Sayfa 3/5 İlkİlk 12345 SonSon
46 sonuçtan 21 ile 30 arası

Ana ve Uşaq Saglamlıgı

  1. #21
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    6.163

    Körpənizi yatıraraq yedirməyin

    Körpənizi yatıraraq yedirməyin

    Bəzi analar körpəni qucaqlarına almaq əvəzinə, arxasına yastıq qoyaraq və ya yatıraraq yemək verirlər ki, onun sağ-solu kirlənməsin.

    Lakin bu cür yedirmə üsulu körpənin boğulmasına səbəb olur. Böyüklərin hər hansı qidanı yatdığı yerdə yeməsi mümkün olmadığı kimi, körpənin də bu cür qidalanması mümkün deyil. Belə hallarda körpələr ağciyərlərinə qida qaçması nəticəsində zökəm olurlar. Çünki ana südündən başqa uşağa verilən bütün qidalar hökmən sterilizə edilməlidir. Hər hansı bir qida maddəsinin sterilizə olunmadan ağciyərlərə qaçması bir çox infeksion xəstəliklərin meydana gəlməsinə səbəb olur.
    Bəzən körpələr nəfəs borularına qida getməsi nəticəsində ölümlə də üzləşirlər. Ən təhlükəlisi isə budur ki, belə hallar çox ani olaraq baş verir. Belə hallarda nə ananın, nə də həkimin yardımı körpənin köməyinə çatmır. Ona görə də körpəyə yemək yedirərkən tənbəllik etmək olmaz. Bəzən körpə özünü uzanmış vəziyyətdən xilas etmək üçün ağzına qoyulan qidaları saxlayaraq udmur və ya ağzından çıxarır. Əslində o bu addımı boğulmamaq üçün atır. O, başını qaldırmağa çalışır, ana isə körpəni yatızdırmağa çalışır. Bu son dərəcə səhv bir işdir. Əgər körpə zəifdirsə və bu vəziyyətdən canını qurtara bilmirsə, ciyərlərinə qida qaçması ehtimalı da artır.
    Ağlayan körpəyə
    yemək verməyin
    Analar çox vaxt ağlayan körpəyə yemək verməyə çalışırlar. Bu da çox səhvdir. Ağlayan körpəyə su və ya yemək vermək qadağandır. Çünki bu cür hallarda da uşağın ciyərlərinə qida düşməsi ehtimalı artır. Körpəni yedirmək üçün ən ideal yol ana qucağıdır. Körpə həm ananın hərarətini hiss edir, həm də yediyi qidadan həzz alır.
    [
    Ya da
    [

  2. #22
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    342
    Yazdığlarınızı oxudum.
    Menim balaca oğlum var yene yatmasa size deyecem gelib saxlayarsiz
    "Ölüm gözəl şeydir, budur pərdə ardından xəbər
    Gözəl olmasaydı, ölürmüydü Peyğəmbər"

  3. #23
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    6.163
    Alıntı sahhat25 Nickli Üyeden Alıntı
    Yazdığlarınızı oxudum.
    Menim balaca oğlum var yene yatmasa size deyecem gelib saxlayarsiz
    Yatmasa mene de Ebulfez xalası geler ona laylay deyer
    [
    Ya da
    [

  4. #24
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    342
    Elif sən bu qədər məlumatları hansı manbələrdən götürmüsən? Allah əlini qolunu var eləsin maşalah o qədər məlumat yazmısan ki
    "Ölüm gözəl şeydir, budur pərdə ardından xəbər
    Gözəl olmasaydı, ölürmüydü Peyğəmbər"

  5. #25
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    6.163
    Alıntı sahhat25 Nickli Üyeden Alıntı
    Elif sən bu qədər məlumatları hansı manbələrdən götürmüsən? Allah əlini qolunu var eləsin maşalah o qədər məlumat yazmısan ki
    Çox sağol Ebulfez Hardan götürdüyümü sene deyerem
    [
    Ya da
    [

  6. #26
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Mesajlar
    756
    Elif bu gözel melumatlar için çox sağol ellerin dert görmesin
    [

  7. #27
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    342
    Bismilləhir rəhmənirrəhim. Əs səlamu aleykum va rahmatullah.

