Psikolojik ve fizyolojik değişimlerin yaşandığı hamilelik, hem kadın hem de ailesi için oldukça hassas ve özel bir dönemdir.




Günümüzde yaşam koşullarının ağırlaşmasıyla, günlük yaşamda karşılaşılan olumsuz olayların arttığını belirten uzmanlar; özellikle hamile kadınların bu olumsuzluklardan mümkün olduğunca uzak durması gerektiğine dikkat çekiyor. Hamilelikte yaşanan stresin ve üzüntülü olayların annenin sağlığını olduğu kadar bebeğin sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini söyleyen uzmanlar, problemli geçen bir gebeliğin erken doğum riski taşıdığı konusunda anne adaylarını uyarıyor. Yapılan açıklamalarda, gebelikte yaşanan stresin doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalmasına neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Stresli bir hamilelik geçiren anne adaylarının testosteron hormonunu daha çok salgıladıklarını belirten uzmanlar, bu hormonun bebeğin konuşma ve sosyalleşme kabiliyetini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca stresli geçen bir hamilelik döneminden sonra doğan bebeğin otizm riski taşıdığını açıklayan uzmanlar, sağlıklı ve sosyal hayatında başarılı bir çocuk sahibi olabilmenin en önemli koşulunun annenin stressiz bir hamilelik dönemi geçirmesi olduğunu belirtiyorlar.

Hamilelik döneminde annenin yaşadığı stres, bebeğin doğumdan sonraki sağlığını etkilemesinin yanında, bebek ve anne arasındaki iletişimin de sağlıksız olmasına ve kadının hamilelik sonrası depresyonunun tetiklenmesine neden oluyor.

Hamilelik dönemindeki stres nedenleri :

Eş ile yaşanılan gerginlikler,
İş hayatındaki zorluklar,
Doğum korkusu (Bebeğin sağlık durumunun nasıl olacağı, doğumda aksilik yaşanma riski),
Doğumdan sonra bebeğin ihtiyaçlarını karşılayamama ve ona iyi bir gelecek sunamama korkusu,
Hamilelik nedeniyle ortaya çıkabilecek şikayetler; kusma, baş dönmesi vb.

Hamilelik döneminde stres belirtileri:

Sık sık olumsuz düşüncelere kapılmak,
İkili ilişkilerde sıklıkla çatışma içine girmek,
Kararsızlık ve sorun çözme yetisinde zayıflık,
Kendini değersiz görme hissi,
Uyku düzeninin bozulması.

Hamilelikte stresten uzak durmak için yapılması gerekenler:

Kendizi kötü hissetmenize neden olacak kişilerden ve olaylardan uzak durun,
Üzücü haberleri izlemeyin, okumayın.
Yoğun tempolu bir iş hayatınız varsa bir süre izin alın,
Doktorunuz hamileliğiniz esnasında size istirahat önerdiyse onu mutlaka dinleyin.