MALZEMELER
125 gr yumuşamış margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
12 yemek kaşığı tepeleme un (2 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz

İçinin harcı için:
7-8 adet pırasa
1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı katı yağ
1 su bardağı hazır çiğ krema
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI
İsterseniz önce hamurumuzu hazırlayıp, dinlenmeye bırakalım ve o sırada da pırasalı harcımızı hazırlarız. Önce derin bir yoğurma kabının içine unu yerleştirip, üzerine yumurtaları kırıyoruz. Yoğurdu, yumuşamış margarini ve tuzunu da koyduktan sonra başlayalım yoğurmaya. Merak etmeyin öyle uzun boylu yoğurmanıza gerek kalmadan hamur hemen toplanacak ve elinize yapışmayan yumuşak bir kıvama gelecektir. Sonra üzerini bir mutfak peçetesiyle örtüp, yarım saat dinlenmeye bırakalım.
Şimdi 25-30 cm çapında kenarları 2-3 parmak yüksek ya da bu ölçülere uygun kare, dikdörtgen bir kalıbı önümüze alalım. İçini yumuşamış margarinle yağlayıp bırakalım. Bir taraftan da iç harcımızı hazırlamak üzere, pırasalarımızı ayıklayalım. Varsa sararmış yapraklarını atalım. Sonra bir kesme tahtası üzerinde çok çok ince doğrayalım. Tavaya yağlarımızı koyup, erir erimez doğranmış pırasayı içine atıp, karıştırarak 6-7 dakika kavuralım. Sonra altını söndürüp, içine çiğ kremayı, tuz ve karabiberi ekleyip, karıştıralım. Ufak bir tasın içinde yumurtaları iyice çırpıp, bu çırpılmış yumurtaları da pırasalı karışımımızın içine ilave edip, son kez karıştıralım. Artık hamurumuz yeterince dinlenmiştir. Size ufak bir hamur açma işi yaptıracağım. Tezgahınıza çok az un serpin. Hamuru yayarak yerleştirin. Elinize merdaneyi alın ve hamurun üzerinde ileri geri hareketler yaparak, kalıbınızın büyüklüğüne getirin. Sonra hamuru hiç korkmadan elinize alıp, kalıbın içine düzgünce yerleştirin. Ama uçlarını kalıbın kenarlarına doğru yükseltelim. Yani hamurun içini havuz gibi açalım. Sonra da bu pırasalı harcımızı, bu havuzun içine dolduralım. Bu arada da fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp, pırasalı payımızı fırının orta gözüne yerleştirelim. Yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirelim. Çıkarıp, sıcak sıcak dilimleyip servise sunalım.
İsterseniz bu payı pırasalı değil de ıspanaklı da hazırlayabilirsiniz.
Ben çok severim, eminim sizde seversiniz. Bu bol sebzeli, ince hamurlu payımızı bir davet yemeğinde önden, giriş olarak da verebilirsiniz.