General infazında Mason izi

Azerbaycan Hava Kuvvetleri`ne 17 yıldır komutanlık yapan General Rail Rızayev`in öldürülmesinin ardındaki sır perdesi aralanıyor.

Azerbaycan Hava Kuvvetleri`ne 17 yıldır komutanlık yapan General Rail Rızayev`in öldürülmesinin ardındaki sır perdesi aralanıyor. Türkiye`den bir grup istihbaratçının Bakü`ye giderek Azerbaycan`da darbe girişiminde bulunan Ergenekon terör örgütünün muhtemel uzantıları ve Rızayev suikastiyle ilgili incelemelerde bulunduğu belirtilirken, cinayette Masonların parmağı olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre, Rızayev, 2003`te loca kurmak için Devlet Başkanı Haydar Aliyev`e müracat eden masonlara karşı olduğu için ortadan kaldırıldı.
DARBEDE ALİYEV`İ DESTEKLEDİ
Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren eski istihbaratçılar, Bakü yönetiminin birbirine rakip gruplardan oluştuğunu belirterek Rızayev`in bunlardan hiç birine dahil olmadığını söylediler. General Rızayev`in tarafsızlığı sayesinde Devlet Başkanı İlham Aliyev`in güvenini kazandığı ve bu nedenle uzun süre Hava Kuvvetleri Komutanlığı`ndan alınmadığı belirtiliyor. Ancak 1995`te Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük`ün başını çektiği Abdullah Çatlı ve ekibinin yeraldığı darbe girişimini engelleyen isimlerin başında gelen Rızayev`in uzun süredir Aliyev karşıtlarının boy hedefi haline geldiği belirtiliyor.
Azeri güvenlik birimleri bu nedenle suikastin arkasındaki uzantılara ulaşabilmek için birkaç senaryo üzerinde duruyor. Azeri güvenlik güçlerinin üzerinde durduğu senaryolardan birine göre, suikastin arkasında masonlar var.
MASON LOCALARINA KARŞI
Buna göre, Rızayev, masonlar`n ülkede loca kurma iznine karşı olduğu için ortadan kaldırıldı. Azeri istihbarat kaynaklarına çok yakın bir uzman, `Rızayev`e ülkede birçok oluşum karşıydı. En başta Aliyev karşıtlarının hedefiydi. Masonların Azerbaycan`da loca kurma taleplerinin de Aliyev`e çok yakın olan Rızayev`e takıldığı biliniyordu. Cinayette mason parmağı olabilir. Bu nedenle çok kapsamlı bir soruşturma yürütülmeli` dedi.
6 YILDIR İZİN BEKLİYORLAR
Türkiye Büyük Mason Locası, 14 Haziran 2003 tarihli toplantısında, ileride Azerbaycan`da kurulması düşünülen bağımsız bir Büyük Loca`nın çekirdeğini oluşturacak bir Loca kurulması için çalışmalara başlama kararı aldı. Bu amaçla üç büyük ilden beş üst düzey masonun katılımıyla bir komisyon kuruldu, `Yeni Ufuk`adı verilen komis-yonun başkanlığına da bir Azeri getirildi.
Komisyon 2003`te Haydar Aliyev yönetimine Bakü merkezli bir loca için başvurdu, ancak olumlu cevap alamadı.
Bu arada Azeri basını generallerin Rızayev`in ailesine taziyeye gitmediklerini yazdı. Haberlerde `bir suikastler süreci mi başlıyor, sırada başkaları mı var?` soruları yeraldı.
2008`de Aliyev izin vermedi
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası`nın yayın organı Tesviye dergisinin Mart 2008 sayısında, Azerbaycan Büyük Mason Locası`nın yakında kurulacağı müjdelenmişti. Duyuruda `Bugün değişik vadilerde Loca çalışmalarına muntazaman devam etmekte olan Kardeşler ve tekris olmayı bekleyen hariciler, Bağımsız Azerbaycan Büyük Locası`nın kurulmasında üzerlerine düşen onur verici görevi gerçekleştirecekler` denilmişti. Ancak yaklaşık bir yıldır izin bekleyen masonlara, Aliyev yönetiminden gerekli izin verilmedi.
1