Yaxşı yazıdır. Mənim arı südü və arıçılıq məhsulları barədə, onların müalicəvi xüsusiyyətləri barədə (apiterapiya) yazmişam.
Burada arıların məhsulu olan Güləm barədə yazamaq istəyərdim:
GÜLƏM NƏDİR ?Güləm arılar tərəfindən emal olunmuş çiçək tozcuğudur. Rəngi sarıdan tünd qəhvəyiyə qədər dəyişir, konsistensiyası ovulan, yumşaqdır, dadı turşaşirin,xoşagələndir.
Hər bir çiçəyin mərkəzində erkəkcik və dişicik yerləşir. Onların sayı çiçəyin aid olduğu fəsilədən, növündən və s. asılıdır. Tozcuq erkəkciyin üzərində olur. Arı bu tozcuqları toplayaraq öz ayağında yuvaya gətirir. Yuvada digər arılar həmin tozcuğu ağız aparatları vasitəsilə emal edirlər
və 6-bucaqlı hücrələrə yığırlar. Güləm artıq hazırdır. Bu güləm arıçılar tərəfindən götürülür və istifadə olunur.
Güləmin tərkibi: Güləmin tərkibində 200-dən artıq insan orqanizmi üçün vacib maddələr, 50-dən artıq bioloji aktiv maddələr vardir. Güləm aminturşularla(həm əvəzolunan həm də əvəzolunmayan) zəngindir. 20 qr güləmdəki proteinin miqdarı 1 kq ətdəki proteinə bərabərdir. Beləliklə güləmin tərkibinə daxildir:
Zülallar, yağlar, karbohidratlar,
Vitaminlər: A, B1, B2,B3, B6, C, PP, E, K
Mikroelementlər: Ca, P, Mg, Zn, I, Fe, Cu, Co, S, Na, Al, Mn, Ba, Ag, Cr, St, Au və s.
Fol və pantoten turşusu, rutin, bir çox fermentlər və s. bioloji aktiv maddələr(BAM).
Güləmin farmakoloji xüsusiyyətləri:
· Antisklerotik;
· Antioksidant;
· Antibakterial, virusəleyhinə, göbələkəleyhinə;
· Libidonu artırır;
· Ümumi gücləndirici;
· Iltihabəleyhinə;
· Cavanlaşdırıcı;
· Orqanların və toxumaların inkişafını stimullaşdırır;
· Qaraciyər toxumasının fəaliyyətini bərpa edir;
· Qanı durulaşdırır;
· Qanda xolesterinin miqdarını azaldır;
· Ürək-damar sisteminin fəaliyyətini normallaşdırır;
· Arterial təzyiqi normallaşdırır;
· Həzm prosesini normallaşdırır;
· Yaddaşı yaxşılaşdırır;
· Görməni yaxşılaşdırır;
· Çəkini artırır;
· Orqanizmin davamiyyətini artırır, immuniteti artırır;
· Iştahanı artırır Guləm ən çox hansı xəstəliklərdə tövsiyə olunur:
· Anemiya(qanazlığı);
· Uşaqlarda hipotrofiyalar(arıqlama, zəiflik, inkişafdan qalma);
· Ürəyin işemik xəstəliyi;
· Hipertoniya;
· Hipotoniya;
· Vərəmdə;
· Kişi sonsuzluğu;
· Trombozlara meyllilik;
· Qastritlər;
· Hamiləlik;
· Hipo- və avitaminozlar;
· Maddələr mübadiləsinin pozulması
· Klimakterik sindrom;
· Vegetativ nevrozlar və s.
Əks göstərişlər:
Güləmə qarşı allergiya;
Qan laxtalanmasının az olması; qanaxmalara meyllilik;
Xoş və bədxassəli şişlər zamanı;
Güləmin qəbul qaydası:Güləm təmiz şəkildə, 1:2, 1:1 nisbətində balla qarışdırılmış şəkildə istifadə oluna bilər.Daha çox balla qarışdırılmış şəkildə tətbiq olunur. Gündə 3 dəfə yeməkdən yarımsaat qabaq 1 çay qaşığı daxilə qəbula olunur. Ağızda saxlayıb əritmək məsləhətdir.
Yer imleri