9 sonuçtan 1 ile 9 arası

Uzun Yaşamağın Bir Neçe Açarı

  1. #1
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Mesajlar
    391

    Uzun Yaşamağın Bir Neçe Açarı

    Uzun yaşamanın birkaç anahtarı

    Bilimde ve teknolojide sağlanan gelişmeler sayesinde, ortalama insan ömrü her geçen yıl uzuyor.

    Gelişmiş ülkelerde kadınlar için beklenen yaş 80’ i, erkekler için de 75’i buldu. Amerika’da 100 yaşını geçen, yani dalya yapan insan sayısı her yıl %4.1 oranında artmakta. Türkiye'de de ortalama yaşam süresi kadınlarda 70’i, erkeklerde 65’i geçti. Yakın gelecekte dünya nüfusunun %50’sini 60 yaşın üzerindekilerin oluşturması bekleniyor.

    Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de yayınlanan bir incelemede, uzun yaşamanızı sağlayabilecek birkaç anahtar tanımlanıyordu.

    GÜLÜN
    Gülmek bir taraftan stres hormonlarının düzeyini azaltıyor, diğer taraftan vücudun doğal savunma mekanizmalarını ve bağışıklığı güçlendiriyor. Kahkaha, özellikle kalp sağlığı için spor ve egzersiz kadar faydalı. Kahkahanın astım ve alerjik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor.

    FRANSADA YAŞAYIN
    Fransızların İngilizlere göre daha uzun yaşamaları esas olarak diyetlerindeki farklılıklara bağlanıyor. Fransızların daha fazla taze sebze ve meyve yemeleri, pazardan alışveriş yapmaları ve hazır gıdalara daha az ilgi göstermeleri bunun başlıca nedenleri.

    8 SAATTEN FAZLA, 4 SAATTEN AZ UYUMAYIN
    Gecede 6-7 saat uyuyanlar daha uzun yaşıyorlar. Uykunun 8 saatten fazla ve 4 saatten az olması da yaşama süresini kısaltıyor.
    Unutmayın gece uykusu çok önemli. Bir de yatak odanızın karanlık olmasına özellikle dikkat edin.

    Bence öğleleri yarım saati geçmeyen uyku da çok yararlı. 90 yaşını geçen Vehbi Koç’un da her gün siesta yaptığı bilinirdi.

    MUTLU EVLİLİK
    Mutlu bir evlilik erkek için de kadın için de uzun yaşamanın anahtarlarından biri. İlginç bir veri de, birden fazla evlilik yapanların beklenenden erken öldükleri. Yorumunu size bırakıyorum.

    YÜRÜ, KOŞ, ATLA
    Düzenli egzersiz yapanların daha uzun yaşadığını artık herkes biliyor. Bunun için de en uygun sporlar düzenli yürüyüş ve yüzme.

    KÖYDE YAŞAYIN
    Köylerde yaşayanlar büyük şehirlerdekilere göre daha uzun yaşıyorlar. Mesela Manchester’de bir kadının ortalama ömrü 76 iken, kırsal bölgedeki (Batı Sommerset) kadınlar 84 yıl yaşıyorlar. Japonya’da da şehir merkezinde yaşayan emeklilerin park ve orman kenarlarında yaşayanlara göre erken öldükleri biliniyor.

    FAZLA KİLOLARA DİKKAT
    Obezite yani şişmanlık hem kalp hastalıkları riskini ve hem de bazı kalın bağırsak, rahim, safra kesesi, meme ve yumurtalık kanseri riskini artırıyor. İngiltere’de yılda 270.000 kişi kalp krizi geçiriyor ve bunların 28.000’i obezite nedeniyle meydana geliyor.


    PİYANO ÇALMAYI ÖĞRENİN
    Hangi yaşta olursanız olun, yeni bir şey öğrenmek, bir müzik aletini çalabilmek beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiliyor.

    Ancak, bir apartmanda oturuyorsanız dikkatli olmanız lazım. Müzik aletinizden çıkan sesler komşularınızı rahatsız edebilir. Hele de davul çalıyorsanız.

    İYİMSER OLUN
    İyimser olanların yani hayata pembe gözlüklerle bakanların karamsarlara göre 12 yıl fazla yaşadıkları saptanmış. Karamsarlarda viral enfeksiyonların daha fazla görüldüğü ve ağır seyrettiği çoktan beri biliniyor.

    ASLA SİGARA İÇMEYİN
    Sigaranın sağlığımız üzerine olan olumsuzluklarını artık çocuklar bile biliyorlar. Başta akciğer, gırtlak kanserleri, kalp hastalıkları ve KOAH sigaranın neden olduğu ölümcül hastalıkların en sık görülenleri. Hatta, sigara içilen ortamlarda bile bulunmamaya özen gösterin.

    ANNENİZE YAKIN OLUN
    Bir araştırmada, annelerine yakın olmayanların %90’ ının orta yaşlarda alkolizm, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi ciddi hastalıklara yakalandıkları, buna karşılık annelerine bağlı ve onunla iyi ilişkiler içinde olanların ise sadece %45’inde bu hastalıkların görüldüğü saptanmış.

    YÜKSEK EĞİTİM ÖNEMLİ
    Araştırmalar eğitim düzeyinin de uzun yaşamayı etkileyen faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. Çünkü, eğitimi az olanlarda sigara ve alkol tiryakiliği çok daha fazla ve bunların çeşitli iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla karşılaşma ihtimalleri de daha yüksek.


