Niçin Qafqaz Üniversitesi? (Kafkas Üniversitesi)
Üniversitenin kuruluş gayesi, Azerbaycan-Türkiye işbirliğinin aktif katılımcısı olarak her iki ülkenin bilimsel, pedagojik ve teknik birikimlerini birleştirerek Azerbaycan’ın, dünya devletleri arasında üst düzeyde yer alması için, bilimsel bakış açısına, yerel ve evrensel değerlere sahip, uluslararası standartlarda yüksek eğitimli insanlar yetiştirmektir.
Üniversite Türkiye ile Azerbaycan arasında bir eğitim köprüsü görevini üstlenmiştir. Bir yandan Türkiye’nin geçen serbest piyasa ve demokratik ortamda hukuki, idari ve teknik açıdan 80 yıllık bilgi birikimini, diğer yandan da Azerbaycan’ın farklı bir sistemden gelen bilgi birikiminin güzelliklerini bir araya getirerek eğitim vermesiyle Türkiye ve Azerbaycan’daki üniversitelerden farklılık göstermektedir.
Üniversite, Azerbaycan ÖSYM tespitlerine göre, Azerbaycan’da ÖSS sınavlarının yapıldığı 1996’dan günümüze en çok tercih edilen özel üniversitedir. Yine Azerbaycan Eğitim Bakanlığının verdiği öğrenci kontenjanını doldurma oranına göre de Qafqaz Üniversitesi özel üniversiteler arasında birinci sırada yer almaktadır.
Qafqaz Üniversitesi Azerbaycan’da TSE-EN-ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Belgesi alan ilk ve tek yüksek öğretim kurumudur.



Üniversiteniz YÖK tarafından tanınıyor mu?
Üniversitemizin YÖK tarafından aşağıdaki bölümleri tanınmaktadır:
Türk Dili ve Edebiyatı
Bilgisayar Mühendisliği
Uluslararası İlişkiler
Kamu Yönetimi
Diğer bölümlerimiz henüz tanınmamaktadır. Üniversitemiz Öğrencileri Baku Eğitim Müşavirliğinde Öğrenci olduklarına dair dosya açtırabilmektedirler. Öğrencilikler tanınmaktadır. Erkek öğrenciler eğitim süresince askerliklerini tecil ettirebilirler.



Barınma
Üniversitemizin kampüsünde 160 kişilik hazırlık sınıflarının kalacağı erkek öğrenci yurdu mevcuttur. Yukarı sınıflar için ise Üniversitemize 15 km mesafede olan Sumgayıt şehrinde 250 kişilik bir erkek öğrenci yurdu mevcuttur.
Kız öğrenciler genellikle kendi aralarında ev kiralayıp kalıyorlar.



Üniversite’nin eğitim dili nedir?
Eğitim dili bölümlere göre değişkenlik göstermektedir? Seçmiş olduğunuz bölümün dili konusunda eklere bakınız



Üniversitenizin eğitim süresi nedir?
Lisans eğitimi 5 yıldır. Lise denklik (Hazırlık) ve lisans eğitimi olmak üzere teorik olarak toplam 6 yıl görünen eğitim süresi, lise denklik programını başarıyla bitiren öğrencilerin, lisans eğitiminin 1. yılında verilen dil dersleri için yapılan yeterlik (muafiyet) sınavlarında kolaylıkla bu derslerden muaf olabildikleri için hemen tüm Türkiyeli öğrenciler için 5 yıl olarak gerçekleşmektedir.



Lise denklik programı (Hazırlık) almak mecburi midir?
Uluslararası öğrenci olmanız sebebiyle bir yıl lise denklik hazırlık eğitimi almanız, Milli Eğitim Bakanlığı kanunlarınca zorunlu hale getirilmiştir. Bir yıl Hazırlık eğitimi almanız mecburidir



Hazırlıkta hangi dersleri alacağım?
Azerbaycan dili ve İngilizce başta olmak üzere bölümünüze uygun dersler alacaksınız. Dersler ve kredileri ektedir (Ek 1)
Akademik Takvim



Hazırlıkta Niçin Azerbaycan Dili öğretilmektedir?
Azerbaycan ve Türkiye arasındaki tarihsel bağlar ve günümüzde iki ülke arasında pek çok alanda kurulan ilişkiler bizleri birbirimizden ayrılmaz duruma getirmiştir. Azerbaycan’a adapte olmanız, ülkede ve bölümünüzde kullanılan dile yabancı olmamanız için bir yıllık dil hazırlık programı çerçevesinde bu dili öğrenmeniz gerekmektedir. Türkçe ile yakın akraba olan Azerbaycan Dili’ni öğrenmekte zorluk çekmeyeceğinizi düşünmekteyiz.Devletin mecburi şartı olarak hazırlık okunmalıdır.(Azerbaycan dilinde)



Türk Dili Edebiyatı öğrencileri için İngilizce zorunlu mudur?
Üniversite politikası, tüm mezunlarının bilgisayar ve İngilizce bilgisine sahip olmaları doğrultusundadır. Bu yüzden, Türk Dili ve Edebiyatı öğrencileri de İngilizce dersi alacaklardır. Kendilerinden istenen seviye, temel İngilizce seviyesi olacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı öğrencileri, cari eğitim yılının başında ilan edildiği takdirde isterlerse İngilizce yerine Rusça da alabileceklerdir.



Üniversite harçlarını hangi kur ile ne şekilde ödeyeceğim?
Azerbaycan Yeni Manat`ı ile. Borcunuz olan miktar Azerbaycan Yeni Manatına çevrilerek ödemeniz gerekmektedir. Ödemeler ön-kayıtta yapılır. İki taksitle. İlk yıl ödemenin %50-si ilk kayıtta, diğer %50-si ise Aralık 31`e kadar yapılır. Diğer Yıllarda ödemeler %50-si 1.dönem, %50-si ise 2.dönem yapılır.



Üniversitenizi bitirince iş garantisi var mıdır?
Dünyanın hemen hiçbir üniversitesinin garanti vermediği bu konuda Üniversitemizde bulunan ‘Kariyer Planlama ve İşe Yerleştirme Merkezi’, mezunlarımıza iş bulma konusunda ciddi çalışmalar yapmaktadır. Mezunlarımızın hemen hepsi mezuniyet sonrasında istedikleri ve seçtikleri işlerde çalışabilmektedirler. Bu da, öğrenimleri esnasında elde ettikleri alan, dil ve bilgisayar bilgileri yüzündendir.



Üniversitenizden burs alabilir miyim?
Üniversitemizin öğrencilere burs imkanı yoktur.



Üniversitede eğitim aldığım sürede çalışabilir miyim?
Ders yoğunluğu olduğu için öğrencilerin çalışmaya vakitleri olmayacaktır.(ama öğrenci derslerini aksatarak çalışmaya çalışırsa okul bitmiyor.)



Derslere devam mecburiyeti varmıdır?
Üniversitede derslere devam, mecburidir.



Bakü’ye vize nasıl alacağım?
Bakü için vizeyi İstanbul ve Ankara’daki Azerbaycan konsolosluklarından alabilirsiniz. Size bu konuda tanıtım heyeti sorumlumuz gerekli bilgiyi verecektir