terbiyeli kuzu şiş kebap

Gereçler:
1 kilo kuzu kuşbaşı
1 büyük baş kurusoğan
1 büyük domates
2 şişe maden suyu
1-5 yemek kaşığı salça
1 yumutta
2 diş sarımsak
tuzkarabiber
Yapılışı:
soğanları ve domateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğrayın. tüm malzemeleri bir tas içinde karıştırıp en az 2-3 saat buzdolabında bekletin. Buzdolabında bekletilmiş eti şişe geçirerek ızgarada kızarıncaya kadar pişirin.

Firinda Orman Kebabi
Gereçler:
750 gram kuzu eti(sote doğranmış)
1 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
2 adet patates
1 su bardağı bezelye
2 su bardağı su
2 kaşık salça
miktarı isteğe bağlı kekik ve tuz
2 adet fırın poşeti


Yapılışı:
soğan ve maydanozlar yemeklik şekilde doğranır. patateslerde kuşbaşı büyüklüğünde doğrandıktan sonra su ve salça hariç tüm malzeme bir kap içerisinde karıştırılır. malzeme 2 adet fırın poşetine bölüştürür. ayrı bir yerde karıştırdığımız salçalı su bu iki poşetede eklenir. ağzı kapatılan poşetlerin üzerine çatal yardımıyla delikler açılır. 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir.
Servis Önerileri:
sarımsaklı cacıkla servis edilmesi önerilir.
Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
poşetleri yerleştirdiğimiz tepsiye fırına vermeden önce dibine bir miktar su eklersek yanmasını engelleriz

Soya soslu Sebzeli Et Stroganof
Gereçler:
750 GRAM DANA BONFİLE (varsa Stroganof)
3 Adet Soğan
3 Adet Kırmızı Biber (Etli)
varsa Sarı Biber eklenebilir 1 Paket Soya Filizi
3 Diş Sarmısak
3 Yemek Kaşığı Konserve Mısır
3 Yemek Kaşığı Soya Sosu
Sıvı Yağ
Yapılışı:
Etler Parmak büyüklüğüne getirilir. Yağ kızdırılıp içine etler atılarak 5 dk pişirilir. Ardından Soğan ve sarmısak eklenir. 5 dk sonra soya filizi eklenir. 5 dk sonra kalan sebzeler eklenir ve soya sosu eklenir. etler iyice piştikten sonra servise hazırdır.

sultan kebabı
Gereçler:
hazır beşamel sos
250gr. kaşar
2 adet yufka
2 adet havuç
2 adet patates(orta boy)
2 250gr. bezelye 1 adet soğan
2 adet tavuk göğsü
yeni bahar(7 çeşit bahatar)
tuz yağ
Yapılışı:
bir tava içine yağı koyup ısınana kadar bekledikten sonra soğanları doğrayıp iyice kavurun arkasından tavukları kuşbaşı doğranmış şekilde tavada kavurun tavuklar piştikten sonra küp küp doğranan patates ve havucu kavurun arkasından bezelyeyi ekleyin ve son olarak baharat ve tuzu ko----- 5dk. pişirin.diğet tarafta yufkayı 4e bölün ve her bir parçayı ufak kaselerin içine yerleştirin.tavada pişirilen kebap harcı biraz soğuduktan sonra kaselerin içine doldurun.kasenin dışında kalan yufkaları harcın üstünü kapatacak şekilde yerleştirin.daha sonra kaseyi ters çevirip kebapları fırın tepsisine yerleştirin. üzerine önceden hazırlanmış beşamel sosunu ne rendelediğiniz kaşarları ko----- fırında 20dk. pişirin

yorgan tavuk
Gereçler:
5 adet tavuk budu
2 tatlı kaşıgı salça
4 çorba kaşıgı yogurt
kekik karabiber
tuz
3 diş sarımsak
kimyon

