2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Azerbaycan Mutfağı - Çorbalar

  1. #1
    Senior Member Aygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2004
    Mesajlar
    502

    Azerbaycan Mutfağı - Çorbalar

    PİTİ

    İçindekiler: Kişi başına 150g koyun eti, 20g nohut, yarım kuru soğan, 150g patates, 10g kuru erik, 0,1g safran veya 50g taze domates, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Nohut soğuk suda ıslatılır ve et doğranır. Hazırlanan et ve nohut tencereye koyulur ve üzerine kişi başına yarım litre olacak şekilde soğuk su koyulur. Tencere kısık ateşe koyularak bulyon kaynatılır. Bulyon kaynadıktan sonra içerisine doğranmış soğan koyulur. Biraz kaynadıktan sonra patates, yıkanmış erik kurusu ve tuz koyulur. Yemeğin hazır olmasına az kala baharat koyulur. Daha sonra ise 0,1 g safran 1 su bardağı suda ayrıca demlenir ve bir yemek kaşığı safran suyu yemeğe koyulur ve yemek hazır oluncaya kadar pişirilir. Piti sofraya verilirken derin bir tabak veya kaselerde servis yapılır.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    KÖFTE-BOZBAŞ

    İçindekiler: Kişi başına 15g koyun eti, 15g pirinç, 10g kuru erik, 25g safran, karabiber, kuru nane ve tuz

    Yapılışı: Köfte-bozbaş için bulyon hazırlanır. Etten kıyma yapılır. Tuz ve karabiber kıymaya katılarak karıştırılır. Sonra kişi başına 1-2 köfte hazırlanır. Her köfte içerisine 1-2 adet yıkanmış kuru erik koyulur. Köfte pişerken dağılmasın diye yemeğin tuz normalinin çoğunu köftelere koyulur. Bulyon kaynadıktan sonra içerisine nohut koyulur ve pişirilir. Sonra bulyona köfteler koyulur bir az sonra da patates ve çok küçük doğranmış soğan koyulur, pişirilir. Yemeğin hazır olmasına az kala karabiber, tuz ve safran suyu koyulur. Köfte-bozbaş sofraya derin tabakta veya kasede servis yapılır ve üzerine nane atılır.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    DÜŞBERE

    İçindekiler: Kişi başına 100g koyun eti, 40g buğday unu, yumurta, yarım kuru soğan, 350g bulyon, 100g üzüm sirkesi, (arzu edenler için sarımsak), maydanoz, kuru nane, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Düşbere için bulyon hazırlanır. Koyun etinden kıyma hazırlanır. Kıymaya kuru soğan maydanoz ve baharat katılır. Una su ve tuz koyup katı hamur yapılır. 1 mm kalınlığında yayılır. 3x3cm ölçüde kareler kesilir, her karenin içerisine kıyma koyulup kapatılır. Hazır olan düşberelerin üzerindeki un kalmayacak şekilde ve kaynar bulyona dökülür. Düşberenin pişme süresi 5 dakikadır. Hazır olan düşbere kaynayan bulyonun yüzeyine çıkarlar. Sofraya verilirken düşberenin üzerine kuru nane atılır. Yanına ayrıca tabakta üzüm sirkesi veya sarımsaklı sirke koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    ETLİ DOVĞA

    İçindekiler: Kişi başına 100g koyun eti, 200g yoğurt, 20gpirinç, 15g nohut, 10g buğday unu, yumurta, 1 adet kuru soğan, ıspanak, nane, maydanoz, dereotu, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Et soğanla beraber kıyma hazırlanır. Baharat katılarak 15g olacak şekilde köfteler hazırlanır ve pişirilir. Nohut ayıklanıp 3-4 saat süre suda bekletilir ve pişirilir. Ayrıca tencerede yoğurt, pirinç ve un birbirine katılarak çırpılır. Yoğurdu pişirirken devamlı aynı yönde karıştırılır. Kaynadıktan sonra nohut ve köfteler de buraya katılıp birlikte pişirilir. Sonra üzerine çok küçük doğranmış sebzeler ve tuz ilave edilerek pişirilir. Yılın mevsimine göre dovğa soğuk veya sıcak halde sofraya verilir.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    ETSİZ DOVĞA

    İçindekiler: Kişi başına 200g yoğurt, 10g yağ, 5g buğday unu, 10g pirinç, yumurta, ıspanak, maydanoz, nane, dere otu, 15g nohut ve tuz

    Yapılışı: Etsiz dovğa için nohut 3-4 saat soğuk suda ıslatılır. Sonra sıcak suya dökülüp çok az pişirilir. Ayrı kapta yoğurt, pirinç, yumurta, un çırpılır, kısık ateş üzerine koyularak kaynayana kadar devamlı karıştırılır. Sonra üzerine az pişmiş nohut koyulur, pişirilir. Dovğanın hazır olmasına az kalmış içine doğranmış sebzeleri, yağ ve tuz koyulup pişene kadar kaynatılır.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    SULU HİNGAL

