Hamilelikte görülen ayak şişmesi ve hormonal değişikliklerin yanısıra gözler de bu süreçten etkilenmektedir. Göz kuruluğu; batma, yanma, görüntünün bulanıklaşması, ışık hassasiyeti gibi şikayetlerle ortaya çıkabilmektedir.

Bunun dışında göz kuruluğu; gözyaşının yeterince üretilememesine bağlı olabildiği gibi kornea olarak adlandırılan gözün dış saydam tabakasına yeterince tutunamaması veya göz yüzeyinden hızlı buharlaşması gibi nedenlerle de görülebilir.

Hamilelik sırasında göz kuruluğu artmaktadır. Lens kullananlarda bu kuruluk daha fazla hissedilmektedir. Bu durumda doktorunuza danışıp suni gözyaşı damlaları kullanabilirsiniz.

Doktorunuza danışmanız gerekmekle birlikte uzmanlar, hamilelikte gözyaşı damlası kullanımının sakıncası olmadığı görüşündedirler. Lens solüsyonu kullanımının da tehlikeli olmadığı bilinmektedir. Aşağıdaki öneriler hamileliğiniz süresince sizi bu konuda rahatlatabilir.

Göz kuruluğu şikayetleri ya da lens kullanımına bağlı olarak batma hissi yaşıyorsanız hamilelik süresince lens kullanımına ara verip gözlük kullanmanız uygun olacaktır.
Gözlerinizi dinlendirmek için bilgisayar ve televizyon ekrarnına her zamankinden daha az bakmanızda fayda vardır.
Kitap okurken de okuma süresine ve ışığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Göz doktorları yüzün sık sık yıkanmasının göz kuruluğuna engel olduğunu belirtmektedir.
Uzmanlar bekletilmiş çayın içinde biriken bir takım maddelerin antiseptik işlevi gördüğünü belirtmekte ve çay pansumanının göz için doğal bir ilaç olduğunu söylemektedir.