Yapılışı:
tavuk butlarını fırın tepsisine dizelim. geniş bir kasenin içine yogurdu sarımsaklarısalçayı ve baharatları ko----- iyice karıştırıyoruz. elde etmiş oldugumuz bu sosu tavukların üzerine sürüyoruz. 200 derece ısınmış fırında 45 dakika pişiriyoruz.afiyet olsun.
Servis Önerileri:
fırın tepsisinin kenarlarına halka şeklinde dogranmış patatesleri dizebiliriz.

ekmek kebabı
Gereçler:
4 tane pide
500gr süzme yoğurt
2 diş sarımsak sıvı yağ
kırmızı biber
tuz
Yapılışı:
pideleri küçük küçük doğrayıp 180 derecelik fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. sarımsakları iyice ezip yoğurdun içine atın iyice çırpın.içine isteğe göre tuz koyun. pidelerin üstüne sarımsaklı yoğurdu yayın.sıvı yağda biber yakın.yoğutlu pidenin üstüne dökün.


Domatesli Pirzola
Gereçler:
12 adet pirzola
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 sap biberiye
12 adet domates
2 diş sarmısak
2 sap kekik
1 yemek kaşığı tozşeker
1 adet yumurtanın sarısı 150 ml. sıvı yağ
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet portakalın kabuğu (ince rendelenmiş)
acı kırmızı biber
tuz
karabiber
Yapılışı:
Domateslerin kabuklarını artı şeklinde çizin. Kaynar suda 2 dakika blanşe edip soyun. Sap kısımlarını o----- çıkartın. Domatesleri ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın.

Fırın tepsisine 2 yemek kaşığı zeytinyağı sürün. Yarım domatesleri ke--- tarafları alta gelecek şekilde tepsiye dizin üzerlerine kalan zeytinyağını sürün. Sarmısağı soyun ve ince ince dilimleyin. Kekik yaprakları ve biberiyeyi saplarından ayırıp ince ince kıyın. Kıyılmış yeşilliğin 2/3si sarmısak dilimleri karabiber ve toz şekeri eşit şekilde domateslerin üzerlerine serpin.

Domatesleri 120ø sıcaklıktaki fırının alttan 2. rafında 2 saat pişirin.

Yumurta sarılarını mikserle çırpıp yavaş yavaş sıvı yağ ilave edin. Portakal kabuğu tuz acı kırmızı biber ile tatlandırıp buzdolabına koyun.

Domateslerin pişme sürelerinin bitimine az bir zaman kala pirzolaları tuzlayıp karabiberleyin. Kızgın sıvı yağda kalan biberiye sapları ile her iki taraflarını 3er dakika kızartın.

Kalan kıyılmış yeşilliği domateslerin üzerlerine serpin. Bir spatula yardımı ile domatesleri servis tabağına alın yanlarına pirzolaları koyup mayonez ile birlikte servis yapın.

Sebzeli Kebap
Gereçler:
1 kilogram dana kuşbaşı et
500 gram kuskus
2 yemek kaşığı margarin
2 adet orta boy domates 1 adet soğan
8 adet sivir biber
tuz
karabiber
Yapılışı:
Soğanı ayıklayıp ince nice kıyın. Margarini kızdırın soğanı yağda kavurun. Etleri ekleyip kavurmaya devam edin.

Etler suyunu çekince bir başka kaba alın. Aynı yağda pembeleşinceye kadar kavurun.

Etleri küb doğranmış domatesleri ince kıyılmış yeşil biberleri tuz ve karabiberi kuskuslara ilave edin.

1 lt. sıcak su ekleyin ve kapağını kapatın. Kısık ateşte kuskuslar suyunu çekene kadar pişirin.

