4 sonuçtan 1 ile 4 arası

Türkiyə Respublikasının Universitetlərinə qəbul

  1. #1
    Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2006
    Mesajlar
    66

    Türkiyə Respublikasının Universitetlərinə qəbul

    Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) Türkiyə dövlətinin Türkdilli dövlətlərin gənclərinə Türkiyədə pulsuz və burslu (stipendiya) oxumaq imkanı verir. İmtahana Bakıda və Naxçıvanda girə bilərsiniz. Şərtləri və hansı sənədlərin təqdim olunması gəlincə. Aşağıdakı sənədlər istənilir:

    [ saytından götürülmüşdür.

    C - ADAYLARDAN İSTENEN BELGELER

    1- Öğrenci Bilgi Formu (EK:1 - Bu form öğrencinin burs alabilmesi için Eğitim Müşavirliği veya öğrenim gördüğü İl / İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünce pasaport kimlik bilgileri esas alınarak büyük harfle doldurulup Millî Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.)

    2- Lise diplomalarının dış temsilciliklerimizce onaylanmış bir örneği ile Eğitim Müşavirliğimizce Türkçe olarak düzenlenmiş denklik belgesi (Lise diplomasının aslı Türkiye'ye gelirken getirilecektir.)

    3- Türkiye'de öğrenim görmesine engel bir rahatsızlığı olmadığına dair ülkesindeki resmî bir kuruluştan son 6 (altı) ay içinde alınan sağlık raporu ve Türkiye Türkçesine tercümesi

    4- 2 adet fotoğraf (4,5 x 6 cm ebadında )

    5- Vize İstem Formu (İstizan Bilgileri Formu) (EK-2)

    İmtahana müraciət tarixini TQDKnın saytından öyrənmək olar.

  2. #2
    Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2006
    Mesajlar
    66

    Türkiyə Respublikasının Universitetlərinə qəbul

    TQDK - Tələbə Qəbulu üzrə Dövlət Komissiyasının saytından alınmış məlumat.

    Təhsil sahəsində dövlətlərarası müqaviləyə əsasən Tələbə Qəbulu üzrə Dövlət Komissiyası hər il Türkiyə universitetlərində təhsil almaq istəyən Azərbaycan gəncləri üçün qəbul imtahanları keçirir. Türkiyə ali məktəblərinə qəbul imtahanlarının başlıca cəhəti ondadır ki, abituriyentlər seçdiyi ixtisasdan asılı olmayaraq orta məktəbdə tədris olunan riyaziyyat, fizika, kimya, biologiya, coğrafiya, tarix, dünya ədəbiyyatı fənlərindən imtahan verirlər. Bu sıraya eyni zamanda məntiqi suallar da daxildir. Sual kitabçası 100 test tapşırığından ibarət olur. İmtahanın müddəti 90 dəqiqədir. Türk dilindən də imtahan verən abituriyentlərə əlavə 60 dəqiqə vaxt ayrılır. Türkiyə universitetlərinə növbəti tədris ili üçün sənəd qəbulunun 2009-cu ilin mart ayının sonlarında aparılacağı nəzərdə tutulur. Həmin vaxt bu barədə geniş məlumat veriləcəkdir.

    [

  3. #3
    Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2006
    Mesajlar
    66

    YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI - YÖS

    Aşağıdakı məlumat Türkiyənin dövlət saytından götürülmüşdür.


    YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI (YÖS)

    Sınava Başvurma İşlemleri ve Sınav ile ilgili Genel Bilgiler

    Genel Esaslar

    1. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Bu sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) yapılmaktadır.

    YÖS sonuçları yalnız lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen öğrenciler içindir. Bir yükseköğretim kurumunda okumakta olanların transfer işlemleri ile lisansüstü öğrenim görmek isteyenlerin seçme ve yerleştirme işlemleri için ilgili yükseköğretim kurumlarına doğrudan başvurmaları gerekir.

    ÖSYM ile tüm işlemler için haberleşme dili Türkçe ve İngilizcedir.

    Başvurma Koşulları

    2. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına başvuranların, yabancı uyruklu (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu olanlarla, uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı olan çift uyruklular hariç) ve Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında olmaları ya da böyle bir okuldan mezun olmuş bulunmaları gerekir.

    Sınava Başvurma İşlemleri

    3. Başvurmak isteyen adaylar, yazılı olarak "Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, ÖSYM-YÖS, 06538 Ankara, TÜRKİYE"; ya da şahsen "ÖSYM-YÖS, Karyağdı Sokak, No : 28, Aşağıayrancı, Ankara, TÜRKİYE" adreslerinden "Başvurma Belgesi" ile "ÖSYM-YÖS Kılavuzu"nu isterler.

