Savalan TALIBLI Her An Her Şey Ola Bilir.


Dahilerden biri şöyle demiş:Ölüm hayatın sonu değil,son sözüdür.Onun da ölümü,sesinin,sanatının sonu değil.
Ses şu dünyada en temiz olandır.Çünki dünyada sesler birbirine asla karışmaz.Her zaman sesler arasına sınırlar konulur,bu sınırlar bir sesi diğerinden ayırır.
Fakat son nerden başlayıp,nerde bitiyor.Bu muammalar sır gibi sanatın içersindedir.Aslında sanatkar ömrü de sır karışık muammadır,tümüyle sanatın içindedir.
Hakkında bahsetmek istediğim kişi kendisi de sırlarla sarılı gibi görünen ömür sahibidir,bir sanatçıdır.Onun sırrı,sihri söylediği şarkılarında bir de sesinde kendini gösteriyordu.Ses dünyada en temiz olandır,-dedik.Aslında karışık sesler topluluğu içersinde zaman- zaman kendine has saflıkta,temizlikte sesler daha fazla dikkat çekiyor,kulağımıza daha hoş geliyor.
Onun sesi de farklıydı,yüzlerce,binlerce sesin içersinden kendine haslığıyla seçiliyordu.Yağla su sınırı gibi,onun sesinin sınırları apaydın görünüyordu.Kendisi de sıradışı birisiydi.Hareketleri de sesine benziyordu.Çoğundan seçiliyordu.Bir şarkısında söylediği gibi-''Tanrım,biraz sana benziyorum yalnızlıkta''.
O,kendi dünyasında yalnız olsa da,sanatı milyonları etrafına topluyordu.Fakat kendini her zaman yalnız hissediyordu.Tüm şarkıları yalnızlığının haykırışıydı aslında...O,kendi yalnızlığıyla baş başa kaldıkca ,gönlünün derinliklerine iniyordu.Tüm sırlarsa derinliklerde saklıdır.

Onun şarkıları dertlerinin tercumanıydı.Derteler bile sır dolu.İnsana dertleri tanrı tarafından sır gibi veriliyor,nedenini de yalnız Yaradan'ın kendisi biliyor.O,kendi dertlerini melodilere aksettiriyordu.Şarkılarıyla duyuruyordu.Kimi zaman milyonlara,çoğu zaman içten içe.Kalbi dayanamadı daha fazla.Kalp ne yapsın ki?Bunca dert,çile karşısında.Şairler,yazarlar,ressamlar,kısacas ı tüm yaradıcı insanların çoğu kalbine yenik düşer nedense...Zamansız değişir dünyasını.O,kendisi de kalbinin yorgunluğunu biliyordu.Hatta bir şarkısında söylediği gibi ''Oğlum doktor olsun,bu dertlere çare bulsun''Kaderi değiştiremezsin ne yazık ki...O,bu dünyadan zamansız gitti.
Kalbi sırlarla,dertlerle,ağrılarla yüklü insan ünlü,tanınmış sanatçımız,aslen azeri kökenli olan Azer Bülbül idi.

''Yürek yandı,gönül yandı,ben yandım''...

Azer Bülbül 1969 yılında Kars'ın Arpaçay bölgesinde dünyaya gelmişdi.Kars,Iğdır daha çok azerilerin,azeri türklerinin yaşadıkları bölgelerdir.
Gerçek ismi Sabutay olan bu genç sanata Azer Bülbül olarak başlamıştı.Çocukluk yıllarında ailesiyle birlikte Almanya'ya gitmiş,orda yaşamlarını idame ettirmişler.Şarkıları da ilk olarak Almanya'da söylemeğe başlamıştı.Çıkardığı ilk albümünün adı''Garip yolcu''idi.Albümünün adı kendi hayatıyla,yaşantısıyla alakalı idi.Karslı Azer'in çıkardığı bu albüm Almanya'da ilgi görüyor.Daha sonra ise''Ben babayım'' albümünü çıkartıyor.Bu albümde yer alan ''Yaralandın mı ey can'',''Her an her şey ola bilir'' adlı şarkıları onu milyonlara sevdirdi.Hatta o zamanlar Azer'in bu yaratıcılık başarılarının geçici bir başarı olduğunu,geleceğinin olmayacağını söyleyenler bile olmuştu.