Kuzu Kebabı
Gereçler:
1 adet kuzu budu
tuz karabiber
Yapılışı:
Kuzu budunu yıkayıp tuz ve karabiberle iyice oğun. Ağzı sıkıca kapanan kalın tabanlı bir tencereye yerleştirin. Kısık ateşte 5 saat kendi suyunda için için pişirin ve dilimleyerek servis yapın

Kağıt Kebabı
Gereçler:
1 yemek kaşığı margarin
1 adet soğan
500 gram kuzu eti
1 adet büyük boy patates
2 adet havuç 100 gram iç bezelye
tuz
karabiber
yağlı kağıt
Yapılışı:
Soğanı ayıklayıp bir tencerede margarinle birlikte kavurun. Eti katın kavurmaya devam edin. Daha sonra ağzını kapatıp kısık ateşte 1 saat pişirin.

Patates ve havucu ayıklayıp küb şeklinde domatesi ise çekirdeklerini çıkardıktan sonra irice doğrayın.

Etin pişme süresinin sonunda havuç ve bezelyeyi katın. 10 dakika daha pişirin. Son olarak domates ve patatesleri ekleyin. 5 dakika sonra ateşten alın.

Yağlı kağıdı 20 cm. genişliğinde 8 parçaya kesin. Her birinin ortasına hazırladığınız malzemeyi koyun. Uzun kenarları ortada birleştirip 2 kez katlayın. Daha sonra uçlarını sıkıca kapatarak paketleyin.

Kağıt kebapları fırın tepsisine dizin. Her paketin üzerine 1 yemek kaşığı su gezdirin. Son olarak 200ø ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin

Dizme Kebap
Gereçler:
200 gram kuşbaşı kuzu eti
500 gram patates
150 gram arpacık soğan 5 adet sivri yeşil biber
3 adet orta boy domates
tuz
Yapılışı:
Soğanı ayıklayın. Patates ve domatesleri soyup dörde bölün.

Biberleri yıkayıp uzunlamasına yarın. Çekirdeklerini çıkarın ve 4 parçaya kesin.

Yorgan ipliğini bir iğneye geçirip sıra ile et domates patates biber ve soğan dizin. Simit büyüklüğüne ulaşınca dizme işlemine son verin.

İpin uçlarını bağlayıp kesin. Dizme işlemini 3 kez daha tekrarlayın.

Dizme kebapları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tuzla tatlandırın. Tepsinin üzerini folyo ile örtün.

Önceden 150ø ısıtılmış fırının orta rafında 45 dakika pişirin. Servis tabağına alıp ipi çıkarın ve servis yapın

Pratik Döner
Gereçler:
4 parca dövülmüş biftek
250 gr kıyma
1 adet soğan 15 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
tereyağı
Yapılışı:
Önce kıymanın içine soğanı rendeleyin tuzun yarısını kimyonu karabiberi koyup yoğurun. Sonra biftekleri tuzun diyer yarısı ile tuzlayın ve yanyana sıralayın(bir kare olacak şekilde)üzerine yoğurmuş olduğunuz kıymayı ince bir şekilde yayın ve rulo yapın yağlı veya aliminyum kağıda sarıp buzlukta dondurun. Yapacağınız zaman 5 dakika öncesinden çıkarıp keskin bir bıçakla ince olarak kesin(döner eti gibi küçük parçalar halinde)tavaya tereyağını alın içerisine kesilmiş etleri atın harlı ateşte pişirin. AFIYET OLSUN
Servis Önerileri:
pide ekmeğini küçük olarak doğrayın tereyağı ile kavurun servis tabağına alın üstüne salçadan kıvanlı bir sos hazırlayın pidelerin üstüne gezdirin dönerleri koyun onun üstünede sosdan dökün isterseniz üstüne yoğurt gezdirin.
Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
Bu döneri hazırlayıp buzlukta bırakıp istediğiniz zaman kullanabilirsiniz
Ayriyetten istenirse pilav üstünde de servis yapılabilinir.

