2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Azerbaycan Mutfağı - Yemekler

  1. #1
    Senior Member Aygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2004
    Mesajlar
    502

    Azerbaycan Mutfağı - Yemekler

    TİKE KEBAP

    İçindekiler: Kişi başına 350g koyun eti, 1 adet soğan, reyhan, 6g narşerap, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Tike kebap için koyun etinden 35-40g’lık parçalara doğranır. Hazır olan etler şişe takılır ve etler tuzlanır, mangalda kızartılır. Et şişe takılırken hem yağlı hem de yağsız olanlardan alınmalıdır. Tike kebabın her tarafının iyice pişmesi için şişler arada bir çevrilir. Tike kebap hazır olunca sıcak olarak sofraya verilmelidir.Tike kebabın üzerine halka şeklinde doğranmış soğan ve maydanoz koyulur.İlave olarak ta tike kebabın yanına narşerap, sumak, karabiber ve tuz koyulur. Yazın tike kebabın her payına 100g şişte kızartılmış domates koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    BASTIRMA KEBAP

    İçindekiler: Kişi başına 300g et, 1 adet soğan, 15g nar, veya 15g üzüm sirkesi, 5g tere yağı, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Bastırma kebap için et 35-40g’lık parçalara doğranır. Sonra tencereye koyup üzerine doğranmış soğan, tuz, karabiber, üzüm sirkesi veya nar katılarak birlikte karıştırılır ve 3-4 saat kadar soğuka yerde bekletilir. Sonra etler alınıp şişe dizilir kömür mangal üzerine koyulur. Kebabın tadı daha güzel olmasını istenirse etler tere yağına bandırılıp şişe dizilir. Kebap sofraya verilirken yanına soğan, limon veya şişte pişmiş domates, sumak, karabiber ve tuz koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    LÜLE KEBAP

    İçindekiler: Kişi başına 300g koyun eti, 20g kuyruk yağı, 40g taze soğan, 15g reyhan, 45g un ve 5g tuz

    Yapılışı: Koyun eti soğan ve kuyrukla kıyma makinesinden geçirilir. Sonra tuz, karabiber koyup karıştırılır. 20 dakika soğuk yerde bekletilir. Kıyma el yardımıyla silindir şekli oluşturulur. Lüle kebap şişe takarken eller tuzlu suda ıslatılır.Lüle kebap kömür mangalında kızartılırken ara sıra şişler çevrilir. Lüle kebap yufkanın içinde sofraya verilir. Bunun yanına soğan, sumak veya her pay için şişte pişmiş domates koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    TAVA KEBAP

    İçindekiler: Kişi başına 200 g koyun eti, 30 g yağ, 1 adet kuru soğan, 2 adet yumurta, 5 g toz şeker, 10 g üzüm sirkesi, 25 g maydanoz, dereotu, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Tava kebap için et soğan la beraber kıyma makinesinde geçirilir, üzerine tuz ve karabiber koyup karıştırılır. Sonra kıymadan köfteler hazırlanır, yağda kızartılır.Küçük doğranmış soğan ayrıca kızartılır. Üzerine sirke ve şeker koyulur, karıştırılır. Sofraya verirken kızarmış etin üzerine ince doğranmış sebze, soğandan hazırlanmış sos dökülür.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    RİZE KÖFTE

    İçindekiler: Kişi başına 300g koyun eti, 1 adet soğan, 40g yağ, 20g üzüm sirkesi, 10g şeker, 15g domates püresi, 25g maydanoz ve dereotu, tuz ve karabiber

    Yapılışı: Koyun eti soğanla beraber kıyma makinesinden geçirilir. Üzerine karabiber ve tuz koyup iyice karıştırılır. 30 dakika soğuk yerde bekletilir.Sonra kıymadan küçük köfteler hazırlanır., yağ içinde kızartılır. Doğranmış soğan ayrıca kızartılır domates püresi katılır ve bulyonda açıldıktan sonra üzerine sirke, şeker, karabiber ve tuz koyup hazır oluncaya kadar pişirilir.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    KOYUN ETİ KIZARTMASI

    İçindekiler: Kişi başına 300g et, 1adet kuru soğan, 30g yağ, 200g patates, 50g salatalık, 50g domates, limon ve tuz

    Yapılışı: Koyun eti doğranıp kızartılır. Ve buna yağda kızartılmış soğan, limon , domates, bulyon katıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. Patates doğranır ve kızartılır. Sofraya verilirken kızartılmış koyun eti tabağa koyulur. Yanına ise patates ve salatalık dizilir ve üzerine doğranmış sebze koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    SEBZE KAVURMA