Fakat bu düşüncede olanlar kısa bir süre sonra yanıldıklarını anladılar.Azer Bülbül kısa zaman zarfı içersinde ismini altın harflerle yazdırmayı başardı.
''Ben babayım''albümünün ardından ''Ağıt'',''Dokunmayın,çok fenayım'',''Zordayım'',''Kor kurşun''adlı albümleriyle sanatına devam etti.Albümleri kısa sürede Türkiyede olduğu gibi,ülke sınırlarında da ün kazandı.Onun sanatının devamının geleceğine inanmayanlaraysa kendini kanıtlamış oldu.
Azer Bülbül,Türkiye'nin bir çok tanınmış şarkıcılarıyla da duyet yapmış.Yıldız Tilbe,Fereh Sezer,İbrahim Tatlıses gibi ünlülerle birlikte yaptığı çalışmalarıyla da büyük uğurlara imza atmış.

''Bu bendeki kadere bak,talihe bak,kısmete bak''...

Ve belirli bir süre sonra onun sanat hayatında sessizlik oluşuyor.Yeni şarkılar söylemiyor,albümler yapılmıyor.Almanya'da yaşarken hayatının en büyük hatasıyla tanışıyor.Yanlış arkadaş çevresi onun uyuşturucuya bağımlı olmasına neden oluyor.Fakat zor da olsa içinde bulunduğu bu durumla mücadele etmeği başarıyor,kısmen de olsa kendi çabalarıyla,iradesiyle yanlış arkadaş çevresinden kurtulmayı başarıyor.Çünki o, sevilen bir sanatçıdır.Topluma örnek olması ve sanatını idame ettirmesi için bunu yapmak zorunda idi.Hatta bir söyleşide şöyle demişti:''Her insanın hayatında kötü dönemler oluyor,ben de bir çok olumsuzluk yaşadım.Ama artık hepsi geride kaldı.18 ay uyuşturucu tedavisi gördüm.İki yıldır temizim.Uyuşturucu kullandığım dönemde maddi manevi büyük zarar gördüm.Artık o günleri anmak istemiyorum''.
Hayat,yaşamak değerli ve güzel olduğu kadar da acımasızdır.O,kendini hatalardan arındırdı.Çünki yaşamak istiyordu.Yaşadıkca yaratmak...Ona uyuşturucu yakışmıyordu.Çünki 75 milyonluk Türkiye ona ''Azer baba ''diyordu.Genç yaşlarda ''baba''lakabını kazanmıştı o.Türkiyede bu lakabı haketmek kolay iş değil.


''Ne güzel yaratmış yaradan seni''...

Türkiye'de yaşayan bir arkadaşımla internette yazıştığımızda Azer Bülbül hakkında birkaç konuyu da ondan öğrendim.Arkadaşım bana şunları yazmıştı:''Savalan bey,Azer Bülbül çok sevilen,sayılan ender sanatçılardan biri olmuştur.Çok farklı ve kaliteli sese sahip idi.İnsan olarak ta çok iyi ahlakı var idi.Düzgün bir aileye sahip olmasına rağmen,yanlış arkadaş çevresi onu uyuşturucu batağına sürüklemiş.Akrabalarının olduğu kadar çok sayıda sanatçı da onu fazlasıyla sevmiş,hürmet etmişler.Hatta onun hakkında şöyle söylemişler:''Hepimizin içtenlikle sevdiği bir delikanlıydı.Çok duygusal ve güzel bir insan idi.Bu alemde onu sevmeyen yok idi''.

Yanık-yanık söylerdi:
Yanlışların hesabı
Duaların sevabı
Soruların cevabı
Benim hiç bir şeyim yok.

