BUĞDA CÜCƏRTİSİ UNİVERSAL DƏRMANDIR
Uzun illərin tədqiqatı sübut etmişdir ki, buğda cücərtisi mualicəvi tə'sirə malik olan universal dərmandır. Cünki tərəvəz və meyvələrə nisbətən buğda dəninin cücərtisində digər vitaminlərlə yanaşı E vitamini daha coxdur. 100 qr. buğda dəni cücərtisində 25 milliqram E vitamini vardır. E vitamini tərəvəzlərdə 1,5—2 milliqram, paxlalılar fə-siləsiidən olan bitkilərin dənində isə 5 milliqramdır. Muəyyən edilmişdir ki, yaşlı adamın E vitamininə 1 sutkalıq tələbatı 20—30 milliqramdır. Xalq təbabəti ilə məşğul olan Ьəkimlərin bir coxu buğda dəni cücərtisində bədənin möhkəmləndirilməsi ücün istifadə edirlər. Buğda dəni cucərtisi ilə müntəzəm olaraq qidalandıqda orqanizm cavanlaşır, əsaslı sürətdə yaxşılaşır. Xroniki xarakterik vərəm, bronx qovşaqları xəstəlikləri, ekzema, mə'də xorası, daş yaranması və s. digər dava-dərmanın köməyi olmadan buğda dəni cücərtisi ilə mualicə olunur, İsveçrəli.həkim K- Şmidt uzun illərin tədqiqatından sonra belə nəticəyə gəlmişdir ki, buğda dəni cücərtiləri ilə qidalanma orqanizmin butun növundən olan hüceyrələrinin müntəzəm olaraq bərpasına, Ьəmci-nin əsəb sistem i Ьuceyrələrinin möhkəmlənməsinə olduqca müsbət tə'sir göstərir.
Buğda dəni cucərtilərinin alınması, ondan sıyıq və kisel Ьazırlanması və qəbulu qaydası; bir adam üçün 50—100 qr. buğda götürülür, (yaxşı olar ki, bu məqsəd üçün buğda elə bir başa elevatordan götürülsün) alaq otlarından, dikər zir-zibillərdək təmizlənir. Tiftikli dəsmal suda əməlli-başlı: isladılır, buğda onun arasına səpilir. Dəsmalın o biri üzü ilə dənin üstü örtülür. bir qabın içində isti, qaranlıq yerə qoyulur. Ustunə bolluca su çilənir. Bir sutkadan sonra buğdada cücərtilər əmələ gəlir. Cücərti bir millimetr olanda buğda götürülür. 2—3 dəfə yuyulur ki, tər-təmiz olsun. Sonra onu yaxşı çeynəyə-çeynəyə yemək çətin olsa buğda dənlərini saxsı və yaxud e'mallı qabda döyüb (1:1) dar su ilə və ya südlə qarışdırmaq lazımdır. Bu qayda ilə hazırlanan sıyığa, yaxud kiselə istəyə görə kərə yağı, duz, şəkər və yaxud bir çay qaşığı bal qatır və qarışdırırlar. Bişirmək olmaz, sıyıq və ya kisel Ьazır olan kimi yeyilməlidir. Kisel və ya sıyıq Ьazırlanarkən və yeyilərkən şuşə, çini, paslanmayan qablardan istifadə edilməlidir. Dəmir və aliminium qablar qəti olaraq məsləhət görülmür. Sıyıq və kisel hər səhər yeyilməlidir. Onun yüksək kalorili olmasını nəzərə alaraq gündəlik yemək balansından ağ çörəyi, un məhsullarından bişirilən xörəkləri azaltmaq lazımdır.
Yekun olaraq bu sahə ilə 20 ildən artıq məşğul olan İsvecrə Ьəkimi K. Şmidt öz üzərində apardığı təcrübədən bir parça: «Mənim 54 yaşım olanda səhər yeməyində buğda dəni yeməyə başladım. Bir neçə aydan sonra özümü əvvəllərdə olduğundan daha yaxşı hiss etməyə başladım. Çal və seyrək saçlarım sıxlaşdı, elastikləşdi, görmə qabiliyyətim yaxşılaşdı. İndi 75 yaşında mən özümü ə'la hiss edərək, heç də gənclik il-lərindəkindən az məhsuldarlıqla çalışmıram».
Yer imleri