    İçindekiler: Kişi başına 300g et, 1 adet kuru soğan, 25g yağ, 10g limon tuzu ve tuz

    Yapılışı: Koyun eti parçalara doğranıp tuzlanır ve kavrulur. Sonra yağda kızartılmış soğan, limon tuzu koyulup pişirilir.Hazır olmasına 5 dakika kalmış ete ince doğranmış sebze (ıspanak.maydanoz, dereotu) katılır.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    NAR KAVURMA

    İçindekiler: Kişi başına 300g et, 30g yağ, 50g taze nar, 100g kestane, 1 adet soğan, safran, maydanoz, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Doğranmış et tavada kızartılır. Sonra yağda kızartılmış soğan ve tuzlu suda pişirilmiş kestane (kabuğundan ayrılır), bulyon ve safran suyu dökülüp pişirilir. Hazır olmasına 5 dakika kala üzerine nar veya nar şiresi koyulur. Sofraya verilirken üzerine ince doğranmış sebze koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    GÜRZE

    İçindekiler: Kişi başına 200 g koyun eti, 80 g buğday unu, 25 g yağ, yumurta, 50 g yoğurt, 0.1 g tarçın, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Gürze için et soğan ile birlikte kıyma makinesinden geçirilir, üzerine karabiber, tuz koyup karıştırılır. Ve tavada kavrulur. Una tuz (bazen yumurta), su koyarak katı hamur yapılır. 1 mm kalınlığında yayılır ve çapı 5 cm olacak daireler kesilir. Hazır olan kıymadan dairelerin ortasına koyulur ve bir ucu açık kalacak şekilde kapatılır. Hazır olduktan sonra bulyonda pişirilir. Gürze bulyonun üzerine çıktığında pişmiştir. Sofraya verilirken bulyondan alınan gürzeler tabağa koyulur, üzerine yağ ve kıymanın geri kalan kısmı dökülür. Sonra üzerine tarçın atılır, ayrıca tabakta ise yoğurt koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    LAHANA DOLMASI

    İçindekiler: Kişi başına 100g et, 200g lahana, 50g pirinç, nane, maydanoz, dereotu, narşerap(ya da nar suyu), salça, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Et soğanla kıyma makinesinden geçirilir.İçine ince doğranmış nane, dereotu, maydanoz, pirinç, et yağsızsa yağ, nar suyu, salça, tuz ve karabiber koyup karıştırılır. Lahana dolmasına tuz bir az fazla katılır. Lahana kaynar suya koyulur, yumuşadıktan sonra çıkartılır. Yaprağın kalın damarları kesilir. Önceden hazırlanmış kıyma lahana yaprağına koyularak silindir şeklinde katlanır tencereye dizilir. Üzerine birkaç lahana yaprağı dizilir ve üzerine kaynar su dökülüp ocağa bırakılır. Hazır olmasına az kala üzerine nar sıkılır. Sofraya verilirken lahana dolmasının üzerine sebze koyulur ve bazen da yanına sarımsaklı yoğurt koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    YAPRAK SARMASI

    İçindekiler: Kişi başına 150 g et, 25 g yağ, 50 g tuza koyulmuş veya 20 g taze yaprak, 1 adet soğan, 20 g pirinç, 50 g yoğurt, 20 g maydanoz ve dereotu, nane, 0.2 g tarçın, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Et yağsızsa ete yağ koyulur. Et soğanla kıyma makinesinden geçirilir.Kıymaya ince doğranmış sebze, karabiber, tuz, pirinç katılarak karıştırılır. Üzüm yaprağının sapı kesilir, yıkanır ve kaynar soda yumuşatılır. Tuza koyulmuş yapraklar suda yıkanır, kaynar suda bir az kaynatılır. Her yaprağa 25 g olacak şekilde kıyma koyulur, sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine bir az bulyon dökülür ve pişirilir.Yaprak sarması kısık ateşte 50-60 dakika sürede pişirilir. Sofraya verilirken yanına sarımsaklı yoğurt koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    PATLICAN DOLMASI

