Hamileliğinizi öğrendiğiniz ilk günler heyecan içinde geçtiği için sizi biraz uykusuz bırakabilir. Yeni durumunuza alıştıktan sonra ise uyku, vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelir. Hamileliğin ilk haftalarında sürekli uyuma isteği vardır.

Uyuma isteği hamileliğin ilk 6 ayında, son aylara kıyasla daha yoğundur. Eğer hamilelik sürecinde bulantı ve kusma mevcutsa uyuma isteği artabilir. Çünkü uyku sırasında bu şikayetler görülmez, gelişmekte olan bebeğiniz için sürekli çalışan vücudunuz dinlenir. Bebeğinizin büyümeye başladığı dönemde uyku pozisyonu bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Vücudunuz ağırlaştıkça uyurken pozisyon değiştirmeniz zorlaşabilir ve bu durum uyanmanıza neden olabilir.

Hamileyken nasıl uyuyabilirsiniz?

Dizlerinizi kendinize çekerek yan yatmak rahat bir uykuya geçiş pozisyonudur.
Sola dönüp yattığınızda rahminiz de sola kayar ve karaciğeriniz üzerindeki baskı azalır.
Sırt üstü yatmak rahatsız edici bir pozisyondur. Uykunuzda bir şekilde bu pozisyona girerseniz rahatsız olup uyanmanız olasıdır.
Uyurken bacaklarınızın arasına yastık koymak rahminizi sıkıştırmadan uykuya geçişinizi kolaylaştırır. Bunun için hamilelik dönemine özel tasarlanmış yastıklardan faydalanabilirsiniz.

Hamilelikte rahat bir uyku çekmek sadece yatış pozisyonlarıyla alakalı değildir. Dikkat etmeniz gereken diğer önemli hususlar da uykunuzun kalitesini oldukça etkiler. Bu dönemde mümkün olduğunca tüketmemeniz gereken; kola, çay ve kahveyi yani kafeinli içecekleri uykudan 3 saat öncesine kadar tüketmemeye özen gösterin.

Uyku öncesi 2 saate kadar ağır bir yemek yemeyin. Şişkinlik hissi normal zamanlarda olduğu gibi hamileyken de uykunuzu böler sizi rahatsız eder. Bulantınız uykunuzu bölüyorsa; yatmadan önce hafif bir kraker atıştırması midenizi rahatlatacaktır.

Uyku saatinizi geçirmeden yatın. Tüm bunlara rağmen gece uykunuz bölünüyorsa kalkın ve kitap okumak gibi uykunuzu açmayacak aktiviteler yapın. Gerekirse evinizin içerisinde dolaşın. Uyku düzeninizi sarsmayacak şekilde gündüz yapacağınız şekerleme uykuları, daha iyi dinlenmenizi sağlayacaktır.