Makbule Hanım Kebabı
Gereçler:
Kuş başı doğranmış dana veya tavuk eti de olabilir
iki bardak pirinç 4 büyük patates
ayçiçek yağı
bir fiske tuz
Yapılışı:
hangi et tercih edilecekse kusbasi dogranir ve derin bir tencerede ilk once suyu biraktirildiktan sonra icine yag konularak kizartilir.Patatesler kup kup dogranir ayri bir tavada kizartilir.Kizartilan patates pisen etlerin ustune konulur .Iki bardak onceden islatilmis pirinc patateslerin ustune yerlestirilir.ocagin altini hic kapatmayiniz.daha sonra pirincin ustunden uc bardak su ekleyin.ve pirincler pisene kadar pismesini bekleyin.Pistikten sonra buyukce ve yayvan bir tepsiye tencereyi ters cevirin
Servis Önerileri:
tencereyi ters cevirdiğiniz tepsiye tencerenin kenarına olacak şekilde marul salatası koyarsanız hem görünüm güzel olur hem de yerken daha lezzetli olur


Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
tam yenileceği zaman tencereyi kaldırın pasta görünümünde bir kebab olacaktır çevresinde kolye biçiminde salata ile enfes bir görüntü sağlayacaksınız

Barış Kebabı
Gereçler:
Yarım kilo kavurmalık dana eti
250gr mantar
4 adet patetes
Yarım su bardagı su
2 su bardagı yogurt 2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşıgı margarin
kekiksumakpul biberkarabibertuz
Yapılışı:
Kusbaşı halindeki etlerimizi yarım su bardağı suyla düdüklü tencerede pişiriyoruz.
Mantarları da çok küçük olmamak kaydıyla kıyıyoruz ve bir tencerenıin içine atıp pişirmeye başlıyoruz. Mantara su koymamıza gerek yok mantarları kendi suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Mantarlar pişince içine salçamızı margarinimizi rendelenmiş domatesimizi ve baharatlarımızı isteğimize göre şöyle bir karıştırıp tencerenin altını kapatıyoruz.
Bu arada pateteslerimizi soyup halka halka doğrayıp kızartıyoruz.
Etimizde düdüklüden çıkartıp mantarlı karışımın içine atıp tekrardan ocağın altını kısık açıp soteliyoruz.
Önce kızaran patetes dilimlerini derin ve geniş bir borcamın tabanına diziyoruz. Sonra üstüne etimizi yayıyoruz ve enson yoğurdumuzu bütün yemeğin üstünü kaplayacak sekilde döküyoruz ve üstünü naneyle süsleyip sıcak bir sekilde servis yapıyoruz.
Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
İsterseniz yoğurdun içine sarmısakta koyabilirsiniz.

Sardalya Izgara
Gereçler:
1 kg sardalya 10-25 adet taze (yoksa salamura) asma yaprağı.
tuz
Yapılışı:
Sardalyaları kafalarını kopararak ve içlerini baş parmağınızla temizleyiniz. Üstündeki pulları parmaklarınızla temizleyiniz.

Kapaklı tel ızgarayı açıp alt kapağına asma yapraklarını bir sıra olarak diziniz. Asma yapraklarının üzerine saldalyaları bir sıra



halinde diziniz. Sardalyaları tuzladıktan sonra asma yapraklarının kalanlarını balıkların üzerine dizip tel ızgaranın kapağını



kapatınız. Kor haline gelmiş mangal kömürü üzerinde önce bir tarafını sonra diğer tarafını çevirerek kızartınız.
Servis Önerileri:
Sıcak servis yapınız.
Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
Eğer mangal ateşini kullanmaktan mahrumsanız aynı işlemi elektrikli ızgara veya kapağı açık fırında da yapabilirsiniz.

