2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Qənirə Paşayeva: “Ailəmdən ancaq mənəvi qızım Firuzə vəsiyyətimə qarşı idi” - MÜSAHİB

  1. #1
    Azeri.net Sevdalısı Baku - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2007
    Mesajlar
    41.772

    Qənirə Paşayeva: “Ailəmdən ancaq mənəvi qızım Firuzə vəsiyyətimə qarşı idi” - MÜSAHİB

    Qənirə Paşayeva: “Ailəmdən ancaq mənəvi qızım Firuzə vəsiyyətimə qarşı idi” - MÜSAHİBƏ - Millət vəkili Qənirə Paşayeva orqanlarının köçürülməsi ilə bağlı vəsiyyətnamə yazdıqdan sonra mətbuatın diqqət mərkəzindədir. Bunu nəzərə alaraq Modern.az onunla müsahibəni oxuculara təqdim edir. – Maraqlıdır, necə öz orqanlarınızın...

    [

  2. #2
    Azeri.net Sevdalısı Baku - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2007
    Mesajlar
    41.772
    Millet vekili Qenire Paşayeva orqanlarının köçürülmesi ile bağlı vesiyyetname yazdıqdan sonra metbuatın diqqet merkezindedir. Bunu nezere alaraq Modern.az onunla müsahibeni oxuculara teqdim edir.

    – Maraqlıdır, nece öz orqanlarınızın köçürülmesi ile bağlı qerarı nece verdiniz?

    – Men ixtisasca hekimem. Yeni tibb sahesinin içerisinden gelmişdim. Xeyli hekim dostlarım var. Bu qerarı vermemişden önce onlarla bu meseleni defelerle müzakire etmişem. Bu meqam da meni insan öldükden sonra orqanının bağışlanması meselesinin helli üzerinde düşünmeye sövq edib. Bu mesele hellini tapmalıdır. Axı öldükden sonra orqanlarım menimle beraber torpağın altında niye çürüsün? Heyatdan vidalaşanda öz orqanlarımızla belke de en faydalı işi göre bilerik. Bizim orqanlarımızla bir neçe insan yeniden heyata qayıda bilerse, o zaman niye biz bu faydalı işi görmeyek?

    – Ananız bu qerarı nece qarşıladı?

    – Vesiyyet etmemişden önce bunu ailemle meslehetleşdim. elbette, esas anamın bunu qebul etmesi esas idi. Çünki bele hadiselerde aile psixoloji şok yaşaya biler. Anamla, bacımla, yaxınlarla çox rahat müzakire etdik. Müzakireden sonra eleyhime olmadılar. Ailemden ancaq menevi qızım Firuze buna qarşı idi. Amma indi bilir ki, geriye yol yoxdur. evvel deyirdi ki, yox, men senedi gizledeceyem. Deyirdim ki, nece gizledeceksen? Senedi gizletmek olmur axı? Amma artıq o da qebul eledi.

    – Vesiyyet çap edildikden sonra dost-tanış bunu nece reaksiya verdi?

    – Mene çoxlu mesajlar, zengler geldi. Dediler ki, bu addımı atmaqla doğru iş görmüşem. Onlar da bu haqda düşündüklerini dedi.

    – Bu qerarınız ictimaiyyetle birmenalı olaraq qarşılanmadı. Sizce, bu ne ile bağlıdır?

    – Men sadece bir insan kimi bele düşünürem ve özüm örnek olaraq bele addımlar atmaq isteyirem. Heç vaxt başqaları ne edecek, ne düşünecek deye bir fikirde olmamışam. Doğru saydığımı edirem ve açıqlayıram. Yeni cemiyyetde bütün sahelerden tanınan insanlar bu addımı atanda maariflendirmeye kömek ede bilerler. Onlar ehaliye özleri örnek olurlar. İnsan özü bu istiqametde addım ataraq, cemiyyetin bu istiqametde maariflendirilmesine daha çox kömek etmelidir. Menim bu qerarı ictimaileşdirmeyimin meqsedi bu idi. Bu menim insan kimi qerarımdır. Biri de var ki, bu menim ictimai insan kimi qerarım. Bunu ictimaileşdirmek oldu. Çünki, men dedim ki, bunu ictimaileşdirsem bu hansısa bir çevrelerde müzakire olunacaq. İnsanlarımızın içerisinde humanizm duyğuları çoxdur. Bu da bir humanizm aksiyasıdır eslinde. Ona göre hesab edirdim ki, bunu insanlar müsbet qarşılayacaq. Menim addımım kimi yox, mövzunu müsbet qarşılayacaqlar. Men özümü bu mövzuda sadece parça görürem.

    – Orqan transplantasiyası haqqında qanun olsa da, qanunun işlek olması üçün addım atılmayıb.

    – Milli Meclis bununla bağlı qanunu 1999-cu ilde qebul edib. Bu qayda-qanunların prinsipleri gerek işlensin. eger işlenen zaman qanunvericilikde haradasa boşluq yaranarsa, teklif olunacaq ki, bu elave edilsin. Qonşu ölkelerde artıq bu mesele öz hellini tapıb. Amma bizde gerek en yaxın adam orqan köçüre biler. Uzaq adamdan orqan almaq ticaret hesab olunur. Meselen, men bir meqamı size deyim. Jurnalistlerden birinin bacısı dünyasını deyişib. Onun himayeye götürülmüş övladı böyrek problemleri ile iki il yarımdır ağır veziyyetdedir. 13 yaşlı uşağın böyrekleri tamamile çürüyüb ve onun heyatı dializ aparatlarına bağlıdır. eger bu uşağa böyrek köçürülmese, onun ömrünün sonuna az qalıb. Onun yaxın qohumları da çox azdır. Hemin qohumlar içerisinde uşağa donor olmaq isteyenler uyğun gelmir, bezileri de böyreyini vermek istemir. İndi bu aile neynemelidir? Bu aile başqasından böyrek xahiş etmelidir. Bugünkü qaydalara göre de yaxın qohumlardan kenarda olan insan böyreyini vere bilmez. Men bu mesele ile bağlı bir çox insanlarla danışmışam. Amma deyirler ki, bu ola bilmez. Hüquqi cehetden düzgün deyil, orqan cinayeti sayılır. Dünyadan köçen insanların orqan bağışlanması sistemi ise Azerbaycanda oturuşmayıb ki, onlar bu imkandan istifade etsinler. İndi de uşaq ölüme mehkum veziyyetde ortada qalıb. Çünki orqan bağışlamaq sistemi yoxdur.

    Sevinc İltifatqızı

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.