REKLAM YAZARI ŞAİR HASAN SANCAK’TAN YİNE BİR İLK DAHA!..


Alaçamlı Halk Şairi, Reklâm Yazarı, Eğitimci, Gazeteci (57) Hasan Sancak, dünya ve Türkiye’de yalnızca kendisine ait olan ilk ve tek çeşitli değişik konularla kamuoyunun gündemine gelmeye devam ediyor.


Yine faydalı, çok ilginç bir konuyü kamuoyuna duyurmak istediğini söyleyen Sancak:’Bu sefer de kafiyeli, uyaklı konuşmak isteyen herkes için bir konuyu seçtim. Bu yazıyı dikkatli okuyan herkes, kafiyeli konuşmaya başlayacaktır. Kafiyeli konuşma, kendi aklımdan bulmuş olduğum düşünce ürünüdür. Her tanıdığım insana halk şiirinin önemi üzerinde durduktan sonra isterlerse, kafiyeli konuşabileceklerini anlatıyorum. Bana son harfi ‘L’ ile biten on kelime söyleyin diyorum. Düşünüyorlar. Söyleyemiyorlar. Ben de biraz sonra istedikleri kadar kafiyeli kelime konuşabileceklerini söylüyorum. Sessizce dinliyorlar. Bu önemli durum, her harf için kullanılabilir. Çocuklar ve gençlerin dikkat etmesi durumunda çok güzel sözler ya da mısralar kullanabileceklerini söyleyebilirim.

Türkçe’mizde 29 harf vardır. A-B-C-Ç-D-E-F-G-Ğ-H-I-İ-J-K-L-M-N-O-Ö-P-R-S-Ş-T-U-Ü-V-Y-Z ‘ dir. Bu harflerin 21 tanesi sessiz, 8 tanesi de seslidir. A-E-I-İ-O-Ö-U-Ü’dür. Kafiyeli konuşabilmek için A’ dan Z’ ye gitmek gerekir. Seslilerde bir sefer, sessizlerde sekiz sefer bir kelime okunabilir. Sezsiz harflerde B’den başlarken, A’ harfinden itibaren sekiz sesli harfi de sırasıyla okumamız gerekir. Ben sadece “L” harfini örnek olarak veriyorum. A’ dan Z’ ye gidelim. Unutmayın. Sesli harflerde bir sefer sessiz harflerde seslileri kullanarak, sekiz sefer okumamız gerekir. Hangi sessiz ya da sesli harfi söylüyorsak, harfleri sol tarafa koyarak okuyacağız. Okuduğumuz tek heceli kelimeler ya isim: ağ-bağ-bal-bel… Ya fiil bil-mek, bul-mak, çal-mak, çel-mek ya da anlamsız olur. İsim ve fiili anlamak için de sonuna -mak ve -mek ekleri getirmek gerekir. Okunan kelime anlamlı ise o fiil köküdür. Anlamsız ise de bu isim köküdür. Aynı zamanda kuyan çocuklar ve gençler, fiil ve ismin ne olduğunu öğrenmiş olacaklardır. A’ dan dan başlıyoruz! “AL” B’ den başlayarak, sekiz sesli harfi de kullanarak Z’ ye gidiyoruz.”BAL-BEL-BİL-BOL-BUL, ÇAL-ÇEL-ÇİL-ÇÖL-ÇUL, DAL-DEL-DİL-DOL-DÖL-DUL, FAL-FİL-FOL-FUL,KAL-KEL-KIL-KİL-KOL-KUL-KÜL… Bu durumu Z’ ye kadar taşıyabilirsiniz. Bunu unutmadığınız ve tekrar ettiğiniz zaman önce mısra sonra da beyit ve dörtlük yazabilirsiniz. Lütfen anne ve babalar çocuklarına bu yazımı okusunlar’dedi.

Ağ-bağ-boğ-çağ-dağ ve sağ
Balık ile doldu ağ
Tavayı hazırlayın
Yavaşça dökelim yağ

Ak-bak-bek-bük-çak-çek-çık
Yolunuz olsun açık
Bencillik tutkusunu
İçinde yaşatma yık

Ay-bay-bey-boy-cay-say-yay
Ver bana açık bir çay
Karşıdan geçmektedir
Atın yavrusu bir tay...




HASAN SANCAK

ALAÇAMLI HALK ŞAİRİ
REKLÂM YAZARI
(EĞİTİMCİ-GAZETECİ)
05062730465 (Öğretmen Hattı)
[email protected]
Yeni Cami Mah. Bafra Cad.4.Sok No 11
55800-ALAÇAM-SAMSUN