Lüfer Izgara
Gereçler:
1 kg lüfer
Tuz Karabiber
Zeytinyağı
Yapılışı:
Lüferleri balıkçınızdan ayıklanmış olarak alınız çünkü lüfer pullu bir balık olup ayıklanması özellikle etrafı kirletmeden ayıklanması oldukça zordur. Eğer bütün olarak almışsanız ayıklama işlemi şu şekilde yapılmalıdır:

Pulların kolay kazınması için önce balıkları iyice yıkayın. Pulları kuyruktan başa doğru önce bıçak sırtı bilahare bıçağın keskin tarafı ile ayıklayın. Solungaçlarını yaka tarafından çekerek ve balığı hırpalamadan çıkarın. Karnını yararak bağırsaklarını çıkarın karnını iyice yıkayın ve süpürge gibi bir şey ile karındaki siyah derileri temizleyin. Balık iriyse (3 adet 1 kilo) yan taraflarını kuyruktan başa doğru bıçak ile çizin.

Balıkların karın kısmına hafifce tuz ve karabiber derisine ise yalnız tuz sürüp 20 dakika kadar bekletin (marine edin). Izgara yapılacağı zaman üzerine hafifçe zeytinyağı sürüp hazırlamış kömür ateşinin üzerinde tel ızgara ile (ateşten 5 ila 6 cm yukarda) pişirin.
Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
. Lüfer familyası iriliğine göre 5 değişik cinsten oluşur: Yaprak Çinekop Sarı kanat Lüfer ve Kofana. Bunlardan yaprak çok küçük olup yakalanması dahi günahtır. Çinekop ise yaklaşık 20-25 adeti bir kilo gelen küçük balık olup daha çok tava için uygundur. Kofana ise familyanın en büyük balığıdır ızgara için fazla büyüktür; daha çok buğulama ve benzeri yemeklere gider. Izgara için en uygun olanları lüfer ve sarıkanattır.

. Lüferin en iyi mevsimi Eylül sonu ile Ocak ortasıdır. Bu mevsimde yapılan lüfer ızgaraya (eğer Boğaz veya Karadeniz lüferi ise) zeytinyağı sürmek gerekmez.

. Izgara kömür ateşi yerine ızgaraya ayarlanmış fırında kapak açık olarak ta yapılır. Kömür ateşi gibi olmamakla beraber yine de tadı çok güzel olur.

. Bazı kişiler solungaçları çıkardıktan sonra balığn karnını yarmadan temizlemeyi tercih ederler. Bu durumda karnına maydanozlu soğan piyazı doldurarak ta ızgara yapabilirsiniz.

Bu yemeğe uygun diğer balıklar: Sarıkanat


Dil Kardinal
Gereçler:
2 ad. dil balığı (çok iri)
24 adet karides
½ su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
3 adet kuru soğan
3 diş sarımsak 3 su bardağı un
3 çorba kaşığı krema
250 gr mantar
5 çorba kaşığı tereyağ
3 su bardağı su
tuz
Yapılışı:
Dil balığı filetoları karides sayısı kadar enine şeritlere bölün. Çiğ karidesleri ayıklayıp her şeridin ortasına bir tane yerleştirin. Şeritleri rulo yapıp küçük bir kürdan parçasıyla tutturun. Rulo yaptığınız parçaları bir toprak kaba veya borcama yerleştirin.

Tereyağını kızdırıp unu kavurun. İnce kıyılmış soğanı ve sarmısağı ekleyip karıştırın. Sırasıyla mantarı suyu ve son olarak ta kremayı ekleyin. Hazırladığınız sosu ruloların üzerine dökün.

160oCa ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Çıkarıp üzerine kaşar rendeleri serpip tekrar pişirin. Sıcak servis yapın.


Servis Önerileri:
Yemeği porsiyon toprak kaplarda yaparsanız gerek servis ve gerekse manzara açısından daha güzel olur.