    Yeni doğulan uşaq deyilənlərə görə 10 günlük olana qədər "sarılıq" xəstəliyi keçirir. Bizdə Uşaq bu xəstəliyi ağır keçirdi və həkim nəzarəti altında oldu. Həkimin bir neçə baxışından sonra sağalması söyləndi. Birdə danışdığımız uşaqda "qızdırmaq" (istiliy) halları olmayıb. Amma bildiyimiz kimi "sarılıq" xəstəliyi zamanı insanın rəngində də saralmalar olur. Uşaq 40 günlüyün keçib və sifətində belə rənglər hələdə qalmaqdadır. İndi yaxşı məslahat verəcək həkim axtarıram.

    Birdə bu "sarılıq" xəstəliyi hakkında və onun törədəcəyi fəsadlar hakkında ondan nece qurtarmaq və necə uzaq olmaq hakkında yazmanızı xahiş edirəm!
    Bunların 1 yaşından kiçik uşaqlara təsiri nə ola bilər?


    bu ürəkləri həyəcan siqnalı kimi qəbul edin!!!!
    "Ölüm gözəl şeydir, budur pərdə ardından xəbər
    Gözəl olmasaydı, ölürmüydü Peyğəmbər"

  8. #28
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    6.163

    Sarılıq

    BEBEK SARILIĞI- FİZYOLOJİK SARILIK- YENİ DOĞAN SARILIĞI

    Doğumu takip eden günlerde bir çok bebek sarı ile turuncu arası bir renk alır. Bu bilinen ve beklenen bir olaydır. Bebekdoğarken beraberinde alyuvarlarla gelir, alyuvarlar kanın içindeki oksijeni akciğerlere taşırlar. Çocuk nefes alıp akciğeriaçılınca , kan devrana başlar. Bu sırada alyuvarların bir bölümü yok olur. Yok olan alyuvarlar bebeğin karaciğeri vedalağı tarafından imha edilir. Ama bazı bebekler bu kadar çok işe yaramaz ,hücreyi yok edemez. Bu karaciğerin tamoluşmamasından kaynaklanır. Bu artıklar kanda birikir ve bebek sarılığına yol açarlar.

    Bu hastalığın kısa sürede iyileşmesinde ışığın büyük önemi vardır. Bu yüzden sarılık olan bebekler beyaz veya maviışığın altına koyulurlar.

    Bazen de sarılık çocuğun karaciğerinden kaynaklanır. Karaciğer görevini yapar fakat safra kesesi karaciğerden gelen bumaddeleri bağırsaklara ulaştıramaz. Bu yüzden de bebeğin kakası çok renksiz olur.

    Hafif fizyolojik sarılık genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Daha ağır olgularda ultraviyole ışığın kullanıldığı fototerapiyleetkili biçimde iyileştirilebilir. Tedavi sırasında bebekler çıplaktır ve gözleri ultraviyole ışıktan zarar görmemesi içinkapatılır.

    Ayrıca deriden çok fazla miktarda su kaybı olduğu için bebeğe dışardan sıvı verilir ve beslenmesi bebek odasıylasınırlandırılır.

    ANNE SÜTÜ SARILIĞI

    Bir bebeğin doğumundan sonraki ilk haftadan sonra sarılık olmasının nedeni anne sütü(her ne kadar böyle birdurum anne sütüyle beslenen ve normal zamanında doğmuş 200 bebekten 1’inde meydana geliyorsa da ) ya da kan vekaraciğer hastalıklarından olabilir.

    Kan bilirubin düzeyleri meme emziren bebeklerde biberonla beslenen bebeklere kıyasla genelde daha yüksektirve uzun süre (altı hafta kadar) yüksek kalabilir. Bunun abartılı fizyolojik sarılık olduğu ve tıbbi açıdan önemli olmadığıdüşünülmektedir. Emzirmeye devam edilmesi önerilir.Emzirmeyi kesmek ve şekerli su vermek bilirubin düzeyleriniazaltmaktan çok arttırır ve süt üretimini de olumsuz etkiler.

    Gerçek anne sütü kaynaklı sarılık, bebeğin yaşamının ilk haftasının sonunda bilirubin düzeyleri hızla arttığındaveya patolojik sarılığın diğer nedenleri dışlandığında akla gelmelidir.

