Fındıq

Tərkibində dəmir, kalsium, kalium, maqnezium və sink kimi minerallar, zülal və E vitamini olan fındıq ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını alan doymamış yağlarla zəngindir. Fındıq həm də enerji qaynağıdır, zehni yorğunluğu aradan qaldırır, xolesterolun səviyyəsini aşağı salır. Ürəyin ritmik döyünməsini təmin edir, hətta infarkt ehtimalını azaltmaq qədər təsir göstərir. Fındıq sümüklərin inkişafında önəmli rol oynadığı üçün hamilə qadınların fındıq yemələri məsləhət görülür. Fındıq ağciyər xəstəlikləri zamanı da faydalıdır, yağı bağırsaq qurdlarını, böyrək daşlarını və qumu tökməyə kömək edir. Fındıqdan qənnadı məmulatlarında istifadə edilir, əsasən də bayramlarda süfrələrimizi bəzəyən şəkərbura, paxlava, halva və s. hazırlanır.

Yerfındığı

Yerfındığında zülal, yağ, E vitamini, B qrupu vitaminləri, fosfor, maqnezium, kalium, natrium və kalsium mineralları var. Yerfındığı da fındıq kimi enerji və qüvvətverici xassəyə malikdir, əzələləri, sümükləri gücləndirir. Zehni və fiziki yorğunluğu aradan qaldırır, ürəyə xeyirdir, orqanizmi xərçəng xəstəliyindən qoruyur, immunitet sistemini gücləndirir, qanda şəkərin səviyyəsini nizamlayır, mədə problemlərinin qarşısını alır.

Fındıq kimi yerfındığından da qənnadı məmulatlarında istifadə edilir, cürbəcür şirniyyatlar hazırlanır.