    ÇİKOLATA YİYİN
    Her gün az miktarda çikolata yiyenlerin, haftada üç gün başka tatlılar yiyenlere göre 2-3 misli fazla yaşadıklarını gösteren araştırmalar var. Çikolatada bulunan fenollerin kalp hasalıklarına karşı koruma sağladıkları biliniyor.

    İBADET EDİN
    Düzenli olarak kiliyse gidenler daha uzun yaşıyorlar. Dua etmek stresi ve sıkıntıları azaltarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyuculuk sağlıyor.

    BRİÇ KULUBÜNE YAZILIN
    Yaşlılar için alışverişe çıkmak veya çeşitli kart oyunları egzersiz kadar yararlıdır. Burada esas önemli olan, hoşunuza giden, siz mutlu eden bir işi yapmanızdır.

    SEBZE VE MEYVE YİYİN
    Kanserlerin %49’ ı diyetle ilgili Günde en az beş kere sebze ve meyve yerseniz başta akciğer, mide-bağırsak, mesane ve meme kanserine yakalanma riskiniz azalır.

    YEŞİL ÇAY İÇİN
    Yeşil ve siyah çayda bulunan antioksidanlar özellikle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Hatta, kalp krizinden sonra düzenli olarak çay içenlerde hayatta kalma şansı içmeyenlere göre %30 daha fazla.

    EVE İŞ GETİRMEYİN
    Eve iş getirmek stresi ve bu da kalp krizi ve yüksek tansiyon riskini artırıyor.

    GEVŞEME TEKNİKLERİNİ UYGULAYIN
    Yoga ve meditasyon gibi gevşeme tetkikleri ile stresinizi azaltmayı öğrenin. Bu şekilde yüksek tansiyonla ve depresyon gibi ruhsal sıkıntılarla daha iyi baş edebilirsiniz.

    EVE BİR HAYVAN ALIN
    Evde kedi, köpek, maymun, kuş… gibi evcil hayvan besleyenler daha iyimser oluyorlar ve daha az strese maruz kalıyorlar. Hipertansiyonu olanlar için köpek en uygunu, ama akvaryum da işe yarayabilir.

  2. #2
    Moderlər Azerbaycanli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2004
    Yer
    Azerbaycan - Türkiye
    Mesajlar
    2.430
    Yuxarıdakılardan sadəcə 4 dənəsi məndə yoxdu. Deyəsən çox yaşayacam mən
    Dünyɑ üç grup insɑndɑn oluşur, sonuçlɑrı ortɑyɑ çıkɑrɑn küçük bir bɑşɑrılı grup, olup biteni seyreden oldukçɑ büyük bir diğer grup ve nelerin olup bittiğini bilmeyen muɑzzɑm bir kɑlɑbɑlık.

    Bɑşɑrılı olmɑk isteyen her insɑn için iki kritik bilgi vɑrdır. Gücünü bilmek! Hɑddini Bilmek! Aslɑn oluncɑ kɑrɑnın krɑlı olduğunu bilmek gücünü bilmektir ɑmɑ suyɑ girip timsɑhɑ kɑfɑ tutmɑmɑsı gerektiğini görmek ise hɑddini bilmektir.

  3. #3
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Mesajlar
    391
    Alıntı Azerbaycanli Nickli Üyeden Alıntı
    Yuxarıdakılardan sadəcə 4 dənəsi məndə yoxdu. Deyəsən çox yaşayacam mən
    Insallah çox ve üreyince yaşayarsan.......

  4. #4
    Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    11

    benim soorunum şu

    çok aşırı uyuyorum,ve heryerim agırıyor kalktımda,sporda yapıyorum ama yinede zinde kalamıyorum,havalardan olabilirmiki

  5. #5
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Yer
    izmir
    Mesajlar
    100

    ben gidiciyim :)

    burda yazanlara bakarsak benim fazla ömrüm kalmamış .hakkınızı helal edin.. :.(


  6. #6
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Mesajlar
    391

    Re: benim soorunum şu

    Alıntı sezgingur Nickli Üyeden Alıntı
    çok aşırı uyuyorum,ve heryerim agırıyor kalktımda,sporda yapıyorum ama yinede zinde kalamıyorum,havalardan olabilirmiki
    Sezgingur, men de ele olmuşdum bir ara. İlk baharda olan işdir. Amma havanın insana tesir etmesi vitamin çatışmazlığı ile bağlıdır esasen. Mümkün olduğu qeder çox ye xiyar. Amma qabığını soymadan ye. Hem de duzsuz. Özünden muğayat ol.

  7. #7
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Mesajlar
    391

    Re: ben gidiciyim :)

    Alıntı bedbin Nickli Üyeden Alıntı
    burda yazanlara bakarsak benim fazla ömrüm kalmamış .hakkınızı helal edin.. :.(
    Allah uzun ömürler versin!

  8. #8
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Yer
    From the hell
    Mesajlar
    749
    acaba günümüzde bunları uygulayan varmı varsa eminim 100 bulur

  9. #9
    Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2007
    Yer
    türkiye.antalya
    Mesajlar
    11
    çok tşkkür ederim bilgileriniz için

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.