sevgili forum halki, Ramazan ay'ini yasadigimiz su mubarek gunlerde gelin sofralarimizi hep beraber senlendirelim ve burada azeri dostlarimiz ile yemeklerimizi paylasalim. ha bu arada ben adana'liyim yani yemekte ustume yoktur!
hadi bakalim ilk yemek benden olsun. guzel adana'mizdan!
BAŞ KAVURMA (ADANA)
MALZEME:
Patlıcan 1,5 kg. Biber salçası 1 kaşık
Sadeyağ 250 gr. Sarmısak 3 diş
Domates 3 adet Tuz
Yoğurt 1 kase
YAPILIŞI:
Patlıcanların baş kısımları biraz bırakılır, alacalı olarak soyulur. Boyuna dörde bölünür. Dip kısımları dilime ayrılmaz. Bütün patlıcanlar, bu şekilde hazırlanır. Sonra sade yağında hafif kızartılır. Üzerine, kabukları soyulmuş ve fındık büyüklüğünde doğranmış domatesler aynı yağda kavrularak üzerine yerleştirilir, bir iki kaynadıktan sonra indirilir.
Men de oz metbeximizden olan menim bezen hazirladigim Bakili usuluyla "Baliq Levengisi" nin tarifini verim... mmmm choox lezzetli olur.
Lazim olanlar: 1 eded baliq (muselman baligi) 1 bash sogan, 100qr qoz lepesi, 1 ovuc kishmish, 1 az erik qurusu, duz istiot zovqe gore, goyertiden keshnish ve shuyud (turkce bilmirem nedir)
Hazirlanmasi: baligi temizleyib yuyuruq, sonra zovqe gore duz ve istiotunu vurub qoyuruq bir az duz canina cheksin. Sogani temizleyib dograyiriq, kere yaginda qizardiriq. Bir az qizaranda ichine kishmishi, dogranmish erik qurusunu ve dogranmish qozunu elave edib bir yerde qovururuq. Hazir ichi baligin ichine doldururuq. Sonra baligin qarnini iyne sapla tikirik ki ichi dagilmasin Vessalam baligimiz firina getmeye hazirdir. Firini 200 derecede qizdirib baligi qoyuruq firina ve ustune 1 az duru yag tokuruk ki yaxshi qizrasin. Qizaranda baligimiz hazirdir. Firindan chixarib qoyuruq bir qaba.Onu servis etmekchun ve uzerine halqa ile dogranmish sogan sepirik ve goyertileri de dograyib uzerine sepirik. Hazir olandan sonra nushi canla Ramazanda iftarinizi acha bilersiz!!!
P.S. Azerbaycanda balikdan hazirlanan yemekler ve kebablar narsherab ile yeyirler bilmirem Turkiyede bele shey var ya yox? Narsherab nardan hazirlanir. Nar shiresini qati madde emele gelene qeder qaynadirlar.
Malzemeler :
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı margarin
250 gr.kuzu eti
1 adet soğan
2 adet havuç
2 adet domates
1 su bardağı konserve bezelye
1 demet maydanoz
Kekik
Karabiber
Tuz
--------------------------------------------------------------------------------
Hazırlanışı :
Pirinçleri iyice yıkayın ve süzün. Tencereye margarini koyup kuşbaşı doğranmış etleri ve küçük küçük kesilmiş soğanı da ilave edin. Etler suyunu bırakıp çekene kadar arasıra karıştırarak kavurun.
Ardından tavla zarı iriliğinde doğranmış havuçları tencereye koyun. Küp şeklinde doğradığımız domatesleri de ilave edin.
Son olarak bezelyeleri, bir buçuk su bardağı suyu, tuzu karabiberi ve kekiği ekleyerek, etler yumuşayana kadar pişirin. Tencereyi ateşten almadan 1-2 dakika önce ince kıyılmış maydanozu da ilave edin.
Ayrı bir tencereye sıvı yağı koyup biraz kızdırın. Suyu iyice süzülen pirinçleri tencereye koyun. Şeffaflaşana dek kavurun. Sonra bir buçuk su bardağı sıcak su ilave edip tuzunu ayarlayın.
Pilavı 15-20 dakika demleyin ve sonra geniş bir servis tabağına alın. Ortasını havuz gibi açın ve hazırladığınız içi koyun. Servise hazırdır.
Yer imleri