Patlıcanlı Kebap
Gereçler:
3-4 adet patlıcan
500 gr kemiksiz koyun budu eti( kuşbaşı)
3 orta boy domates
3-4 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı margarin 2 orta boy soğan
1 bardak ayçiçek yağı
Tuz-karabiber
Yapılışı:
1. Patlıcanları alacalı soyun iki parmak eninde yuvarlak dilimler hallinde doğrayın. Üzerine tuz serpin ve yarım saat acımsı suyun çıkmasını bekleyin.

2. Bir kuşaneye kuşbaşı doğranmış eti kıyılmış soğanları ve 1 kaşık yağı koyup ateşe oturtun. Arada karıştırarak suyunu çektirin. Çekirdekleri çıkartılarak rendelenmiş 2 adet domates katın. Tuz biber ekleyin 1 bardak sıcak su katıp kısık ateşte pişirin.

3. Patlıcanları yıkayıp kurulayın. Kızdırılmış yağa atarak pembe renkte kızartın. Yağının süzülmesi için süzgece çıkartın. Patlıcanları dibi düz olan bir kaba sıralayın. Üzerine de eti yerleştirin. Kalan domates ve biberlerin çekirdeklerini çıkartın irice doğrayıp üzerine serpiştirin. Biraz daha sıcak su ekleyip kısık ateşte veya fırında pişirin.
Servis Önerileri:
Sıcak servis yapılır.

Ahtapot Izgara
Gereçler:
1 adet ahtapot
Yapılışı:
Taze ve yeni yakalanmış ahtapot taşlara vurularak yumuşatılır. Bu işlem sırasında ahtapot köpük salmaya başlar ve köpükler bitene kadar bu işleme devam edilir. Yumuşatılmış ahtapot birkaç gün güneşte kurumaya bırakılır.

Mangalda mangal kömürü yakılarak kor haline getirilir. Mangala yerleştirilen tel ızgaranın üzerine ahtapot konularak kızartılır. Kızartılmış ahtapot bilahare küçük parçalara doğranarak kırmızı soğan eşliğinde meze olarak sunulur.
Servis Önerileri:
Sıcak veya soğuk servis yapılır.
Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
Not: Bu yemek Ege Adalarına ve bu adalardan gelmiş göçmenlerimize mahsus çok lezzetli bir deniz yemeğidir. Bugünlerde ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş bu yemek halen Ege Adalarında ve Yunanistanda halâ son derece revaçtadır. Lokanta ve kafelerde sakız rakısı Uzo ile birlikte sunulmaktadır.

Güneydoğu Usulü Hindi Şiş
Gereçler:
12 adet Pınar But Çöp Şiş
1 çorba kaşığı Pınar Yoğurt
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1/2 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 kahve fincanı sıvı yağ 1 adet soğan
2 diş sarmısak
Tuz
Meyhane pilavı :
15 su bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı taze kıyılmış maydanoz
1 adet soğan
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
60 gr. Pınar Tereyağı
Yapılışı:
Hindi but şişleri sıvı yağ yoğurt domates salçası pul biber kırmızı toz biber kimyon kekik karabiber soğan suyu ve dövülmüş sarmısak ile harmanlayın. Hazırladığınız hindi şişleri buzdolabında yarım saat kadar bekletin.Bir tencerede tereyağını eritip piyaz doğranmış soğan ve sivri biberleri soteleyip ayıklanıp yıkanmış bulguru kıtırlaşıncaya kadar kavurun. Tencereye salçayı ilave edip kısa bir süre daha kavurduktan sonra kabuğu soyulup piyaz doğranmış domatesleri ve pul biberi ilave edip tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Tencereye bulgurların üstünü örtecek kadar kaynar hindi suyu ilave edip kısık ateşte pişirin. Meyhane pilavını dinlenmeye alıp üstüne taze kıyılmış maydanozu serpip karıştırın. Hazırladığınız hindi şişleri ızgarada veya tavada pişirip yanında meyhane pilavı roka yaprakları limon ve turp dilimleri ızgara edilmiş domates ve biber ile servis yapın.