    YÖS Kılavuzu, sınava başvurma işlemleri, sınavın özellikleri ve sonuçlarının değerlendirilmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri içermektedir. Yabancı uyruklu öğrencilerin başvurabileceği üniversiteler, bu üniversitelerde bulunan yükseköğretim programları ve bu programların kontenjan ve koşulları Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Kılavuzunda yer alacaktır.

    Sınava, optik okumaya elverişli bir Başvurma Belgesinin doldurulması ve teslim edilmesi ile başvurulmaktadır. Bu belge adayların kimlik bilgileri, öğrenimleri, sınava girecekleri sınav merkezi tercihleri ve adres bilgilerini içermektedir.

    4. Durumu başvurma koşullarına uyan adayların başvurabilmeleri için (a) Başvurma Belgesi'ni (b) başvurma ve sınav ücretini yatırdıklarına dair belgeyi ÖSYM'ye ulaşacak şekilde göndermeleri/vermeleri gerekir. Bu belgelerin ikisini birlikte ve kurallara uygun biçimde tamamlamış olarak zamanında ÖSYM'ye ulaştıramayanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına girmek için başvurmuş sayılmaz.

    5. Başvurma ve sınav ücreti 50 ABD dolarıdır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca konvertibilitesi kabul edilen 50 ABD doları karşılığı yabancı para da olabilir. Bu para YÖS Kılavuzu'nda açıklanan yöntem uyarınca ÖSYM'ye ulaştırılır.

    6. Adayların belgeleri ÖSYM'de incelenir. Bu incelemede, belgelerin tamam olup olmadığına bakılır. Belgeleri tamam olan adaylar için "Sınava Giriş Belgesi" düzenlenir. Bu belge, "YÖS Kılavuzu"nda açıklanacak yollarla adaylara ulaştırılır.

    7. Adaylar, YÖS'e giriş ve ülkelerinden çıkış için izin işlemlerini, ülkelerindeki kurallar uyarınca tamamlamak durumundadırlar. ÖSYM, adayların kendi ülkeleri dışındaki sınav merkezlerine gidiş ve sınava giriş için izin almalarını ya da kendilerine pasaport çıkartılmasını sağlamaz ve bunların sağlanmasında aracı olmaz.

    Sınav Merkezleri

    8. YÖS, geçen yıl Türkiye'de Ankara'da, Türkiye dışında da Tiran (Arnavutluk), Bakü (Azerbaycan), Dakka (Bangladeş), Almatı (Kazakistan), Bişkek (Kırgızistan), Beyrut (Lübnan), Üsküp (Makedonya), Kuala Lumpur (Malezya), Kahire (Mısır), Ulanbator (Moğolistan), Taşkent (Özbekistan), İslamabad (Pakistan), Kazan (Rusya Federasyonu), Şam (Suriye) ve Amman (Ürdün)'de yapılmıştır.

    Sınav

    9. YÖS'te iki test uygulanır. Bu testlerden biri Temel Öğrenme Becerileri Testi, diğeri Türkçe Testi'dir. Temel Öğrenme Becerileri Testi, adayların soyut düşünme güçlerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu test dile çok az dayanmakta, bununla birlikte soruların Türkçe ve İngilizce açıklamaları da bulunmaktadır. Türkçe Testi ise adayların Türkçe yazılmış ifadeleri anlama güçlerini ölçme amacını gütmektedir.



    Adayların, Ankara'da sınava girebilmeleri için pasaportlarının, Türkiye dışındaki merkezlerde ise o ülke için geçerli kimlik belgelerinin yanlarında olması gerekir.

    Sınav Sonuçlarının Değerlendirilmesi ve Duyurulması

    10. YÖS'te uygulanacak iki testin puanları ayrı ayrı hesaplanır. Sonuçlar adaylara Temel Öğrenme Becerileri Testi Puanı ve Türkçe Testi Puanı olmak üzere iki puan halinde Sınav Sonuç Belgesi ile bildirilir. Sınav Sonuç Belgesi adayların adreslerine ÖSYM'ce postalanır.

  4. #4
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2009
    Yer
    Naxçıvan
    Mesajlar
    546

    Re: Türkiyə Respublikasının Universitetlərinə qəbul

    Dısımda kahkaLardan bi Suuret... İcimde Kan agLayan bi VeLet

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.