    Anne sütü sarığının nedeni bilinmemektedir. Sorumlu etkenin anne sütünde bulunan bir madde olduğudüşünüldüğünden bu tip sarılığa anne sütü sarılığı adı verilmiştir.

    Tanı, yaklaşık 36 saat süreyle anne sütü yerine mama verildiğinde bilirubin düzeylerinde görülen şaşırtıcıdüşüş ile koyulur (bu süre içinde anne memelerindeki sütü besleme zamanlarında toplamaya ve süt rezervinidoldurmaya devam eder).

    Emzirmeye başlanıldığında bilirubin düzeyleri yeniden artar, fakat önceki düzeye kadar artmaz. Birkaç haftaiçinde bu durum düzelir.
    NOT: Anne sütü sarılığı olan bebeklerin bazılarında yaşamın ilk 3 gününde de yüksek bilirubin düzeyleri görülür(erken tip)

    Bilirubin düzeyinin 4. günden başlayarak giderek arttığı ve 10-15. günlerde 10-20 mg/dl ye ulaştığı tipe de geçtip anne-sütü sarılığı adı verilir.
    [
    Ya da
    [

  9. #29
    Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2007
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    157
    Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler

    *Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin.
    *Her zaman, temiz ve mikropsuz.
    *Daima hazır ve bedava. Özel harcama gerektirmez.
    *Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.
    *İshal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
    *Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlardan korur.
    *Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar.
    *Bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur.
    *Doğumdan sonra gelen ağız sütü, bebeği hastalıklardan korur.
    *Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
    *Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır.

    Sorularla Anne Sütü

    Anne sütünün bebekler için önemi nedir?

    Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahip. Ayrıca annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirme. Ayrıca anne sütü ileriki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.

    Anne sütü neden bebekler için iyi besindir?

    Anne sütü, bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünün hazmı kolaydır, kaynatmak gerekmez. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır.

    Tamamen doğal olan anne sütünde bebeğin büyümesi için gerekli olan maddeler inek sütünden daha fazladır. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye ve ayrıca ilk altı ayda meyve suyuna gerek yoktur. Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.

    Anne sütü bebekleri hangi hastalıklara karşı korur?

    Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan koruyor. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.

    Anne sütü verilmeyen bebeklerde görülen riskler nelerdir?

    Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla. DSÖ’ye göre emziren kadın oranları yüksek olsaydı yılda 1.5 milyon bebeğin yaşamı kurtulacaktı.

    Bebekler ne kadar süre anne sütü ile beslenmelidir?

    DSÖ ve UNICEF, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanmasını, ilk altı ayda sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam etmesini öneriyor.

    İdeal emzirme nasıl olmalıdır?

    Hamilelik döneminde anne adayı emzirme konusunda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Anne ve bebek yirmi dört saat birlikte olmalıdır. Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır. Annelere emzirme ve bebeklerinden ayrı olduklarında da sütlerini muhafaza etme yöntemleri öğretilmelidir. Yeni doğmuş bebeklere anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebek her isteğinde emzirilmelidir. Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir.


    Emzirmenin anne sağlığına faydaları nedir?

    Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Doğumdan hemen sonra emzirme doğum sonrası kanama miktarını azaltır. Bebeğin annesini emmesinin anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, meme ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir.

    Emzirmenin psikolojik faydaları nedir?

    Emzirme anne ve çocuk arasında yakın sevgi dolu ilişki sağlar. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Bebek daha az ağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür.

    Bebek her ağladığında emzirilmeli midir?

    Evet, bebek her ağladığında emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Bebeğin emme sıklığı daha sonra giderek azalır.

    by UNİCEF
    Ayaqqabım olmadıgından şikayet eleyirdim..
    Yolda gederken ayaqsız insan gordum..
    MEVLANA

  10. #30
    Moderator
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    6.163
    Uşağa “tənbəl, savadsız” deyəndə...

    Öyrənməyən və ya öyrənməkdə çətinlik çəkən uşaqlara “tənbəl”, “savadsız” kimi sözlər demək təhlükəlidir.

    Çünki uşaq da özünü belə qiymətləndirir və “necə olsa mən tənbələm, ata-anam da bu fikirdədir” deyə tənbəlliyi qəbul edir və dərslərə həvəssiz yanaşır.
    [
    Ya da
    [

Sayfa 3/5 İlkİlk 12345 SonSon

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.