    İçindekiler: Kişi başına 150 g et, 300 g patlıcan, 1 adet soğan, 20 g yağ, 50 g taze domates, 15 g maydanoz ve dereotu, reyhan, 0.2 g tarçın, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Patlıcanı temizlenir her iki ucu kesilir, çekirdekleri çıkartılır. Sonra 1-2 dakikada kaynar tuzlu suda bekletilir. Bazen de içi çıkartılmış patlıcan tuzlanır, 25-30 dakika sonra yıkanır ve yağda her iki tarafı kızartılır. Soğuduktan sonra içi kıyma ile doldurulur ve tencereye dizilir. Patlıcan dolmasının kıyması için etten kıyma yapılır, karabiber ve tuz koyulur. Sonra kıyma yağda kızartılır.İnce doğranmış soğan yağda kızartılıp kıymaya katılır ve buna doğranmış sebze katılarak karıştırılır.Hazır olan kıyma patlıcanlara doldurulur, tencereye dizilir. Domates kesilerek etrafına dizilir, 25-30 dakika pişirilir. Sofraya verilirken patlıcanın üzerine kendi sosundan ve doğranmış dereotu koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    DOMATES DOLMASI

    İçindekiler: Kişi başına 150 g et, 300g domates, , 1 adet kuru soğan, 10g pirinç, 15g maydanoz ve dereotu, 0, 2 g tarçın, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Etten kıyma yapılır ve tuz, karabiber koyup karıştırıp yağda kızartılır. Soğuduktan sonra doğranmış sebze katılır. Orta boyda sert domates alıp üzeri kesilir, içi bir az çıkarılır. Domates dolması pirinçle hazırlanırsa pirinç önceden pişirilip kıymaya katılır. Hazırlanmış domatese kıyma koyup kesilen kısmını kapak gibi domatesin üzerine koyulur ve tencereye dizilir. Domatesin içini çıkardığımız kısmı kızartıp üzerine bulyon dökülür. Hazır olan sos dolmanın üzerine dökülüp kısık ateşte pişirilir. Sofraya verilirken dolmanın üzerine kendi sosundan dökülür ve ince doğranmış sebze ile üzeri süslenir.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    BİBER DOLMASI

    İçindekiler: Kişi başına 150 g et, 200 g dolmalık biber, 15 g pirinç, 1 adet kuru soğan, 20 g yağ, 75 g yoğurt, 0.1g tarçın, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Biber yıkanıp içi çıkartılır. Kaynar tuzlu suda çok az bekletilir. Et soğanla beraber kıyma haline getirilir. Karabiber ve tuz koyarak yağda kavrulur.İnce doğranmış soğan yağda kavrulur, kıymaya katılır ve doğranmış sebze ilave edilip karıştırılır. Eğer pirinç koyulacaksa önceden pişirilir, kıymaya katılır. Hazırlanmış kıyma biberlerin içine doldurulur, tencereye dizilir. Üzerine az miktar bulyon dökülür.15-20 dakikada kısık ateşte pişirilir. Yemeğin yanına ayrıca kasede tarçınlı yoğurt verilir.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    KOYUN ETİNDEN BOZARTMA

    İçindekiler: Kişi başına 300g et, 30 g yağ, 2 adet kuru soğan, 15 g erik veya erik kurusu, 50g maydanoz, dereotu ve nane, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Et doğranıp kızartılır, tencereye koyulur. Üzerine doğranmış soğan, domates, erik, sebze ve bulyon koyarak pişirilir. Sofraya verilirken bozartmanın üzerine limon dilimleri ve kesilmiş salatalıkla süslenebilir.

    Afiyet olsun

  2. #2
    Moderlər Azerbaycanli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2004
    Yer
    Azerbaycan - Türkiye
    Mesajlar
    2.430

    Re: Azerbaycan Mutfağı - Yemekler

    Aygün xanım Azerbaycan Mutfağı yazınız çox superdi. Davamı ne vaxt gelecek?
    Dünyɑ üç grup insɑndɑn oluşur, sonuçlɑrı ortɑyɑ çıkɑrɑn küçük bir bɑşɑrılı grup, olup biteni seyreden oldukçɑ büyük bir diğer grup ve nelerin olup bittiğini bilmeyen muɑzzɑm bir kɑlɑbɑlık.

    Bɑşɑrılı olmɑk isteyen her insɑn için iki kritik bilgi vɑrdır. Gücünü bilmek! Hɑddini Bilmek! Aslɑn oluncɑ kɑrɑnın krɑlı olduğunu bilmek gücünü bilmektir ɑmɑ suyɑ girip timsɑhɑ kɑfɑ tutmɑmɑsı gerektiğini görmek ise hɑddini bilmektir.

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.