ƏHVALİ RUHİYYƏ
Bir litr üzüm şərabına 1 xörək qaşığı döyülmüş üzüm şərabına 1 xörək qaşığı döyülmüş üzərlik qatıb 3 gün saxlayırlar. Sonra ondan gündə 2 dəfə (günorta və axşam ) hər dəfədə yarım stəkan içirlər. Beləliklə , əhval-ruhiyyə yüksəlir . Əhval-ruhiyyənin yüksək olmasını tə’min etmək üçün mütəmadi olaraq darçından istifadə etmək məsləhətdir.
***
Pambığın çiçəklərini yığıb döyür və eyni miqdar şəkərə qarışdırırlar. Sonra onu suya töküb vam odun üzərinə qoyurlar. Gözləmək lazımdır ki, qaynamasın. Bu ,şərbətdən gündə bir neçə dəfə, hər dəfədə yarım stəkan içmək əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.
***
El həkimləri əhval-ruhiyyəni yüksəltmək üçün belə bir qarışıq hazırlayırlar: eyni miqdarda pişikotu kökünü və sümürgən çiçəyini qarışdırıb döyürlər. Ondan 20 qr. götürüb bir stəkan qaynar suda dəmləyir və bu dəmləmədən gündə bir neçə dəfə , hər dəfədə stəkanın dörddə biri qədər içirlər.
***
Kələm əhval-ruhiyyənin yaxşılaşmasında mühüm rol oynayır. Onu çiy halda yemək , qaynadıb suyunu içmək, kələm xörəkləri yemək və salatda istifadə etmək məsləhət görülür. Dahi riyaziyyatçı və filosof Pifaqor yazıb ki, kələm yemək adama gümrahlıq , şən əhval-ruhiyyə gətirir.
>>>
Yer imleri