    İçindekiler: Kişi başına 100g koyun eti, 40g buğday unu, yumurta, 20g nohut, 25g yağ yarım kuru soğan, üzüm sirkesi, maydanoz, dereotu, kuru nane, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Et piştikten sonra kemiğinden ayrılır, etin suyundan bulyon hazırlanır. Nohut ayrıca kapta 3-4 saat suda bekletilir. Hazır olan nohut bulyona dökülüp pişirilir. Una su, yumurta ve tuz koyularak hamur yapılır. Sonra 2x3cm ölçüde dörtgenler kesilir ve fazla un temizlenir. Sonra kaynar bulyona dökülür. Yağda kavrulmuş soğan, doğranmış maydanoz, dereotu bulyonun üzerine koyularak pişirilir. Sofraya verilirken yemeyin üzerine nane atılır ve ayrıca kapta yanına sirke koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    TAVUK ÇORBASI

    İçindekiler: Kişi başına 150g tavuk eti, 50g nohut, 20g yağ, 40g pirinç, 10g kurun erik, maydanoz safran, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Tavuk parçaları suda pişirilir. Sonra et sudan çıkarılır ve bulyona pirinç, yağda kavrulmuş soğan koyulur.Bazen yemeyin pişmesine az kala içine önceden ıslatılmış nohut, yıkanmış erik kurusu ve tuz ilave edilir. Sonra pişen tavuk etini ve dere otunu karıştırarak yeniden kaynatılır. Sofraya verilerken yemeyin üzerine kuru nane koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    KAVURMA BOZBAŞ

    İçindekiler: Kişi başına 150g et, 20g yağ, 1 adet kuru soğan, 100g patates, 50g kestane, 10g kuru erik,maydanoz, 0,1g safran, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Et 30-35g parçalara ayrılır ve doğranmış soğan, tuz, karabiberle beraber yağda kavrulur. Sonra sıcak bulyon veya suya,patates,önceden pişirilip kabuğu soyulmuş kestane, yıkanmış kuru erik koyularak pişirilir. Pişmesine az kala karabiber, safran suyu katılır ve üzerine sebze doğranır. Bir az pişirdikten sonra servis yapılabilir.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    HAMUR AŞI

    İçindekiler: Kişi başına 150g koyun eti, 35g buğday unu, yumurta, 10g yağ, 20g maydanoz, kuru nane, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Bulyon hazırlanır. Kıyma yapılmış ete kuru soğan ve baharat koyularak karıştırılır. Küçük köfteler hazırlanır. Ayrı tencerede kuru fasulye pişirilir. Una yumurta, tuz, ve tuz katıp hamur yapılır. Sonra 1mm kalınlığında yayılır ve üzerine bol un koyulup birkaç kar katlanır. Bıçakla 1mm eninde bant şeklinde kesilip bir az kurutulur. Bulyon yeniden ocağa koyularak kaynatılır. Sonra köfteleri üzerine döküp tekrar kaynatılır.Bir az sonra pişmiş kuru fasulye ve kesilmiş hamur içine dökülür,hazır oluncaya kadar pişirilir.Yemek ocaktan alındığında tuzlanır ve üzerine çok küçük doğranmış sebze atılır. Sofraya verilirken üzerine kuru nane atılır ve yanına ayrıca kapta üzüm sirkesi koyulur.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    SOĞAN BOZBAŞI

    İçindekiler: Kişi başına 150g koyun eti, 20g yağ, 100g patates, 20g kestane10g kuru erik, maydanoz, 1 adet soğan, safran ve tuz

    Yapılışı: Doğranmış maydanoz koyun eti doğranır. Üzerine soğuk su dökülerek tencerede pişirilir,piştikten sonra bulyonun içine doğranmış patates ve öncede az pişmiş kestane katılır. Yemeyin hazır olmasına 10 dakika kalmış içine yağda kavrulmuş soğan,kuru erik ve diğer baharatlar eklenir. Hazır olan yemek sofraya verilirken üzerine küçük koyulabilir.

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    HAM BOZBAŞ

    İçindekiler: Kişi başına 150g et, yarım kuru soğan, 0,1g safran, karabiber ve tuz

    Yapılışı: Ham bozbaşı yemeğinde her kişi için 50-55g’lık 3-4 parça et hazırlanır. Tencereye koyulup üzerine su dökülür ve pişirilir. Sonra üzerine kuru soğan(doğranmış), kuru erik katılır. Hazır olmasına az kala safran suyu,karabiber ve tuz katılıp pişirilir

    Afiyet olsun!



    --------------------------------------------------------------------------------


    SÜTLÜ SIYIK

    İçindekiler: Kişi başına 250g süt, 50g pirinç, 10g tere yağı, tarçın, safran ve tuz

    Yapılışı: 1 su bardağı süte 1 su bardağı su katılıp kaynatılır, tuz koyulur ve kısık ateşte pişirilir. Sofraya vermeden önce yemeyin üzerine safran suyu(0,1g safran 50ml suda çözdürülür.), tarçın,tere yağı dökülür.

    Afiyet olsun!

  2. #2
    Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2006
    Mesajlar
    7
    AYGÜN HANIM

    BORŞ TARİFİ YADINIZDAN ÇIKIP TARİFİ YAZIN GÖZLEYİREM ZAHMET OLMAZSA
    TEŞEKKÜR EDERİM.

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.