Bu mısralar hayatın tüm girdaplarından çıkmış bir insanın itiraflarıydı.Bu, sufilerin sevabıdır.
Onun hayatta kazandıkları şunlar idi.:güzel insani tarafları,gönülleri feth eden sesi ve milyonlarca bu sesin hayranı.Bu hususiyetleri kazanmış olan Azer Bülbül çok mütevazi bir insan idi.Çünki o,kendi dahili dünyasını zenginleştirmeyi başarmıştı.
Yazımın başlarında belirttiğim gibi onun problemi kalbiyle ilgili idi.Zama zaman kalbinden şikayetçi idi.Acıyla,dertle söyleye söyleye şarkılarını...Kalbi daha fazla dayanamadı.Sözlerimin başında da bildirdim ki,onun söylediği yanıklı,kederli ve felsefi açıdan zengin ifaları her şeyden önce yüreğinin ağırlıkları,dolulukları idi.Çünki nağmelerini oluşturan sözler onun kalbini ''kanatarak'' çıkıyordu.
O,kendi yazdıklarını,kendi bestelediklerini okuyordu.Bu dünyada nadir sayılacak kadar bir yaradıcılık şekli idi.Belki de kendi yazıp ,söyleyen çok sanatçı var.Ama neyi ve nasıl?
Onunsa sözü,sesi ve besteleri bir bütün idi.Bu herkese nasip olan türden bir şey değildi.Bu, fenomen yeteneklerin işi idi.
Bir de Aşık Veysel'e büyük önem verirdi.Mevlana okuyordu.

6 ocakta gözlerini ebediyen kapadı.Dünyasını değişmeden bir kaç gün önce Antalya'da idi.Gazeteciler soru sormuşlardı:''Antalya nasıl bir yer,burda yaşamak zormu''?.Demişti:''Antalya'da yaşamak mümkün değil''.Bu sözü sır olarak kaldı akıllarda...Neden acaba böyle söyledi?.İşin garip yanı da Antalya'da bir otel odasında hayatının son bulmuş olması.
Cenaze töreni de çok izdihamlı idi.Azer Bülbül'ü sevenler,sanatının aşıkları onu son yolculuğuna uğurladılar.Veda töreninde milyonlarca insan toplanmıştı.Yağmura aldırış etmeden onu sonsuza yolcu etmek için biraraya gelmeleri büyük sevginin göstergesi idi.Bu Türkiye'de sıkca rastlanmayan bir olaydır.
''Başaramadım''.''Başımıza gelene bak'',''Ayrılmak mı gerekirdi'',Zamanım gitti kardeş'',''Ecelim kapımda'',''Her an her şey ola bilir'',''Ayrılık ölümden zormuş'',''Hızlı yaşadım,çabuk yoruldum''-okuya okuya ayrıldı.
Onun ardından ağlayanları ise''Yokluğun çok acı verir bu kalbime'',''Gitme'',''Yatamıyorum'',''Sensiz olmuyor'',''Yaralıyam'' diyorlar.
Göz yaşlarına boğulan Azer baba sevenleri içinse o,hiçbir zaman ''Yar elinden yaralıdı yüreğim'',''Yar gelecek'',''Maral'' demeyecek.
Azer Bülbül'ün zamansız vefatı onun cismani ömrünün sonu olsa da yaşamının,sanatının sonu olmadı.Bu ise tüm kalbiyle yaşayanlara nasip oluyor.


Yürek yandığına kar etmiyor kar
Şu koskoca şehir sanki dört duvar
Nehirler,ırmaklar taşacak kadar
Ağladım,ağladım yaşım bitmedi.

Tabiki,Azer Bülbül'ün şiirlerinin anlatılacak çok meziyetleri vardır.Onun söz şeklinde gönlünden kopanlar değerli bir şair ömrüyaşadığına şahitlik ediyor.


SAVALAN TALİBLİ