 40 gr, tuz. Her porsiyona 150 gram su dökülür, tuz katılır ve yavaş yavaş içine elenmiş un karıştırılır. Kazanın kapağı kapatılarak 15-20 dakika pişirilir. Sunulurken püre tabağa konur, ortasına doşab ve kaynatılmış yağ karışımı dökülür.
    Fırnı
    Pirinç - 40 gr, süt - 200 gr, şeker - 10 gr, tereyağı - 10 gr, tarçın - 0,2 gr, tuz. Pirinç 2-3 saat suda ıslatılır. Sonra sudan çıkarılıp kurutulur, dövülür. Kaynayan süte devamlı karıştırarak pirinç unu eklenir, şeker ve tuz katılıp pişirilir. Sofraya konulurken üstüne yağ dökülüp ağ şeklinde tarçın serpilir.


    Kuymak
    Buğday unu - 40 gr, erimiş yağ - 20 gr, şeker - 10 gr, tarçın - 0,2 gr, tuz. Un yağda açık kahverengi renk alıncaya kadar kavrulur. Sonra tavada devamlı karıştırılarak kaynar su ilave edilir, yüzeyine yağ çıkınca kısık ateş üzerinde pişirilir. Tavanın dibinde kazmak ortaya çıkar. Kuymak sofraya servis tabağında verilir, üzerine kazmak konur, şeker ve tarçın serpilir, yağ dökülür.


    Gürze
    Koyun eti - 217 gr, baş soğan - 30 gr, un - 80 gr, erimiş yağ - 25 gr, yoğurt - 50 gr, sarımsak - 2 gr, tarçın - 0,1 gr, biber - 0,1 gr, tuz. Etle soğandan hazırlanmış kıymaya biber, tuz ekilip kavrulur. Undan katı kıvamlı bir hamur yoğrulup 1 mm kalınlığında açılır.
    Hamuraşı


    Koyun eti - 163 gr, buğday unu - 35 gr, yumurta -1 / 4 adet, erimiş yağ - 10 gr, beyaz fasulye - 20 gr, şarap sirkesi - 10 gr, baş soğan - 20 gr, kişniş - 20 gr, kuru nane - 1 gr, biber, tuz. Koyun eti kıymasından her porsiyon için 5-6 adet küçük köftecikler hazırlanır. Fasulye ayrıca pişirilir. Mayasız hamur 1 mm kalınlığında doğranır


    Sulu hengel
    Koyun eti - 163 gr, 1. kalite buğday unu - 40 gr, yumurta - 1 / 5 adet, nohut - 25 gr, erimiş yağ - 25 gr, baş soğan - 25 gr, şarap sirkesi - 10 gr, kişniş ve dereotu - 10 gr, kuru nane - 1,0 gr, tuz, karabiber. Etin göğüs, sırt veya bel kısmı kullanılır.
    Umaç
    Un - 50 gr, erimiş yağ - 20q, yumurta - 1ədəd, baş soğan - 18q, nane kurusu-1,0 gr safran - 0,1 gr tuz. Unun üstüne tuzlu su ile çırpılmış yumurta katılır ve un yoğrulur. Karışımdan küçük hamur parçacıkları elde edilir. Yağda kavrulmuş soğan suda kaynatılır, hamur parçacıkları elekte silkelenip undan arındırılır ve et suyu ile kaynatılır.


    Şeki usulü gürze
    Koyun eti - 217 gr, kuyruk - 25 gr, baş soğan - 30 gr, un - 80 gr, şarap sirkesi veya salça - 10 gr, sarımsak - 2 gr, kişniş - 15 gr, biber - 0,1 gr, tuz. Koyun eti, kuyruk ve soğandan kıyma hazırlanır. Undan katı kıvamlı bir hamur yoğrulup 1 mm kalınlığında açılır.


    Mantı (Düşbere)
    Koyun eti - 108 gr, buğday unu - 4 gr, yumurta - ¼ ad, baş soğan - 18 gr, şarap sirkesi - 10 gr, kişniş - 15 gr, nane kurusu - 10 gr, biber, tuz. Düşbere hazırlamak için kemiklerden et suyu pişirilir, koyun etinin yumuşak bölümünden soğan ve baharat katılarak kıyma hazırlanır. Mayasız yoğrulmuş katı hamur hazırlanır.


    Et kutabı
    Koyun eti - 108 gr, baş soğan - 20 gr, lavaşana - 15 gr veya nar - 20 gr, buğday unu - 110 gr, erimiş yağ - 30 gr, sumak - 3 gr, biber - 0,1 gr, tuz. Tuzlu su ile undan katı hamur yoğrulur, 1 - 0,5 mm kalınlığında açılıp küçük bir tabak ölçüsünde daireler kesilir. Etle soğandan hazırlanmış kıymaya nar ve lavaşana eklenir.


    Süzme hingal
    Koyun eti - 165 gr, buğday unu - 100 gr, yumurta 1 / 5 adet, baş soğan - 30 gr, erimiş yağ - 20 gr, peynir - 15 gr, yoğurt - 50 gr, sarımsak - 3 q, safran - 0,1 gr, biber - 0,1 gr, tuz. Koyun eti 10-15 gramlık parçalara ayrılır, biber, tuz ekilip soğanla birlikte kavrulur. Safran suyu eklenir ve hazır duruma getirilir.


    Yeşillik ile lor kutabı
    Yeşillik 200 gr, ıspanak - 75 q, kuzukulağı - 76 gr, yeşil soğan - 25 gr, kişniş ve dereotu - 25 gr, lor peyniri - 100 gr, buğday unu – 140gr, erimiş yağ - 20 gr, tereyağı - 20 gr, yumurta - 1 / 5 ad. tuz. Yeşillik temizlenir, yıkanır ve yağda kavrulmuş soğanla haşlanır. Soğuduktan sonra yeşilliğe lor peyniri, karabiber ve tuz katılıp iyice karıştırılır.


    Sucuk
    Ev ortamında hazırlanan buğday nişastası veya mısır unu - 50 gr, su - 110 gr, erimiş yağ - 20 gr, şeker - 40 gr, ceviz - 40 gr, safran - 0,1 gr, tuz. Soğuk suda açılmış buğday nişastası veya mısır unu kaynayan suya dökülerek devamlı karıştırılır; şeker, yağ ve safran suyu ilave edilip hazır duruma getirilir. Ceviz içi eklenir.
    alpankara bunu beğendi.

  2. #2
    Junior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2011
    Yer
    Ankara\Türkiye
    Mesajlar
    2
    ellerinize sağlık.güzel paylaşım olmuş.yanlız benim anlamadığım bir konu var.yumurta ları 1/4 adet yada 1/5 adet demişsiniz.bu nedemek.teşekkurederim

  3. #3
    Azeri.net Sevdalısı Baku - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2007
    Mesajlar
    41.772
    Aygün hanım ellerinize sağlık,

    Azerbaycan mutfağı ve özellikle Azerbaycan hamur yemekleri konusunda aydınlatıcı bir yazı olmuş. Baktım baya da bir zaman önce yazmışsınız. Ben daha yeni okudum. Bu tür mesajlarınızın devamını dilerim.

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.