Arapaşı Çorbası tarifi

için Malzemeler :

• HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME
1 Çorba kâsesi un
1 Yemek kaşığı nişasta
1 Tatlı kaşığı tuz


• ÇORBA İÇİN GEREKLİ MALZEME
1.5 Yemek kaşığı salça
200 gr.Margarin
4 Yemek kaşığı un
2 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber
3 Litre su

Arapaşı Çorbası

yemeğinin hazırlanışı:

HAMURUN HAZIRLANIŞI

6 Kâse suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı kaşığı tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Diğer 3 kâse su ise diğer bir tarafta bir kâse un geniş bir kaba konularak bu üç kâse su ile iyice karıştırılarak sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür. (Kevgirden süzülmesinin nedeni unun topak kalmaması içindir.) Kaynayan suyun içerisine, kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür, Karıştırma ise işlem bitene kadar devam etmelidir, dikkat edilecek en önemli husus ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve aralıksız karıştırmaya devam etmeliyiz. Karıştırma tam olmazsa hamur topaklanır ve tam netice vermez. Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır. Tepsiyi ıslatmamızda amaç ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir, Bu soğumaya bıraktığımız hamur yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale gelmiş olur.
Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir, Unun kaliteli olduğunu düşünerek eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır, (Arabaşı genelde kış mevsiminde yapılır.)


ÇORBANIN HAZIRLANIŞI

Tavuğu ayrı bir tencerede 1.5 litre su ile birlikte haşlamaya bırakılır, ikinci bir tencereye 200 gram margarinle 4 yemek kaşığı un hafif kahverengi renk alana kadar kavrulur. 1,5 yemek kaşığı salça ve 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ilave edililerek 1 veya 2 sefer karıştırıldıktan sonra 3 litre su ile beraber haşlanmış olan pilicin suyu ilave edilerek kaynayana kadar topaklanmaması için sürekli karıştırma işlemi devam eder. Kaynadıktan sonra 15 dk.daha kısık ateşe bırakılır. 15 dk sonra bir tarafta kaynatılmış olan pilici kemiklerinden ayırıp ufak parçalar halinde çorbaya ilave edilerek 5 dk. daha ateşte bırakıldıktan sonra çorba ateşten alınarak servis yapılır. Arzuya göre pul biber, kara biber ve limon eklenir.