Derin Dondurucu Kullanımı
Gıda maddelerinin uzun süre korunması ancak -18 derece ve daha düşük sıcaklıkta mümkündür.
Dondurulmak istenen gıda maddelerinin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.
Eğer dondurulmuş gıdaları derin dondurucu da muhafaza edecekseniz bu ürünlerin güvenilir firmalar tarafından üretilip üretilmediğini ve üretim tarihlerini mutlaka kontrol edin,mümkünse aynı markaları kullanmaya ve aynı yerden alışveriş yapmaya özen gösterin.
Derin dondurucuya konacak gıda maddeleri günlük ya da öğünlük ihtiyaçlara göre porsiyonlara ayrılmalıdır.
Kısa süreli saklanacak olsalar bile kurumalarını önlemek için hava geçirmeyecek şekilde paketlenmeli ve paketlerde kullanılacak malzemeler soğuğa,neme,yırtılmaya,kokuya,yağa karşı dayanıklı olmalı ve hava geçirmemelidir.
Dondurulacak gıdalar, önce dondurucu bölmesinin tabanına konmalıdır.
Daha önce dondurulan yiyeceklerin kısmen çözülmelerini önlemek için onlarla temas ettirilmemelidir.
En önemlisi, çözülen yiyecek maddelerinin hemen tüketilmesidir.
Ambalajlama için soğuya dayanıklı izolebant, kendinden yapışkanlı etiket ve lastik halkalardan yararlanabilirsiniz.
Ayrıca naylon torba da yiyecek ambalajlama için uygundur.
Dondurucudan yeni çıkan dondurma, donmuş tatlı ve meyveleri yemeden önce birkaç dakika dışarıda bekletmeniz gerekir.
Ayrıca emniyet açısından her türlü sıvı ve gazoz, kola, madensuyu gibi yüksek konsantrasyonlu soda içeren şişelerin depolanmaması gerekir.
Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın.
Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür.
Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilirsiniz.
Eğer yaşadığınız bölgede çok sık elektrik kesintisi oluyorsa, derin dondurucunuzu mümkün olduğu kadar dolu tutmaya gayret gösterin.
Eğer dondurucuda az gıda varsa, boşlukları buz torbalarıyla doldurun.
Çünkü kesintilerde, bu buz torbaları içerdeki soğuk havanın daha uzun süre kalmasına yardımcı olurlar.

Derin Dondurucu Seçimi ve Temizliği
Derin dondurucu almaya karar verdiyseniz seçiminizi iyi yapın.
Dondurucuyu hangi amaçla kullanacağınız çok önemlidir.
Eğer yazlığınızda kullanmak üzere bir derin dondurucu almayı düşünüyorsanız bunun için en ideal olanı tropik amaçlı üretilmiş olan üstten kapaklı derin dondurucudur.
Kalabalık bir aileyseniz ya da kent dışında yaşıyor ve alışverişlerinizi toptan yapmaya mecbursanız çok katlı bir derin dondurucu seçmelisiniz.
Derin dondurucuları temizlerken de bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir.
En az yılda bir kez derin dondurucunuzun arkasını tozdan arındırın.
Derin dondurucunuzun iç ve dış kısmını ılık ve sıvı deterjan katılmış su ile silmek yeterli olacaktır.
Temizlik sırasında kesinlikle benzin, alkol, tiner ve benzeri maddeler kullanmayın.
Bu maddeler derin dondurucunuza zarar verebileceği gibi içinde sakladığınız yiyeceklere de geçebilir ve koku bırakabilir.

Bunları Yapmayın
1.Dondurulmuş sebzeleri normal sebze pişirir gibi pişirmeyin! Bu sebzelerin pişme süresi tazelerine oranla daha kısadır.
2.Çözülen sebzeleri tekrar dondurmayın!
3.Kıvırcık salata, marul, turp vb. yeşillikleri dondurmayın!
4.Depolama tarihlerini kaydetmeyi unutmayın!
5.Cam şişe veya kavanozda birşey dondurmayın!
6.Kaymak krema ve mayonez dondurmayın!

Dondurmadan önce sebzelerin haşlanma süreleri
Lahana (doğranmış): 1.5 dakika
Havuç: 3-5 dakika arası
Karnabahar: 3 dakika
Kereviz: 3 dakika
Biberler: 3 dakika
Mısır: 4-8 dakika
Patlıcan: 4 dakika
Yeşil fasulye: 2-3 dakika
Soğan, ıspanak: 2 dakika
Bezelye: 2-3 dakika
Kabak: 1 dakika
Bamya: 1 dakika
Pırasa ve soğan: Haşlanmadan konur.

Gıdaların Derin Dondurucuda Saklanma Süreleri:
Et ve Deniz Ürünleri:
Dana eti 6-10 ay
Koyun eti 4-8 ay
Sığır eti 8-12 ay
Domuz eti 3-6 ay
Kıyma 1-3 ay
Sucuk-Salam 1-2 ay
Sakatat 1-3 ay
Tavuk 7-8 ay
Ördek 2-4 ay
Alabalık 2-4 ay
Kalkan 4-8 ay
Hamsi 4-8 ay

Sebzeler:
Karnabahar 8-10 ay
Bezelye 8-12 ay
Lahana 6-8 ay
Patlıcan 10-12 ay
Mısır 12 ay
Havuç 12 ay
Meyveler:
Elma 8-12 ay
Kayısı 4-6 ay
Armut 8-10 ay
Çilek 8-12 ay
Kiraz 8-12 ay
Dut 8-12 ay

Süt Ürünleri:
Tereyağı veya margarin 6-8 ay
Süt 12 ay
Yoğurt 12 ay

Bazı hamur işleri:
Mayalı Kek 3 ay
Börek 1-3 ay
Mayalı hamur 2-3 ay